Bakan Fidan'dan 10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde Gazze'de ateşkes çağrısı: Gazze'de kalıcı barışın tesisi, tüm ülkelerin ortak yükümlülüğüdür

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan 10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde, İsrail tarafından saldırı altında olan Gazze'de yaşananlara dikkat çekerek bir mesaj paylaştı. Fidan, yaşanan dramın durmamasının uluslararası sistemin zafiyetini gözler önüne serdiğini açıkladı. Öte yandan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de 10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde Gazze için paylaşım yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Fidan'dan 10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde Gazze'de ateşkes çağrısı: Gazze'de kalıcı barışın tesisi, tüm ülkelerin ortak yükümlülüğüdür
DHA

10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde saldırı altında olan Gazze için siyasilerden art arda açıklamalar geldi.

X hesabından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Fidan Gazze'de sivillere yönelik katliamın sona ermesinin bütün ülkelerin yükümlülüğü olduğunu açıkladı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, "Gazze Şeridi’nde her 10 dakikada 1 çocuk İsrail ordusu tarafından öldürülüyor" diye yazdı.

BAKAN FİDAN'DAN AÇIKLAMA

Bakan Fidan, Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle yaptığı açıklamasında, "Bu yıl, bu anlamlı günü, bölgemizde ve tüm dünyada insan hakları ihlallerine karşı durma ve kalıcı barış ile istikrarın tesisi için artan sorumluluk bilinciyle idrak ediyoruz. Gazze'de devam eden insanlık dışı saldırılar, yalnızca Filistin halkının asli haklarına değil, aynı zamanda tüm insanlığın ortak değerlerine büyük bir darbe vurmaktadır. Yaşanan dramın şimdiye kadar durdurulamaması uluslararası sistemin zafiyetini gözler önüne sermektedir. Bu utancı geleceğe taşımamak için Gazze'de sivillere yönelik katliamın durması ve kalıcı barışın tesisi yönünde harekete geçilmesi tüm ülkelerin ortak yükümlülüğüdür. Türkiye, Filistin halkına yönelik bu katliamların durdurulması, Filistin halkının ihtiyaçlarının giderilmesi, başkenti Doğu Kudüs olan tam bağımsız ve egemen Filistin devletinin 1967 sınırları temelinde hayat bulması için uluslararası toplumun insan haysiyetine değer veren, vicdan ve ahlak sahibi tüm üyeleriyle birlikte çalışmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.

"NEFRET SUÇLARINA KARŞI DURUŞUMUZ NET"

Açıklamalarına devam eden Fidan, "Günümüzde ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı temelli olanlar başta olmak üzere, özellikle bazı ülkelerde arttığı görülen nefret suçlarına karşı duruşumuz net ve kararlıdır. Nefret suçlarıyla mücadelede tüm ülkelerin dayanışma içinde olması ve hiçbir bahaneye sığınmadan somut adımlar atması, toplumların barış ortamında bir arada yaşayabilmesi adına son derece önemlidir. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin de temelini teşkil eden ortak değerlerin ve insan onurunun gerektiği gibi korunması için tüm ülkelerin ilkeli, tutarlı ve çifte standarttan uzak şekilde tavır alması elzemdir. Bu düşüncelerle, değerli milletimizin ve insanlık ailesinin 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nü kutluyor, insan hakları ve insani değerlerin daima öncelikli olduğu, adil ve barışçıl bir dünya düzeninin gerçekleşmesini temenni ediyorum" dedi.

"10 DAKİKADA 1 ÇOCUK ÖLÜYOR"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise 10 Aralık İnsan Hakları Günü'ne dikkat çekerek saldırı altındaki Gazze için şu ifadeleri kullandı:

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 10 Aralık 1948 tarihinde kabul edilişinin 75. yıldönümünü idrak ediyoruz. 10 Aralık İnsan Hakları Günü olarak anılan bugünde maalesef Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarında büyük bir insanlık dramı yaşanıyor. Gazze Şeridi’nde her 10 dakikada 1 çocuk İsrail ordusu tarafından öldürülüyor; kadınlar, masum siviller, basın mensupları, doktorlar hunharca katlediliyor.

Bugün sadece İnsan Hakları Günü değil; İnsan Hakları adına konuşanların iki yüzlülük ve çifte standartları ile maskelerinin düştüğü gün olarak tarihe geçmiştir. Batılı devletlerin çoğu çocuk katilleri ile el sıkışarak, Filistinlilerle dayanışmak isteyen halklarını engelleyerek, barış isteyen sesleri sansürleyerek iki yüzlülük sergiliyor. Uluslararası toplum adına Gazze’de derhal ateşkesin sağlanmasına dönük yapılan çağrıyı, Amerika Birleşik Devletleri veto ederek insan haklarına karşı en büyük engele imza atıyor...

Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi, dünyanın her neresinde olursa olsun ve her kimi hedef alırsa alsın haksızlığa, zulme ve hukuksuzluğa karşı çıkmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle insan haklarına saygı temelinde tüm dünyada adil bir gelecek için mücadele ahdimizi yineliyoruz. 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nün başta Filistinliler olmak üzere dünyanın tüm mağdur ve mazlumları için güven ve adalet dolu günlerin gelmesine vesile olmasını dileriz.

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin