1800 gün prim ve 10 yıl sigorta ile emeklilik fırsatı. Engelli ve kronik hastalığı bulunan vatandaşlara emeklilik fırsatı malulen emeklilik şartları nedir?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) mağdurları için çalışmalar devam ederken Türkiye'de engelli ve hastalık nedeniyle işgücü kaybına uğrayan milyonlarca vatandaş emeklilik bekliyor. Bazı kriterlere sahip olan vatandaşlar 1800 gün prim ve 10 yıl sigortalılık süresi ile emekli olabiliyor. Peki sağlık sebebiyle emeklilik şartları neler? Hangi hastalıklara aylık bağlanabiliyor?

Google Haberlere Abone ol
1800 gün prim ve 10 yıl sigorta ile emeklilik fırsatı. Engelli ve kronik hastalığı bulunan vatandaşlara emeklilik fırsatı malulen emeklilik şartları nedir? - Resim: 1

Milyonlarca Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) mağduru Meclis'e gelecek düzenlemenin açıklanmasını bekliyor. Ancak Türkiye'de emekli olmayı bekleyen hem engelli hem de hastalık nedeniyle işgücü kaybına uğramış milyonlarca vatandaş bulunuyor. Bu kişiler çok daha düşük primle emekli olabiliyor.

Engelli ve hastalık nedeniyle daha az primle emeklilik hakkınra sahip olmak için hangi şartlar aranıyor? ‘Malulen (sağlık sebebiyle) emeklilik’ hakkından yararlanabilmek için ilk ve en önemli şart çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğuna dair rapor. Bu sağlık raporunun alınabilmesi için il veya ilçedeki SGK merkezine başvurulması gerekiyor.