Dolar kuru için 'altın vuruş' uyarısı. Devalüasyon tehlikesi...

Ekonomi seçim sonrası için teyakkuza geçti. Güncel dolar kuru 30,56 TL iken altının gramı 1.982 lira. Prof. Dr. Veysel Ulusoy, dolar/TL kuruna ilişkin uyarıda bulundu. Ulusoy, dolar için 'altın vuruş' tehlikesine dikkat çekti. Ulusoy, "Fiyat artış hızı ile döviz kuru dengesi eşleşmezse sonuç devalüasyondur." dedi.

Google Haberlere Abone ol
Dolar kuru için 'altın vuruş' uyarısı. Devalüasyon tehlikesi...

Piyasalar 31 Mart 2024 seçimlerine kilitlendi. Dolar kuru için mayıs seçimleri sonrasında olduğu gibi bir yükselme bekleniyor. Güncel dolar kuru ise 30,56 TL. Yüksek enflasyon ise ücretli çalışan için büyük bir problem olarak duruyor. Son olarak Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bugün açıkladığı verilere göre, enflasyon, Ocak ayında yüzde 6,07 artarken, yıllık bazda yüzde 64,86 oldu.

Enflasyon endişesi piyasalarda hakim görüş olarak kalmaya devam ederken, TL, Eylül ayı başından bu yana devam eden günlük sınırlı değer kayıplarını sürdürdü. TL'nin değer kaybı Aralık ayının ilk yarısında görülen tempoya
kıyasla hızlanırken, yıl başından bu yana ise yüzde 1 değer yitirdi. Ayrıca TL, geçen yılın tamamını yüzde 36,6, Aralık ayını yüzde 2,2 kayıpla kapatmıştı.

TL'nin değer kaybı sürerken dolar/TL kuru bugün 30,56 TL seviyesinden işlem görerek, tüm zamanların rekorunu kırdı.

"ALTIN VURUŞ OLUR"

Söz konusu gelişmeler sonrası sosyal medya hesabından paylaşım yapan Prof. Dr. Veysel Ulusoy, rekor üstüne rekor kıran dolar/TL kuruna ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

"Fiyat artış hızı ile döviz kuru dengesi eşleşmezse sonuç devalüasyondur. Bu ise Türkiye ekonomisi için altın vuruş olur."

DEVALÜASYON NEDİR?

Devalüasyon, sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren ülkenin ulusal parasının dış satın alma gücünün, hükümetçe alınan bir kararla düşürülmesidir.

Başka bir deyişle devalüasyon, bir devletin resmi para biriminin diğer ülke dövizleri karşısında değer kaybettirilmesidir.

DEVALÜASYON OLURSA NE OLUR?

Devalüasyon, ilgili paraya sabit ülkenin hükümeti veya merkez bankası tarafından kullanılan bir araçtır. Devalüasyon yapmanın en temel sebeplerinden bir tanesi ülkenin ticaret açığını dengelemek için parasının değerini düşürmesidir.

Devalüasyon, para biriminin değerinin düşürülmesi ile ihracatın daha ucuza gelmesi ve küresel ticaret rekabetinde daha avantajlı hale gelmesini sağlamaktır. Bununla beraber, ithalat daha pahalı hale gelir ve yerli hane halkının ithal ürünlere olan talebinin azalması beklenirken, yurt içi üreticinin ürünlerine olan talebin artmasını sağlar.

Devalüasyon her ne kadar olumlu bir para politikası aracı gibi görünse de, negatif etkileri de bulunmaktadır. İthalatı daha pahalı hale getirmek yurtiçindeki üretimi daha az efektif hale getirebilir ya da ihracatın daha ucuz hale gelmesi talebi çok ciddi artırarak enflasyona sebep olabilir.

MERKEZ BANKASI'NDAN DOLAR KURU TAHMİNİ: 40 LİRA OLUR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 Ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, katılımcıların yıl sonu dolar kuru beklentisi 40 TL olmuştu

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin