Kalp krizi geçirdiğinizi nasıl anlarsınız? Kalp krizinin nedenleri ve risk faktörleri nelerdir ve kalp krizi sonrasında ne yapılmalı

Kalp krizi kalbi besleyen damarlardan bir tanesinin tıkanıp ve o bölgedeki kalp kasının yeteri kadar kan ve dolayısı ile oksijen alamamasından kaynaklanır. Peki kalp krizi geçirdiğinizi nasıl anlarsınız? Kalp krizinin nedenleri ve risk faktörleri nelerdir? Kalp krizi sonrasındaki toparlama evresinde kişisel olarak neler yapılabilir? Doç. Dr. Süha Çetin kalp sağlığı ve kalp krizi ile ilgili bütün bilgileri aktardı.

Google Haberlere Abone ol
Kalp krizi geçirdiğinizi nasıl anlarsınız? Kalp krizinin nedenleri ve risk faktörleri nelerdir ve kalp krizi sonrasında ne yapılmalı - Resim: 2

Kalp krizinin nedenleri ve risk faktörleri nelerdir?

Yaşam tarzı, yaş ve aile öyküsü kalp krizi geçirme riskini artırabilir. Birçok kişide istenmeyen bir yaşam tarzı nedeniyle yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet mevcuttur. Özellikle sigara genç insanlarda kalp krizine neden olabilir.

Kalp krizi sonrasındaki neler yapılabilir?

Kalp krizi sonucu olarak kalp hasar görmüş olabilir. Bu durum ritim bozuklukları yapabilir ve kalbin pompalama kabiliyetini etkileyebilir. Yeniden kalp krizi geçirme riski, inme veya bacakları besleyen atar damarların hastalık riski mevcut olabilir.

Riski azaltabilmek için atılması gereken adımlar şunlardır:

- Kriz sonrası sürecin iyi atlatılması: Bu konuyu hekiminiz ile görüşmek faydalıdır. Doktorunuz iş hacminizi, yolculuklarınızı ve cinsel aktivitenizi ilk etapta sınırlayabilir.

- Yaşam tarzı değişiklikleri: Akdeniz diyeti, düzenli fiziksel aktivite, sigaranın bırakılması ve reçete edilen ilaçların muntazam kullanılması önemli bir rol teşkil eder.

 

SIRADAKİ GALERİ

Tokluk hormonu alerji yapar mı? İşte yanıtı Tokluk hormonu alerji yapar mı? İşte yanıtı