CHP'de büyük kriz. CHP aday listesini yetiştiremedi. Elektrik kesintisi iddiasıyla itiraz. Karabük'te liste 2 dakika geç teslim edildi

Türkiye 31 Mart 2024 Mahalli İdariler Seçimlerine giderken kritik bir dönemeç daha geride kaldı. 17:00 itibariyle YSK'ya aday listeleri teslim edildi. İstanbul'da DEM Parti krizi yaşandı. Özgür Özel'in memleketinde de CHP aday listesini yetiştiremedi. CHP Karabük'te de seçime girememe tehlikesiyle karşı karşıya. CHP belediye başkan adayı listesini 2 dakika geç teslim edince ret yedi. Nihai karar geldi. İşte ayrıntılar...

Google Haberlere Abone ol
CHP'de büyük kriz. CHP aday listesini yetiştiremedi. Elektrik kesintisi iddiasıyla itiraz. Karabük'te liste 2 dakika geç teslim edildi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne ilişkin hazırlanan seçim takvimine göre, siyasi partilerin aday listelerini vermesi için gereken süre saat 17.00 itibarıyla tamamlandı.

Seçim takvimine göre, siyasi parti ilçe başkanlıkları, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine ait aday listelerini ilçe seçim kurullarına teslim etti.

Büyükşehirlerde ise siyasi parti il başkanlıkları, büyükşehir belediye başkan aday listelerini il seçim kurullarına saat 17.00'ye kadar iletti.

Başvurularını bugün saat 17.00'ye kadar sunması gereken bağımsız adaylar da başvurularını il ve ilçe seçim kurullarına yaptı.

DEM Parti geç başvuruda bulunduğu için İstanbul İl Seçim Kurulu’nun aday listesini kabul etmediği iddia edildi. Ancak İstanbul İl Seçim Kurulu DEM Parti'nin 16:55'te başvuru yaptığını 17:14'te de işlemlerin tamamlandığını açıkladı. DEM başvuru belgesini paylaştı.

CHP YETİŞTİREMEDİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in memleketi Manisa’da, Saruhanlı ilçesinin CHP’li Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Zeki Bilgin’in adaylık başvurusu ve meclis üyeliği listesi YSK sistemine geç girilmesi sebebiyle kabul edilmedi.

Manisa’nın Saruhanlı ilçesinin CHP’li Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Zeki Bilgin’in adaylık başvurusu ve meclis üyeleri listesi, YSK sistemine geç girilmesi sebebiyle kabul edilmedi. CHP yönetimi, elektrik kesintisi sebebiyle listenin 17.08’de girildiğini iddia ederek, itirazda bulundu. İtiraz süreci devam ediyor.

KARABÜK'TE LİSTE 2 DAKİKA GEÇ TESLİM EDİLDİ

CHP, Karabük'te de yarışacak merkez aday listelerini süre dolduktan sonra teslim etti. Seçime girememe tehlikesi yaşayan CHP, nihai kararı bekliyordu ve karar verildi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nde yarışacak aday listelerini teslim etmesi için siyasi partilere verdiği süre 17.00 itibarıyla doldu. CHP Karabük Merkez İlçe Başkanı Ali Yavuz, belediye başkanlığı, belediye meclisi, il genel meclisi üye adaylarının listesini saat 17.02'de İlçe Seçim Kurulu’na teslim etmeye çalıştı. İl Seçim Kurulu listeyi geç getirdiklerinden dolayı alındı makbuzu vermezken, son kararın seçim kurulunda olduğu bildirildi.

CHP'de büyük kriz. CHP aday listesini yetiştiremedi. Elektrik kesintisi iddiasıyla itiraz. Karabük'te liste 2 dakika geç teslim edildi - Resim : 2

KABUL EDİLDİ

Kurul toplantısı sonrası açıklama yapan CHP İl Başkanı Vedat Yaşar, partileri adına üzücü bir olay yaşadıklarını belirterek, diğer partilere demokrasi adına teşekkür ettiklerini söyledi. Yaşar, "Kapıdan normal saatte girildi. Ancak güvenlikten geçerken yaşanan gecikme, buraya gelirken yaşanan aksaklıklardan dolayı bir gecikme diyelim" ifadelerini kullandı.

CHP Belediye Başkan Adayı Bayram Karadağ da, demokrasi dersinde kendilerine destek veren diğer partilere teşekkür ederek, şunları söyledi:

"Cumhuriyet Halk Partisi bu seçimde kendi mücadelesini yapacak. Herkes Karabük'ün nasıl daha iyi olabileceğini anlatacak. Cumhuriyet Halk Partisi olmadan bir seçim olmazdı. Çünkü bu ülkenin taşında toprağında CHP vardır."

MUDANYA'DA DA KRİZ... AK PARTİ İTİRAZ ETTİ

CHP Mudanya İlçe Başkanlığı’nın ilçe meclis üyesi listelerini ıslak imzalı değil de, flash bellek ile teslim ettiği iddiası ortalığı karıştırdı. YSK’nın 2024/80 sayılı kararına göre listeler ıslak imzalı olması gerekirken, flash bellekle getirilen listeye itiraz ettiklerini ve sonucu beklediklerini belirten AK Parti Mudanya İlçe Başkanı Osman Şeker, “Seçimlerin temel hükümleri kanununa göre siyasi partiler belediye başkan adayı ve meclis üyesi listelerini 20 Şubat 2024 saat 17.00’ye kadar yazılı üç nüsha ve dijital ortamda ilçe seçim kurullarına teslim etmeleri gerekiyor. CHP, 16.57 sıralarında ilçe seçim kuruluna sadece dijital ortamda gelmiştir. Ellerinde herhangi bir üç nüsha ve ıslak imzalı evrak getirmemiştir. Bizim partimizin ilçe seçim kurulunda görevli avukat arkadaşımız, durumu tespit edip itirazda bulunmuştur. Bu tespitimize Zafer Partisi ve İYİ Parti de şahit olmuştur. İlçe seçim kurulu durumu değerlendirerek, bir tespit yaparak, il seçim kuruluna göndermiştir. İl seçim kurulu bir karar verecektir” dedi.

Kanunun verdiği hakkın uygulanması gerektiğini belirten Şeker, “İl seçim kurulu, CHP’nin bu başvurusunun kanuna uygun olmadığını tespit ettiğini açıklamalıdır. CHP meclis üyesi aday listesini kabul etmemesi gerekiyor. Bizim beklentimiz budur” diye konuştu.

Kaynak: İHA
Etiketler chp seçim manisa
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin