İslam Memiş'ten dolar uyarısı. Altın için çarpıcı sözler... Altın, dolar ve Türk Lirası üçgeninde yapılması gerekenler

Para piyasaları uzmanı İslam Memiş, "Elimde Türk Lirası varsa bu fiyatlardan altın alırım, elimde dolarım varsa parite üzerinden altın almam" diyerek değerlendirmelerde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
İslam Memiş'ten dolar uyarısı. Altın için çarpıcı sözler... Altın, dolar ve Türk Lirası üçgeninde yapılması gerekenler

Finansal analist İslam Memiş, altın, dolar ve Türk Lirası üçgeninde yatırımcılara kısa vadeli uyarılarda bulundu. Söylediklerinin yatırım tavsiyesi olmadığının altını çizen Memiş değerlendirmelerde bulundu.

İşte Memiş'in ekonomi öngörülerinden bazıları:

Yorucu, gergin bir o kadar belirsiz seçim vardı. Bitti. Yerel seçimleri önemsemeseler de genel seçimlerin kapısını açacak, bu güçte bir seçim demiştim. Bundan sonra böyle bakmak lazım olaylara. Kimsenin beklemediği sonuçlar oldu. Gelecekle alakalı, genel seçimlerin kapılarını aralayacak sonuçlar oldu.

Kesinlikle erken seçim yok deseler de benim böyle düşüncem yok. 2026'da olacağını düşünüyorum seçimlerin de. Kaos vardı sosyal medyada bunlar da boş çıktı. Fiyatlara bakıyoruz bugün, gayet düşüş var. Sanki bir şey olmuş Türkiye'de ve düşüş var. Borsada da düşüşler var.

Kötümser bir sonuç çıkmadı para piyasalarında. Seçimden önce gerilemeyen fiyatlar, seçimden sonra niye geriliyor. Burada ekonomi yönetimi, biz politikamızın arkasındayız mesajı verdi. Uzun vadede enflasyonu düşüreceğiz diye açıklamalarını teyit etti. Hayat pahalılığı ve enflasyona dikkat çekti sayın Cumhurbaşkanı. İyimserlik var kısa vadede. Ancak bu kalıcı olmayabilir.

'YÜKSEK ENFLASYON GÖREBİLİRİZ'

Bugün enflasyon verimiz açıklandı. Yüzde 68.5. 3.16'lık aylık artış var. Piyasaların kanısı 69.5'ti. Altında rakam açıklandı ama sonuca bakında Türkiye dünyada enflasyonda ikinci sırada. Muhtemelen önümüzdeki aylarda da yüksek kalacak enflasyon. Mart, nisan, mayıs, hazirana kadar olan süreçlerde yüksek enflasyon görebiliriz.

'İYİMSERLİK VAR AMA KÖTÜ GÜNLER GERİDE KALMADI'

Mevsimsel etkinin bir katkısı olacak temmuzdan sonra. Artık bahar geldi insanlar para harcayacak, bayramlar geldi, tatile çıkacaklar vs. para trafiğinde hızlılık olacak bu da enflasyon ve ekonomiyi olumlu etkileyecek. Kısa vadeli bir iyimserlikten bahsedebiliriz. Peki, kötü geride mi kaldı? Hayır.

FAİZ ARTACAK MI?

Dolar 31.94 geriledi ama bu bende enflasyon da gerileyecek anlamı taşımıyor. Biraz daha yolumuz var normalleşmek için. Enflasyonla birlikte gözler Merkez Bankası'nda. TCMB politika faizinde değişikliğe gidecek mi? Neler oluyor derken yüzde 45'te herkes umudunu bitirmişti ama yüzde 50'yi görünce kafalarda soru işareti oldu. Gizemi seviyorlar ya. Onun yarattığı gizem piyasalarda belirsizliği artırıyor. İyi bir şey değil bu. Bakalım bundan sonra faiz yüzde 60'a çıkacak mı?

Yüksek faiz var, borsa ucuzlasın o da var. Finansal piyasalara girecekler. Dövizden, borsadan, faizden kazanacaklar yabancı yatırımcılar. Geriye bırakacakları enkazı biz toparlayacağız. TL varlıklarındaki artışta faizi, borsayı işaret ediyorlarsa evet.

Kalıcı bir döviz düşüşünden bahsediyorlarsa, hayır. Benim böyle bir beklentim yok. Yabancı yatırımcılar bugüne kadar hep nazlıydı, kenarda bekliyordu. Siz verdikçe daha fazlasını isteyecekler.

'DOLARIN 30 LİRAYA GERİLEMESİNİ Mİ ALKIŞLAYACAĞIZ?'

Bu açıklamaların samimi olduğunu düşünmüyorum, dikkat etmekte fayda var Türk Lirası'nın değerli olacağını açıklamaları konusunda. 31-32 lira olan dolar kuru karşısında mı TL değerli. 30 liraya gerilemesini mi alkışlayacağız doların.

ALTIN

Altının ons ve gram tarafını, kısa ve orta vadede ayrı ayrı yorumlayacağım. Ons altın 2272 dolarda. 2300 doları gözüne kestirdi. Radarına aldığı için her fırsatta gıdım gıdım bu fiyatlamaya gidiyor. 6 aydır öngörümüzü paylaşırken 2024'te 2350 doları hedef alacak diyordum.

O günler geliyor ama çok hızlı yükseldik. Ortada bir şey yok. Yılın bitmesine daha çok var. Dolayısıyla bunu sağlıksız bulduğumdan kısa vadede 100-150 dolarlık bir satış bekliyorum ons altında ben. Arkadaşlarımızın dikkat etmesi gerekiyor.

'ELİMDE DOLAR VARSA...'

Elimde dolar varsa ons altın satın almam. Onsum varsa bu fiyattan satmam, sadece gümüşle takas yaparım yüzde 50'sini. Bu yılla ilgili 2350 dolar beklentim ise devam ediyor.

'ONS ALTIN YÜKSELİYOR'

Ons altında yükselişler var, gram altında da düşüşler var. Ons altın yükseliyor, dolar geriliyor, gram altın 2400'ün altına sarktı. Özellikle seçimden önce uçacak, kaçacak diyenlere karşı hiçbir şeye olmayacak uyarılarım vardı. 2396 lirada gram altın. İki türlü yatırımcı var, orta, kısa ve uzun vadeli.

'ELİMDE TL VARSA...'

Elim Türk Lirası varsa bu fiyatlardan altın alırım, elimde dolarım varsa parite üzerinden altın almam. 3000-3500 öngörüm de devam ediyor. Bu sadece bir fırsat. Gram altın tarafındaki hedefimiz aynı, sorun yok ama ons altın tarafında geri çekilme başlarsa, ons ve doların çekilmesi aynı hatta gelirse, gram altında 2350 lirayı takip ediyor olacağım. Yatırımcı geniş bant aralığına odaklanmalı. 2350 lira ve 2450 lira yani. Gram altın yatırımcısı yavaş yavaş alıp kenara çekilirse yine altın tarafında zarar etmez."

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin