Dolar kuru enflasyonu vuracak. Prof. Dr. Hakan Kara çarpıcı grafiği paylaştı. İşte güncel dolar kuru

Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara paylaştığı bir grafikle dolar kurundaki bir liralık artışın enflasyonu nasıl etkilediğini gözler önüne serdi. Kara'nın paylaştığı grafik kadar sözleri de bir hayli çarpıcıydı. İşte Kara'nın paylaştığı o grafik ve analizler...

Google Haberlere Abone ol
Dolar kuru enflasyonu vuracak. Prof. Dr. Hakan Kara çarpıcı grafiği paylaştı. İşte güncel dolar kuru

Dolar kurunda 2024 ile birlikte yeni rekorlar kırıldı. Güncel dolar kuru ise 30 lira 33 kuruş...

Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kurdaki 1 TL'lik artışın enflasyona etkisini grafikle aktardı.

Dolar kuru enflasyonu vuracak. Prof. Dr. Hakan Kara çarpıcı grafiği paylaştı. İşte güncel dolar kuru

Paylaşımında TL'nin değerinin düşürülmesinin ihracata sınırlı etkisi olacağına değinen Kara, şunları söyledi:

"İçinden geçtiğimiz dönemde TL’nin değerinin düşürülmesi ihracata çözüm olmaz, sadece çok kısa nefes aldırır.

Çünkü enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları bozulduğu için döviz kurundan enflasyona geçiş tarihi zirvelerde seyrediyor.

Bundan on sene önce yüzde 10'luk kur artışı enflasyonu 1,5 puan artırırken son dönemde bu değerin yüzde 5'lere kadar geldiğini ve bunun oldukça hızlı gerçekleştiğini buluyoruz. 2021'de başlatılan aşırı negatif reel faiz politikası nedeniyle kurdan enflasyona geçişte neredeyse 1990'lara dönmüş durumdayız.

Bu ne anlama geliyor? Enflasyon yüksek kaldığı sürece kurdaki artış hızlıca içerdeki üretim maliyetlerine yansıyor. Kurla gelen ihracat fiyat rekabeti kısa sürede enflasyonla geri veriliyor. Rekabetçiliği sağlayamadığımız gibi yüksek enflasyon ve gelir dağılımında bozulma ile baş başa kalıyoruz."

Bu sarmalı kırmak için öneride bulunan Kara, "Güven veren bir programla kurumlar arası eşgüdümü artırarak öncelikle enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını düzeltmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

 

Etiketler dolar enflasyon
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin