9 işçi hala toprak altında. Akademisyenler araştırdı: Erzincan'daki madende siyanür kalıntısı yok, baraj suyunda da kirlilik tespit edilmedi

Erzincan'da bulunan maden ocağında 13 Şubat 2024 tarihinde meydana gelen heyelan olayının ardından, saha üzerinde kontrollü toprak kaldırma çalışmaları hala devam ediyor. Bilim insanları tarafından yapılan değerlendirmeler ve analizler sonucunda, bölgede siyanür kalıntısına rastlanmadığı ve ayrıca baraj suyunda herhangi bir kirlilik tespit edilmediği belirlendi. 9 işçi ise hala toprak altında.

Google Haberlere Abone ol
9 işçi hala toprak altında. Akademisyenler araştırdı: Erzincan'daki madende siyanür kalıntısı yok, baraj suyunda da kirlilik tespit edilmedi

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) akademisyenleri, İliç ilçesindeki altın madeni ocağında meydana gelen toprak kaymasının çevresel etkilerini araştırmak için çalışmalarını sürdürüyor. EBYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çağrı Çırak, maden ocağı sahasında gazetecilere yaptığı açıklamada, üniversitenin öğretim üyeleri olarak, maden sahasında meydana gelen toprak kaymasının çevresel etkileri ile alakalı değerlendirme ve raporlaştırma yapmak için bölgede bulunduklarını söyledi.

BARAJDA SİYANÜR VAR MI?

Bütün maden sahasını gezdiklerini ifade eden Çırak, “Şu an elimizdeki deneysel veriler, örnek alınan noktaların hiçbirinde siyanüre rastlanmadığını gösteriyor. Bunun dışında bir şey varmış gibi düşünmemiz anlamsız. Bilimsel ölçümler, barajda herhangi bir siyanür miktarını ölçemedi. Diğer kısımlarda da olması gerektiği miktarın çok çok altında veriler var.” dedi.

Mühendisliği Bölümü Hidroloji Uzmanı Doç. Dr. Yıldırım Dalkılıç ise sahadan alınan numunelerle tüm analizlerin yapıldığını ifade ederek Sabırlı Deresi'nin suyunun liç alanına temas etmemesi için gerekli tüm önlemlerin alındığını vurguladı.

Doç. Dr. Dalkılıç, “Burada su ve toprak kalitesi ölçümleri yapılıyor. 'Olası bir risk var mıdır, birtakım değerlerde ani yükselişler söz konusu mudur, bunlar risk oluşturmakta mıdır?' bunlarla ilgili tüm analizler sürekli olarak takip ediliyor. Heyelan önüne kaya dolgu seddi yapılmış. Bu set heyelanın dereye doğru ilerlememesi için alınan tedbirlerden bir tanesi. Asıl planlanan ise liç bölgesinden hemen önce suyu çevirerek, derenin akış yönünü değiştirerek, heyelan bölgesiyle temas etmeden direkt olarak Karasu'ya ulaşmasını sağlamak. Planlaması DSİ tarafından yapılmış, şu an çalışmalar devam ediyor."

EBYÜ Temel Bilimler Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Volkan Özdokur da üniversitelerden heyetlerin belirlediği, öngördüğü bölgeler dahilinde 17 noktadan yer altı ve yer üstü sularından numuneler toplandığını aktardı.

"KİRLİLİK TESPİT ETMEMİŞ BULUNUYORUZ"

Yer altı ve yer üstü toprak örneklerinin de incelendiğini kaydeden Doç. Dr. Özdokur şunları söyledi: 

Yer altı ve yer üstü toprak örneklerinden yapılan hidrojen siyanür, siyanür analizi, toplam siyanür, serbest siyanür, her biri hem burada yapılmakta hem de bakanlığımızın referans laboratuvarında bu analiz sonucu doğrulanmakta. Ayrıca özel iki laboratuvar tarafından da test edilerek kayda alınmaktadır.

Biz bilim insanları verilerle konuşmakla mükellefiz. Elimizde o bölgelerden alınmış su örnekleri var. Bu örneklerin siyanür sonuçları belli. Barajda siyanür, cihazın ölçebileceği düzeyde bile değil. Şu anki standart ölçüm metodumuzla barajdaki seviyeyi ölçemiyoruz bile. 14 Şubat'tan bugüne kadar Avrupa Çevre Koruma Ajansının belirlediği maksimum limite yaklaşan sızıntı, kirlilik tespit etmemiş bulunuyoruz.

Elde ettiğimiz sonuçlar herhangi bir sızıntının varlığını bize göstermemektedir. Bağıştaş Barajı'ndaki örnekleme kuyularından alınan örnekler de siyanür cihazının ölçebileceği seviyenin altında görülmektedir. Herhangi bir siyanür kalıntısı ölçülmemiştir. Şu ana kadar elde ettiğimiz veriler bölgede siyanürle ilgili kalıntının olmadığını göstermektedir.

Kaynak: İHA
Etiketler erzincan maden
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin