5 liralık hatıra paralarda Atatürk görselinin benzemediği iddia edilmişti. Darphane yetkililerinden yanıt geldi

Sosyal medyada '5 liralık hatıra paralarındaki Atatürk rölyefinin benzemediği' iddia edilmişti. Darphane yetkilileri tarafından konuya dair gelen açıklamada, "Algı çalışmaları ve dezenformasyon yapılmaktadır" denildi.

Google Haberlere Abone ol
5 liralık hatıra paralarda Atatürk görselinin benzemediği iddia edilmişti. Darphane yetkililerinden yanıt geldi
AA

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından "Cumhuriyet'in 100. Yılı Anısına 5 TL Değerindeki Madeni Hatıra Paraların Çıkarılmasına İlişkin Tebliğ" hazırlandı. 

Ardından Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından özellikleri belirlenen 5 liralık madeni paralar, 100 milyon adet dolaşıma sokuldu.

Sosyal medyada, 5 TL'nin üzerindeki Atatürk görselinin benzemediği iddia edilince darphane yetkilileri tarafından yanıt geldi.

"DEZENFORMASYON YAPILMAKTADIR"

Darphane yetkilileri, son günlerde sosyal medyada ve bazı basın-yayın organlarında yer alan "5 liralık hatıra paralardaki Atatürk rölyefinin benzemediği"ne ilişkin iddiaların doğru olmadığını belirterek, "Kamuoyunu yanıltmak amacıyla kasıtlı olarak para üzerindeki Atatürk rölyefi ile oynanarak algı çalışmaları ve dezenformasyon yapılmaktadır. İddia ve yorumlar tamamen asılsız olup paylaşılan resim gerçeği yansıtmamaktadır." açıklaması yaptı.

TÜRKİYE YÜZYILI DETAYI

Çapı 28,15 milimetre, kalınlığı 1,70 milimetre, ağırlığı ise 8,25 gram olarak belirlenen paraların ön yüz desenine, dış halkada 8 köşeli Selçuklu yıldızı motifi ve bu motifin dış kontörünün tekrarı kullanılarak derinlik kazandırıldı.

Ön yüzde halka ve göbeğin birleşim yerinde ay yıldıza, ortada "Türkiye Yüzyılı" logosu yer aldı. Logonun solunda 5 rakamı, altta "Türk lirası" yazısı ve yazının altında "2023" ibaresi yer aldı.

Arka yüz deseninde ise Cumhuriyet'in Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün rölyefi, altta Cumhuriyet'in 100. yılı logosu ve çevrede "Türkiye Cumhuriyeti" yazısı yer alıyor.

MADENİ 5 LİRANIN BASIM AŞAMASI

Beşiktaş'ta bulunan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nde günde ortalama 3 milyon adet madeni para basılıyor. 

5 liralık hatıra paralarda Atatürk görselinin benzemediği iddia edilmişti. Darphane yetkililerinden yanıt geldi - Resim : 2

Son günlerde tartışılan Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü için basılan ve dolaşıma giren 5 liralık hatıra paraların basın aşaması da görüntülendi.

5 liralık hatıra paralarda Atatürk görselinin benzemediği iddia edilmişti. Darphane yetkililerinden yanıt geldi - Resim : 3

Darphane yetkililerinin verdiği bilgiye göre, madeni 5 liraların üretimi geçtiğimiz aydan beri yapılıyor.

5 liralık hatıra paralarda Atatürk görselinin benzemediği iddia edilmişti. Darphane yetkililerinden yanıt geldi - Resim : 4

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın verdiği onay akabinde madeni 5 lira üretimine başlandı.

5 liralık hatıra paralarda Atatürk görselinin benzemediği iddia edilmişti. Darphane yetkililerinden yanıt geldi - Resim : 5

Darphanede 100 milyon adet hatıra para mahiyetinde, tedavül hatıra para mahiyetinde baskı yapmayı planlandığı öğrenildi. 

5 liralık hatıra paralarda Atatürk görselinin benzemediği iddia edilmişti. Darphane yetkililerinden yanıt geldi - Resim : 6

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin