1500 yıllık kilise gün yüzüne çıkıyor. İstanbul'da tarihi keşifte sona yaklaşıldı: 1500 yıllık Aziz Polieuktos Kilisesi kalıntıları ortaya çıkıyor Doğu Roma'nın en önemli yapılarındandı

1500 yıllık Aziz Polieuktos Kilisesi'nin kalıntıları gün yüzüne çıkarılıyor. Doğu Roma Prensesi Anicia Juliana'nın, yerine iktidara gelen İmparator Justinianus ve eşi Theodora'ya meydan okuma amacıyla 524-527 yıllarında yaptırdığı kilisenin Saraçhane'deki kalıntıları envantere giriyor. Yaklaşık 1500 yıl önce inşa edilen Doğu Roma'nın en önemli yapılarından biri olarak kabul edilen Aziz Polieuktos Kilisesi'nin kalıntıları, Saraçhane'deki arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkarılıyor.

Google Haberlere Abone ol
1500 yıllık kilise gün yüzüne çıkıyor. İstanbul'da tarihi keşifte sona yaklaşıldı: 1500 yıllık Aziz Polieuktos Kilisesi kalıntıları ortaya çıkıyor Doğu Roma'nın en önemli yapılarındandı - Resim: 2

İLK KAZILAR 1960'LARDA  BAŞLADI

Asal, yapının kubbeli bazilika olarak değerlendirilebileceğini belirterek, "Kubbeli bazilika olsun ya da olmasın özellikle mimari süsleme elemanlarıyla çok kıymetli. Mesela arşitrav bloğu üzerinde çok güzel bir şiir yer almakta, şiirsel bir konu anlatılmakta. Anicia Juliana ve ailesiyle soyuyla ilgili güzel ifadeler yer almakta. Bu nedenle çok kıymetli." dedi.

Kilisenin özellikle Latin istilası döneminde büyük yıkıma uğradığını anlatan Asal, yapının 1010 yılındaki depremden de etkilendiğinin söylendiğini, parçalarının ise buradan alınıp özellikle de Venedik'te San Marco Bazilikası'nda kullanılmak üzere sökülüp götürüldüğünü kaydetti.

Asal, bunların dışında İstanbul'daki diğer kilise benzeri yapıların süsleme ve inşasında da Aziz Polieuktos Kilisesi'nin malzemelerinden yararlanıldığını, günümüze kadar ulaşan bu duvarlarla yine de varlığını sürdürmeye devam ettiğini belirtti.

Kaynak: A.A
Etiketler keşif tarihi istanbul