Türkiye genelinde eş zamanlı ortak sınav. 6. sınıf öğrencileri, Türkçe ve matematik sınavlarına katıldı

Türkiye genelinde eş zamanlı olarak düzenlenen ortak sınavlar, bugün itibarıyla başladı. 6. sınıf öğrencileri, sınavlara Türkçe ve matematik derslerinde katıldı. Bu yıl Türkçe dersinin ağırlığının artırılması ve geçme notunun 70'e yükseltilmesi, sorularda anadilin önemini öne çıkardı. Uzmanlar, sınavda okuduğunu anlama becerisine sahip öğrencilerin başarılı olacağı görüşünde.    

Google Haberlere Abone ol
Türkiye genelinde eş zamanlı ortak sınav. 6. sınıf öğrencileri, Türkçe ve matematik sınavlarına katıldı

81 ildeki 6. sınıflar ilk ortak sınavlarına girdi. Öğrencilere, Türkçe ve matematikten 16 soru soruldu. Çoktan seçmeli sınavlar için 40'ar dakika verildi.

NTV'den Beyzanur Özer'in haberine göre Türkçe dersinde bu sene birçok yenilik yapıldı. Sınav sisteminin değiştirilmesiyle anadilin önemi vurgulandı. Türkçe öğretmeni Sündüs Demirdağ Tunçer, "Bakanlığın yaptığı bu sınavın yanında beceri temelli okuma ve konuşma sınavı yine okullar tarafından yapılacak. Sonuçlar, Bakanlıktan bize iletildikten sonra e-Okula girilecek. İçerik olarak baktığımızda kazanım testleri yayımlandı. Çocuklar bunlara göre hazırlık yaptılar. Tabii Türkçe dersinin geçme notunun 70 olması süreci biraz daha farklı kıldı." açıklamasında bulundu. 

Uzmanlar, matematik dersinde de okuduğunu anlamanın önemli olduğunu belirtiyor.

Ortak sınavda, 6. sınıf müfredatında geniş yer kaplayan kesirler soruların çoğunluğunu oluşturdu.

Matematik öğretmeni Özer Ataç, "Öğrenci eğer dersi dinliyorsa ödevlerini düzgün yapıyorsa Milli Eğitim Bakanlığının kitaplarını doğru inceliyorsa problem yaşayacakları sorular görmedik. Matematik özelinde çok zor soru sorulma eğilimi bir süre vardı ama MEB bir süredir 8.sınıflar da dahil olmak üzere matematiği daha yapılabilir kıldı. Kolay sorular da var orta seviye sorular da var. Ölçecek ayıracak sorular da var." dedi. 

SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Ortak sınav sonucunun 10 gün içinde açıklanması bekleniyor.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) öğrencilerin gelişimini takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla "ortaokul ve lise düzeyinde, ülke, il ve okul genelinde 3 farklı ortak sınav uygulaması" bu yıldan itibaren başlatıldı.

Bu bağlamda 2023-2024 eğitim öğretim yılı; 1. dönem 1. sınavları, 30 Ekim-10 Kasım 2023 tarihleri arasında yapıldı. 

Ortak sınavlar bugün ve yarın günü 81 ildeki okulların tamamında yapılacak. Yarın, 6. sınıf Türkçe ve matematik, Çarşamba günü 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri için sınav yapılacak. 

Bakanlık tarafından yapılacak ortak yazılı sınavların soruları Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanarak okullara gönderilecek. Sınav uygulaması okulda görevli öğretmenlerce yapılacak.

Sınavlara özel okul öğrencileri de girecek. Ortak yazılı sınavın sonuçları, ilgili dersin öğretmeni tarafından e-Okul sistemine işlenecek. 

Sınav sonuçları ders notu olarak değerlendirilecek ve karneye de yansıyacak. 

Geçerli mazereti olmadan ortak yazılı sınava ve mazaret sınavına katılmayan öğrenciler ile kopya çekenlerin durumları puanla değerlendirilmeyecek. 

Sınava katılmayan öğrencilerin puan hanesine G, kopya çeken öğrencilerin puan hanesine ise K yazılacak ve ortalamaya dahil edilecek. 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin