Cumhuriyet tarihinin en soğuk ve en karlı günleri geliyor. Bunu da görmedik demeyeceğiz. İstanbul, Ankara, Antalya, Adana... Haritaları peş peşe paylaştı

Meteoroloji Uzmanı Kerem Ökten, "Bu neslin görmediği hiçbir şey kalmadı demiştik. Meğerse varmış. Cumhuriyet tarihinin en soğuk ve en karlı günleri yolda olabilir. Antalya ve Adana'da bile kar örtüsü ve Ankara'da bile gece -21 dereceler mümkün..." bilgisini verdi.

Google Haberlere Abone ol
Cumhuriyet tarihinin en soğuk ve en karlı günleri geliyor. Bunu da görmedik demeyeceğiz. İstanbul, Ankara, Antalya, Adana... Haritaları peş peşe paylaştı

Türkiye geneli 8 Ocak Pazartesi gününden itibaren kar yağışı ve soğuk hava dalgasının etkisi altına girecek. Kar yağışı ile ilgili uyarılar peş peşe geldi.

Lodosun getirdiği ılık havanın 8 Ocak Pazartesi’ye kadar sürmesi, akşam saatlerinden itibaren ise İstanbul’un Sibirya bölgesinden gelen soğuk hava dalgasının etkisi altına girmesi bekleniyor. Sibirya kökenli sistemle birlikte hava sıcaklıklarının 5 ila 8 derece azalması, yağmur ile başlayan yağışların 9 ve 10 Ocak’ta kara dönüşmesi öngörülüyor.

Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, hava durumu tahminini paylaştı. Meltem Bozbeyoğlu'na konuşan Şen, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

ISI ADA ETKİSİYLE YAĞIŞ AZ OLABİLİR

Orta Avrupa'dan gelen soğuk hava dalgası var. Türkiye'de kar yağışlarını artıracak. Perşembe gününü görüyoruz, çoğu yerde kar var. İstanbul'da Kuzey'den akışlar gelmeye başlıyor salı günü. Anadolu yakasında kar yağışı başlayacak. İlerleyen günlerde de Marmara'da kar yağışı var. İstanbul'da çok yoğun görünmüyor. Bunun nedeni de ısı ada etkisi. İstanbul'daki kar yağışı bu nedenle az olabilir. Bunun dışında Türkiye genelinde yoğun olabilir. Karadeniz'de etki meydana gelirse Marmara'daki kar yağışı daha kuvvetli olabilir. İstanbul'da 2 derece olacak sıcaklık.

ZİRAİ DON İHTİMALİ ÇOK YÜKSEK

Ankara karasal iklime sahip bir bölge, İstanbul etrafı denizlerle kaplı bir şehir. Deniz suyu sıcaklığı da etkiliyor haliyle. Bu bölgeler karasal iklime haiz. Kuvvetli zirai don ihtimali çok yüksek. Neredeyse bütün Anadolu'da bu ihtimal var.

İSTANBUL'DA KAR KALINLIĞI 7-8 SANTİME KADAR ÇIKABİLİR

Yurtta kar kalınlığı 1 metreye kadar çıkıyor. İstanbul'da ise 2 veya 3 santim civarı olacak. O yüzden çok bir beklentimiz olmasın. Çamlıca'da 5, Maslak'ta 3 santim olabilir. İstanbul'da kar yağışı esnasında kuzeyden gelen rüzgarla Karadeniz'in suyu hala sıcak. Buharlaşma ile buradaki kar yağışı artabilir. 7-8 santime kadar çıkabilir kar. Pazar günü en yüksek sıcaklığı ölçüyoruz. Gece de öyle ama birden bire soğuyacak. Salı günü Türkiye genelinde 10 derece birden düşecek. Salı günü beyaz örtü ile uyanabiliriz. Perşembe günü bütün Anadolu'da kar var neredeyse. 13'ünde ise İstanbul bir daha kar yağışı alabilir. Karlı bir sisteme giriyoruz.

Kış lastiğiniz yoksa bugünlerde dışarı çıkmayın. Toplu taşıma kullanın. Anadolu'da kar tatili olabilir ama İstanbul'da görünmüyor şu an.

İstanbul'a veya Marmara'ya kış ocak ayında geliyor. Kar yağışı da başlıyor ama Ocak Şubat ayları kar yağışının ve soğukların fazla olacağı aylar. Kar yağışı ile barajlar daha çok doluyor. Bu nedenle kara daha çok ihtiyacımız var.

İstanbul'daki barajlardaki su miktarı yüzde 100 dolu bile olsa yetmez. Yüzde 51 civarında ama bu da yetmez. Biz bu oranla yaza girersek yetmez.

AKOM GÜN GÜN UYARDI

Bir uyarı da İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi'nden geldi. AKOM'dan yapılan açıklamada, 8 Ocak Pazartesi’den itibaren Sibirya kökenli soğuk hava dalgasının kent genelinde etkili olacağı kaydedildi. Sıcaklıkların 5 ila 8 derece düşeceği ve 9 Ocak Salı günü kentin yükseklerinde, 10 Ocak Çarşamba günü de kent genelinde gerçekleşmesi beklendiği ifade edildi.

13 OCAK'A DİKKAT ÇEKTİ

Meteoroloji Uzmanı Kerem Ökten de sosya medya üzerinden haritalarla uyardı.

Ökten şunları söyledi:

Tarih tekerrür eder mi? Kutup'un kapıları açılıyor.

13 Ocak 1963'ten sonra 13 Ocak 2024.

Cumhuriyet tarihinin en soğuk ve en karlı günleri geliyor. Bunu da görmedik demeyeceğiz. İstanbul, Ankara, Antalya, Adana... Haritaları peş peşe paylaştı - Resim : 2

2024

Tam 61 yıl sonra aynı gün...

Cumhuriyet tarihinin en soğuk ve en karlı günleri geliyor. Bunu da görmedik demeyeceğiz. İstanbul, Ankara, Antalya, Adana... Haritaları peş peşe paylaştı - Resim : 3

1963

Karadeniz bölgesinin tamamı, Özellikle de kıyıları, önümüzdeki hafta çok yoğun kar yağışları alabilir. Kar takibini beraber yapacağız...

CUMHURİYET TARİHİNİN EN SOĞUK VE EN KARLI GÜNLERİ YOLDA

Bu neslin görmediği hiçbir şey kalmadı demiştik. Meğerse varmış. Cumhuriyet tarihinin en soğuk ve en karlı günleri yolda olabilir.

Cumhuriyet tarihinin en soğuk ve en karlı günleri geliyor. Bunu da görmedik demeyeceğiz. İstanbul, Ankara, Antalya, Adana... Haritaları peş peşe paylaştı - Resim : 4

Antalya ve Adana'da bile kar örtüsü ve Ankara'da bile gece -21 dereceler mümkün...

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin