Asgari ücret zamlandı işsizlik maaşı da belli oldu: İşte 2024 yılında uygulanacak en düşük ve en yüksek işsizlik maaşı

2024 yılında uygulanacak asgari ücret dün akşam saatlerinde açıklandı. Yüzde 49 oranında zamlanan asgari ücret 17 bin 2 lira olarak belirlendi. Asgari ücretin artmasıyla birçok kalemde yapılan ödemeler de arttı. Buna göre 2024 yılında uygulanacak işsizlik maaşı da belli oldu. İşte asgari ücret zammı sonrası 2024 yılında uygulanacak en düşük ve en yüksek işsizlik maaşı ödemeleri.

Google Haberlere Abone ol
Asgari ücret zamlandı işsizlik maaşı da belli oldu: İşte 2024 yılında uygulanacak en düşük ve en yüksek işsizlik maaşı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, dün akşam saatlerinde 2024 yılında uygulanacak asgari ücreti basın toplantısıyla duyurdu. Buna göre 2024 yılında asgari ücret 17 bin 2 lira oldu. Asgari ücrete yapılan yüzde 49'luk artış sonrası birçok kalemde yapılan ödemelerin de tutarları değişti. Birçok vatandaş zam sonrası işsizlik maaşı ne kadar oldu sorgulaması yapmaya başladı.

7 milyondan fazla çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücret netleşti. 17 bin 2 liraya yükseltilen asgari ücrete yüzde 49 oranında zam yapılmış oldu. Asgari ücretle birlikte genel sağlık sigortası (GSS) primi, kıdem tazminatı, staj ücreti gibi birçok kalemde de artışa gidilecek.

Asgari ücret sonrası milyonlarca vatandaş işsizlik ödeneğinin ne kadar olduğunu merak ediyor. En az 4 ay çalışan bir işçinin, işsiz kalması ve gerekli şartları taşıması halinde alabileceği ödenekte temmuz ayından bu yana alt sınır asgari ücretin yüzde 40'ı, üst sınır ise yüzde 80'i olarak hesaplanıyordu.

Bu oranlara göre yüzde 49 artarak 17 bin 2 liraya yükselen asgari ücret üzerinden yapılan hesaplamaya göre en düşük işsizlik ödeneği 7 bin 993 liraya yükseldi. İşsizlik ödeneğini en yüksek kademeden alanlar ise 15 bin 989 lira işsizlik maaşı alacak.

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIR?

Sigortalı çalışanlara yasada belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için belirli süre ve miktarda işsizlik maaşı ödemesi yapılıyor. İşsizlik maaşı aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 40'ından az olamazken, yüzde 80’ini geçemiyor. 

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI

- Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
- Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,
- Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
- Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.

İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY ALINIR?

İşsizlik ödeneğinin süresi hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

- 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
- 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin