Büyük tehlike kapıda. Bakan Yumaklı'dan su uyarısı geldi: Yakında su kıtlığı yaşayabiliriz!

İklim krizi ve küresel ısınma tüm dünyada etkili olduğu gibi Türkiye'de de etkisi altına alarak insanlığı kaçınılması mümkün olmayan sonlarla karşı karşıya bırakabilir. Bu tehlikeli sonlardan biri de su kıtlığı olabilir. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da bu konuda ciddi bir uyarıda bulundu. "Ülkemizdeki su seviyesinin günbegün azalıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Büyük tehlike kapıda. Bakan Yumaklı'dan su uyarısı geldi: Yakında su kıtlığı yaşayabiliriz!

Dünya, yakıcı sıcak ve kuraklıklar, seller  ve daha pek çok doğa olaylarıyla son yıllarda daha sık  karşılaşıyor. Mevsim normallerinin üstünde bir sıcaklıkla karşı karşıya kalınan Türkiye'yle ilgili de Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı kritik bir açıklama yaptı. 

BAKAN, ULUSLAR ARASI GÖSTERGELERE DİKKAT ÇEKTİ

"Su kıtlığı çeken bir ülke durumuna düşebiliriz" diyen Bakan Yumaklı, uluslararası göstergelere dikkat çekti ve ülkenin su stresi altında olduğunu söyledi. 

Yumaklı, "Ülkemizde yıllık kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 1313 metreküptür. Bu değer, uluslararası göstergelere göre ülkemizin su stresi altında olduğunun bir göstergesi. Kullanımlarımız bu şekilde devam ederse 2030 yılında, yani çok yakın gelecekte bu miktarın bin metreküpün altın düşmesi mümkün. Yani ülkemizin su kıtlığı çeken bir ülke durumuna düşmesi mümkün."

GÜNBEGÜN AZALIYOR

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen 'Ulusal Su Kurulu'nun ilk toplantısına başkanlık eden Yumaklı, burada yaptığı konuşmada, insanların suyun sınırsız bir kaynak olduğu yanılgısıyla hareket ettiğini söyledi ve ekledi: "Ancak gerçek şu ki su sınırlıdır ve her geçen gün azalmaktadır. Hızlı tüketim ve kirliliğin yanı sıra sanayileşme, kentleşme, iklim değişikliği ve kuraklık gibi faktörlerle, kullanılabilir temiz su miktarımız günbegün azalmaktadır. Diğer yandan, içinde bulunduğumuz süreçte; küresel ölçekte son derece yıkıcı bir iklim kriziyle karşı karşıyayız. 

Geçtiğimiz 5 yıl, son 170 yılın en sıcak dönemi olarak Birleşmiş Milletler (BM) tarafından açıklandı. Artık Sibirya'da bile 38 dereceyi bulan sıcaklıkları görüyoruz. Geçmişte yine 10 yılda bir gerçekleşen kuraklıkların, artık 5-6 yılda bir yaşandığını gözlemliyoruz. Son 50 yılda; sel, fırtına, kuraklık gibi doğal afetlerin sayısı 5 kat arttı. Önümüzdeki 26 yıl sıcaklıklarda artış; yağışlarda ve toplam kar örtüsünde azalış bekleniyor. Yağışlar artık uzun yıllar ortalamasının altında gerçekleşiyor" dedi. 

YAĞIŞLAR AZALIYOR!

Yağışların Türkiye genelinde yüzde 6, Marmara Bölgesi'nde ise yüzde 25 azaldığına dikkat çeken Bakan Yumaklı, "Hatay'da yüzde 55, Edirne ve Tekirdağ çevrelerinde yer yer yüzde 40'a varan azalma gözlemlendi. Gelecek öngörülerine bakacak olursak, hiç de iç açıcı olmayan bir tablo önümüze çıkıyor. 2030 yılına geldiğimizde, yani sadece 6 yıl sonra, nüfusumuzun yüzde 10 artmasını, su kaynaklarının ise yüzde 20 azalmasını bekliyoruz. Su kullanımlarımız bu şekilde giderse, hiçbir fark oluşturamazsak ve iklim değişikliği etkileri de artarak devam ederse 6 yıl sonra toplam nüfusumuzun yüzde 49'u, sulanan tarım alanlarının ise yüzde 78'i su yetersizliği riski ile karşı karşıya kalacak. Dolayısıyla bu durumla yüzleşmemek için riski krize dönüşmeden yönetmemiz gerekir.

KULLANIMINA DİKKAT EDİLMELİ

Ülkemizde yıllık kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 1313 metreküptür. Dikkatinizi çekmek isterim; kullandığımız değil, kullanabileceğimiz kişi başı azami su miktarını ifade etmekte. Bu değer, uluslararası göstergelere göre ülkemizin su stresi altında olduğunun bir göstergesi. Kullanımlarımız bu şekilde devam ederse 2030 yılında, yani çok yakın gelecekte bu miktarın bin metreküpün altın düşmesi mümkün. Yani ülkemizin su kıtlığı çeken bir ülke durumuna düşmesi mümkün" diye konuştu.

 

 

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin