Hemen kontrol edin 9943 lira ceza yemiş olabilirsiniz. EGEDES projesi denetimleri başladı: 1 milyondan fazla otomobile ceza kesildi, araç sahipleri aman dikkat!

Araç sahipleri aman dikkat. Bu işlemi yaptırmayan 1 milyondan fazla araca otomatik olarak 9943 lira ceza kesildi bile! Hava kirliliğini azaltmak için Türkiye genelinde uygulanan Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) devrede. Araçların egzoz muayeneleri denetleniyor, bu işlemi yaptırmayanlara 9943 lira ceza kesiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Hemen kontrol edin 9943 lira ceza yemiş olabilirsiniz. EGEDES projesi denetimleri başladı: 1 milyondan fazla otomobile ceza kesildi, araç sahipleri aman dikkat!

Egzoz muayenesini yaptırmayanlar veya süresinin geçtiğini fark etmeyenler yandı. Hava kirliliğini azaltmak için Türkiye genelinde uygulamaya konulan Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) otomatik ceza kesmeye başladı.

EGEDES trafiğe çıkan araçların egzoz muayenelerini denetliyor. Denetimlerde egzoz muayenesi ihmal edilen araçlara yönelik idari yaptırımlar uygulanıyor. Bakanlık tarafından hayata geçirilen EGEDES sistemi, egzoz muayenesi yapmayan araçları trafik akışını aksatmadan tespit ediyor.

81 İLDE UYGULANMAYA BAŞLADI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Temiz bir hava ve sağlıklı bir çevre için Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi EGEDES'i 81 şehrimizde başarıyla uyguluyoruz." şeklinde bilgi verdi.

Özhaseki, "EGEDES aracılığıyla, trafik kaynaklı hava kirliliğini azaltmak amacıyla egzoz emisyon muayenesini ihmal eden araçları trafikte tespit ediyoruz. Gerçekleştirdiğimiz denetimlerde, egzoz emisyon ölçümü yaptırmamış olan yaklaşık 1 milyon araca yönelik idari yaptırımlar uyguladık. Dünyamızı, evlatlarımızın mirası olan ortak yaşam alanımızı daha yeşil, sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre haline getirme yolunda adımlar atmaya devam ediyoruz." şeklinde açıklamalarda bulundu.

9 BİN 943 LİRA CEZA KESİLİYOR

Çevre ve Şehircilik Uzmanı Hasan Ege, çevresel etkileri azaltmak ve ulaşım kaynaklı emisyonları kontrol altına almak amacıyla yürütülen EGEDES projesinin denetim etkinliğini artırmak için çalıştıklarını ifade etti.

Araçların üstünde bulunan plaka tanıma cihazları aracılığıyla trafikteki sabit veya hareket halindeki araçların plakalarını okuyarak egzoz emisyon ölçümü bulunmayan araçlara idari yaptırım uygulandığını belirten Ege, 2024 yılı için egzoz emisyon ölçümünü yaptırmamanın idari para cezasının 9 bin 943 TL olduğunu söyledi.

Ege, son bir yıl içerisinde yaptıkları çalışmalar sonucunda yaklaşık 1 milyon aracın egzoz emisyon ölçümü yapılmadan trafiğe çıktığını tespit ettiklerini dile getirdi. Ege, vatandaşlara egzoz muayenesi konusunda duyarlı olmaları çağrısında bulunarak, "Araç sahiplerinden insan sağlığını düşünerek egzoz emisyon ölçümleri konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz. Herhangi bir idari yaptırımla karşılaşmamak için ölçüm sürelerini e-Devlet üzerinden takip etmelerini de tavsiye ediyoruz" dedi.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin