Yeni emekliler ve emekli olacaklar da ek zamdan yararlanacak mı? En çok merak edilen soruların yanıtları ortaya çıktı: Ek zam ne zaman yatacak? Ek zam kimleri kapsayacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan yüzde 5 zamla beraber SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Ocak 2024 tarihinden itibaren verilecek zam oranı yüzde 42.6 olarak belirlenmişti. Ancak maaşlar sadece yüzde 37.6 zamlı hesaplara yattı. Vatandaşların en çok sorduğu ek zam ne zaman yatacak ve yeni emekliler ile emekli olacaklara ek zam verilecek mi sorularının yanıtları da belli oldu.

Google Haberlere Abone ol
Yeni emekliler ve emekli olacaklar da ek zamdan yararlanacak mı? En çok merak edilen soruların yanıtları ortaya çıktı: Ek zam ne zaman yatacak? Ek zam kimleri kapsayacak? - Resim: 2

EMEKLİ NE KADAR ZAM ALACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu farkın yarattığı rahatsızlığı gördüğümüz için, yeni bir adım atıyoruz. SSK ve Bağ-Kur emeklisinin 6 aylık artış oranı 42,6'ya yükseliyor" açıklamasında bulundu. Ek zamla ilgili kanun teklifi perşembe günü TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. Gelecek hafta ise Genel Kurul’da görüşülerek yasalaşacak. Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin ek zamdan kaynaklı maaş farkları hesaplarına yatırılacak.

YENİ EMEKLİLER VE EMEKLİ OLACAKLAR

Kanun teklifine göre, ek zam 2024 yılından önce bağlanmış aylıklar ile 2024 yılında bağlanacak tüm malullük, yaşlılık ve ölüm aylıklarına yansıtılacak. Buna göre, kanun yürürlüğe girmeden önce emeklilik dilekçesi verenler ile kanun yürürlüğe girdikten sonra emeklilik dilekçesi verenler dahil 2024 yılı içinde emeklilik başvurusu yapacak veya aylık bağlanacak herkes 5 puanlık ilave zamdan ve 10.000 TL’ye yükseltilen en düşük emekli aylığı uygulamasından yararlanacak. Habertürk'ün haberine göre, ek zamdan SSK ve BAĞ-KUR kapsamında dul ve yetim aylığı alanlar da aynen yararlanacak.