1800 gün prim ve 10 yıl sigorta ile emeklilik fırsatı. Engelli ve kronik hastalığı bulunan vatandaşlara emeklilik fırsatı malulen emeklilik şartları nedir?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) mağdurları için çalışmalar devam ederken Türkiye'de engelli ve hastalık nedeniyle işgücü kaybına uğrayan milyonlarca vatandaş emeklilik bekliyor. Bazı kriterlere sahip olan vatandaşlar 1800 gün prim ve 10 yıl sigortalılık süresi ile emekli olabiliyor. Peki sağlık sebebiyle emeklilik şartları neler? Hangi hastalıklara aylık bağlanabiliyor?

Google Haberlere Abone ol
1800 gün prim ve 10 yıl sigorta ile emeklilik fırsatı. Engelli ve kronik hastalığı bulunan vatandaşlara emeklilik fırsatı malulen emeklilik şartları nedir? - Resim: 2

Türkiye'de her engelli malul sayılmıyor; SGK tarafından sevk edilen vatandaşın çalışma gücünde en az yüzde 60 kaybı olduğuna dair, başkasının bakımına muhtaç derecesinde malul olduğuna dair bir sağlık kurulu raporu alması gerekiyor. Sağlık kurulu raporunun ardından malulen emeklilik hakkından yararlanılması için 1800 gün prim ödenmiş olması gerekiyor. Malulen emekli olabilmek için çalışma gücü kaybında dikkate alınan rahatsızlıkların ilk kez sigortalı olunan tarihten sonra başlamış olması gerekiyor. Malul kişinin en az 10 yıl sigortalı olması da aranan diğer bir şart.

KANSER HASTALARINA MALULLUK MAAŞI

Malulen emeklilik şartlarında yapılan değişikliklerle kanser hastalarına 18 ay malullük maaşı ödeniyor. Süre, hastalığa göre 24 aya kadar çıkıyor. Kanser türüne göre değişmekle birlikte, malullük aylığı almak için gerekli prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık şartlarını sağlayan kanser hastalarına teşhisten itibaren 1 yıl içinde başvurmaları şartıyla sağlık kurulu raporu aranmadan malullük aylığı bağlanıyor.