Arı sokması ölüme neden oluyor! Uzman Çavuş Mehmet Burak Keçe'nin arı sokması nedeniyle şehit olmasının ardından Prof. Dr. Gülbahar'dan hayat kurtaran uyarılar: Arı sokması sonrası ne yapmalı?

Piyade Uzman Çavuş Mehmet Burak Keçe'nin Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde arı sokması sonucu geçirdiği "Akut-alerji krizi" nedeniyle şehit olması Türkiye'yi yasa boğdu. Arıların neden olduğu böcek sokmalarının ülkemizdeki görülme sıklığının %50 ila %95 arasında olduğunu söyleyen Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Okan Gülbahar çok önemli uyarılarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Arı sokması ölüme neden oluyor! Uzman Çavuş Mehmet Burak Keçe'nin arı sokması nedeniyle şehit olmasının ardından Prof. Dr. Gülbahar'dan hayat kurtaran uyarılar: Arı sokması sonrası ne yapmalı? - Resim: 3

ARI SOKTUĞUNDA NE YAPILMALI?

Prof. Dr. Okan Gülbahar’dan hayati uyarılar; Arı sokmasından sonra ilk yapılması gerekenler:

1.Arıların bulunduğu bölgeden ani hareketlerden kaçınarak ancak hızlı ve güvenli bir şekilde uzaklaşmak.
2.Eğer sokan arı bal arısıysa ve zehir kesesi halen deride kasılıp zehir vermeye devam ediyorsa, iğneyi derhal yerinden çıkartmak. Cımbız, pense gibi araçlar kesenin patlamasına neden olarak daha fazla venomun dolaşıma geçmesine yol açabileceğinden, iğnenin çıkartılmasında bu yöntemler tercih edilmemektedir.
3. Sokulan bölge temiz, sabunlu su ile yıkanarak kurulanmalıdır. Antiseptikler kullanılabilir. 4.Deriyi tırnaklarla kaşıyıp yara yapmaktan kaçınılmalıdır.
4. Sokulan alanı rahatlatmak için soğuk kompres, alerji hapları, kortizonlu kremler, ağrı kesiciler kullanılabilir. Hiçbir şey yapılmasa dahi, bu durum geçicidir ve saatler içinde kendiliğinden düzelir. Fakat anafilaksi durumunda süreç farklıdır. Anafilaksi tedavisinde ilk tercih olan adrenalin kullanımıdır.