CHP'de balya balya para sayma görüntülerinde yeni gelişme. Binayı satan kişinin ifadesi ortaya çıktı: 1 milyon lira İBB'den gönderildi

CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda çekildiği öne sürülen 'para sayma' görüntüleriyle ilgili Tuncay Yılmaz ve CHP'ye satılan binanın sahibi Ali Rıza Braka'nın ifadeleri ortaya çıktı. Yılmaz'ın ifadesinde, "Ben bu paraları neden saydığımı hatırlamıyorum. Ne kadar para saydığımı hatırlamıyorum" dediği öğrenildi. Braka ise tüm görüşmelerin avukat Taşkapan ve CHP'li isimler arasında gerçekleştiğini de söyledi. Braka, ayrıca, "Paranın tamamı TL idi. Kesinlikle euro veya dolar cinsinden para yoktu" dedi.

Google Haberlere Abone ol
CHP'de balya balya para sayma görüntülerinde yeni gelişme. Binayı satan kişinin ifadesi ortaya çıktı: 1 milyon lira İBB'den gönderildi

Sosyal medyada Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanlığı’nda çekildiği öne sürülen ‘para sayma’ görüntülerine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca maddi gerçeğin ortaya çıkarılması, suç ve suç unsuru bulunup bulunmadığının tespiti için re’sen soruşturma başlatılmıştı.

5 ŞÜPHELİ İFADE VERDİ

Soruşturma çerçevesinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş, CHP eski İstanbul İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas, CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın eski basın danışmanı Can Poyraz, söz konusu binayı sattığı öne sürülen Ali Rıza Braka ve İmamoğlu İnşaat Genel Müdürü Tuncay Yılmaz 'şüpheli' sıfatıyla Savcılığa ifade vermişti. Ayrıca CHP eski İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun da 'şüpheli' sıfatıyla Savcılığa ifade vermeye çağrıldığı öğrenilmişti.

41 MİLYON LİRA BEDELLE SATILMIŞ OLDU

Öte yandan Braka’nın avukatı Gökhan Taşkapan’ın da bilgi sahibi olarak Savcılığa ifade verdiği öğrenildi. Taşkapan’ın ifadesinde, ‘’Şu anda CHP İstanbul İl Başkanlığı Binası olarak kullanılan yer 2019 tarihinde aramızda vekalet ilişkisi bulunan müvekkilim Ali Rıza Braka’ya aitti. Bir emlakçının aracı olmasıyla CHP tarafından bize teklifte bulunuldu. Son fiyat olarak kendilerine 43 milyon lira olarak bildirildi. Görüşmeler neticesinde toplam olarak 41 milyon lira olarak anlaşmaya varıldı. CHP tarafı taşınmazları satın alırken Gül İnşaat sahibi Metin Gül’ün binanın alınmasına 2 milyon lira yardım etmesini istedi. Bu nedenle birçok kez Gül’ün de bulunduğu toplantılar gerçekleştirdik. Gül bana, kendisinin Büyükçekmece’de ve Sarıyer’de çok fazla yatırımı olduğunu, CHP’den Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Fatih Keleş’in arada bulunan 2 milyon lirayı kendisinden istediklerini, bu parayı vermezse bu kişilerin yatırımlarını durduracaklarını söylediklerini, Keleş’in Ekrem İmamoğlu’na yakın olması nedeniyle bu durumdan korktuğunu ve mecburen parayı ödemek zorunda olduğunu söyledi. Bu nedenle bize ‘bu 2 milyon liranın 1 milyon lirası sizden olsun, geri kalan 1 milyon lirayı da ben ayrıca size elden vereceğim’ dedi. Biz de kendisi zor durumda kalmasın diye 41 milyon lira olarak güncelledik ve bu şekilde pazarlık neticesinde tüm taşınmazlar 41 milyon lira bedelle satılmış oldu’’ dedi.

KAFTANCIOĞLU'NA İLETTİM

Taşkapan ifadesinin devamında, ‘’Sözleşmeye istinaden resmi alım bedeli 24 milyon 360 bin lira olarak kararlaştırıldı. Kalan rakamın ise haricen ödenmesi konusunda CHP’nin isteği üzerine mutabık kılındı. Bu işlemler sırasında bizden 2 milyon lira CHP yetkilisi ve yöneticisi olduğunu öğrendiğimiz bir kişi tarafından, bu kişinin kim olduğunu bilmiyorum ancak Canan Kaftancıoğlu’nun bu kişiyi tanıdığını ve kendisinin bu konu hakkında bilgi sahibi olduğunu biliyorum, satışı bize yönlendirilmiş olması sebebiyle para istedi. Bu durumu Kaftancıoğlu’na ilettim, o da bu konuya müdahale ederek gerekli önlemi aldı. Bizden de herhangi bir tahsilat yapılmasının önüne geçilmiş oldu. Nihayetinde 10 Aralık 2019’da benim ofisimde kalan paranın haricen ödenmesi konusunda mutabık kılındı. Burada önemli olan benim ofisimi kesin olarak CHP yöneticilerinden ısrarlı talep üzerine seçilmiş olması ve ödemenin de bu sebeple benim ofisimde gerçekleşmesi şeklinde olmuştur. Görüntüler tarafımdan ifşa edilmemiş olup böyle bir şeye tevessül etmem mümkün olmadığı gibi CHP camiasını karşıma almayı düşünmem mümkün değildir’’ şeklinde konuştu.

1 MİLYON LİRA İBB'DEN GÖNDERİLDİ

Satın alma sürecinin Kaftancıoğlu’nun başlattığını ancak sürecin ilerleyen kısmında kendisinin adeta el çektirildiğini belirten Taşkapan, ‘’Süreci bizzat Fatih Keleş ve Tuncay Yılmaz yönetmiştir. Kamera kayıtlarının tamamı Yılmaz’a verildi diye hatırlıyorum. Ofise çeşitli yerlerden, farklı miktarlarda yaklaşık 3 saat boyunca para getirilmiştir. Orada sayılan para Euro ve dolar, liraya çevrilerek hesaplanmış ve toplamda 15 milyon 510 bin lira olarak satıcı Braka’ya elden teslim edilmiştir. Ayrıca kapalı halde 2 adet çanta daha getirildi ancak bu çantalar açılmadı. Ofiste otururken gelen giden paraları Fatih Keleş not alıyordu, o sırada bir çanta para ile bir şahıs daha geldi, 1 milyon lira olduğunu ve bunun İBB’den gönderildiğini ve ihaleyi verecekleri kişinin ayarladığını söyledi. Gelen giden tüm para notları en son Yılmaz’a teslim edildi. Elden teslim edilen para toplam 17 milyon olarak haricen ödenmiş oldu. Sonuç olarak taşınmazlar CHP’ye toplamda 41 milyon lira karşılığında satılmış olup bu paranın 24 milyon lirası resmi hesaplardan gönderilmiştir’’ ifadelerini kullandı.

ADALET BAKANI: YARGIYA TALİMAT VERMEM

Soruşturma hakkında konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise şunları söyledi:

Böyle miktarda bir paranın özellikle sadece bir belgeyle alışveriş söz konusu. Bir il binasının bu şekilde bir satışının nasıl söz konusu olabildiğini elbette ki Cumhuriyet Savcılığı bu tereddütleri ortadan kaldırarak bir soruşturma gerçekleştirecektir.

Bizim savcılığa talimat vermemiz söz konusu değil. Sosyal medyada 'adalet nerede' diye yazmaya başladılar. 'Savcılık niye el koymuyor' dediler. Savcılık benim beyanatımdan önce zaten soruşturmayı başlattı. Benim yargıya talimat vermem, savcılığa talimat vermem söz konusu olamaz."

 

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin