Tedavide erken teşhis çok önemli. Çocukları olan anne ve babalara önemli uyarı: Çocuklarda romatizmal hastalıkların 8 önemli belirtisi

Çocukluk çağına özgü onlarca romatizmal hastalık çocukları etkilediğine dikkat çeken Çocuk Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ferhat Demir çok önemli uyarılarda bulundu. Bu hastalıkların birçoğunun, bağışıklık sisteminin düzensiz ya da aşırı çalışmasından kaynaklandığını vurgulayan Dr. Demir, tedavide erken teşhisin önemli olduğunu belirterek çocuklarda romatizmal hastalıkların 8 önemli belirtisini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Tedavide erken teşhis çok önemli. Çocukları olan anne ve babalara önemli uyarı: Çocuklarda romatizmal hastalıkların 8 önemli belirtisi - Resim: 2

Uzamış ateş: Ateşin enfeksiyondan kaynaklanmadığı tespit edildiğinde, ateşli romatizmal hastalıkların tanıda değerlendirilmesi gerekir. 5 gün ve daha uzun süren ateş tablosunda Kawasaki hastalığı adı verilen bir damar romatizmasını, 2 hafta ve daha uzun süren ateş durumunda ise ateşli eklem romatizmasını tanıda düşünmek gerekmektedir.

Tekrarlayan boğaz enfeksiyonu: Çocuk Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ferhat Demir “Ortalama 3-4 hafta ara ile tekrarlayan dirençli ateş, tonsillit (bademcik iltihabı), farenjit, ağızda aft-yara ve boyun lenf bezlerinde büyüme şikayetleri, PFAPA sendromunun bulgularındandır. Maalesef bu bulgular, sıklıkla boğaz enfeksiyonu ile karıştırılabilmekte ve hastalar gereksiz antibiyotik tedavisi alabilmektedir” diyor.