Son Dakika... İsrail alarma geçti, onlarca uçak havalandı. Okullar tatil edildi. ABD savaş gemilerini gönderdi. İran'ın saldırısı başladı. İşte son durum...

İsrail ordusu, tüm güçlerinin İran'ın beklenen 'misillemesi' karşısında tam alarma geçirildiğini duyurdu. Ayrıca hazırlık kapsamında çok sayıda uçağın da havalandığı kaydedildi. Okullar tatil edildi. ABD'de de bazı önlemler aldı. İran'ın İsrail'e saldırısının İHA'lar ile başladığı öğrenildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan ilk açıklama geldi. İran, İsrail'e yönelik İHA ve füzeleri ateşledikten sonra saldırıları durdurduğunu açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Son Dakika... İsrail alarma geçti, onlarca uçak havalandı. Okullar tatil edildi. ABD savaş gemilerini gönderdi. İran'ın saldırısı başladı. İşte son durum...

Tüm İsrailli politikacılara İsrail'de kalma ve yurt dışı seyahatlerini iptal etme emri verildi. İsrail Dışişleri Bakanı Katz, güvenlik durumu nedeniyle yarın için planlanan Macaristan ve Avusturya ziyaretini erteledi. İsrail'de eğitim ve öğretim faaliyetleri durduruldu.

Amerikalı bir yetkilinin El Cezire'ye, "İran, İsrail'e yönelik saldırısını yarın pazar günü erken saatlerde başlatma ihtimali yüksek." bilgisini verdiği iddia edildi. Beyaz Saray, İran'a el konulan gemiyi "derhal" bırakması çağrısında bulundu. ABD Başkanı Joe Biden, İran-İsrail gerilimi nedeniyle hafta sonu tatilini yarıda keserek Washington'a geri döndü.

İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına düzenlediği saldırının ardından Tahran’ın misillemesini 'alarm' halinde bekleniyordu. O beklenen gelişme başlandı.

İran, onlarca İHA kullanarak İsrail'e saldırı düzenledi.

İran, İsrail'e düzenlediği saldırıda kullanılan İHA ve füzelerin videosunu paylaştı.

İran'ın gönderdiği Kamikaze Dronlar Tel Aviv'de böyle görüntülendi.

ABD ve İsrail kaynakları saldırı haberlerini doğruladı. İran'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahun'un uçağını vurmaya çalıştığı belirtildi.

Saldırılar nedeniyle Başbakan Netanyahu'nun uçağının yere inemediği öğrenildi.

Başbakanlık uçağının 23:00 itibariyle 35 dakikadır havada inmeyi beklediği iddia edildi.

İsrail savaş kabinesi sığınakta toplantı yaptı.

 Son Dakika... İsrail alarma geçti, onlarca uçak havalandı. Okullar tatil edildi. ABD savaş gemilerini gönderdi. İran'ın saldırısı başladı. İşte son durum...

İsrail'de savaş kabinesi, İran'ın insansız hava aracı (İHA) saldırısı başlatmasının ardından bir araya geldi.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun başkanlığında Tel Aviv'de toplanan savaş kabinesi, İran'dan başlatılan İHA saldırısını ele aldı.

Konuyla ilgili resmi açıklama yapılmazken toplantıya ilişkin paylaşılan fotoğrafta Savunma Bakanı Yoav Gallant, Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz ile Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin de hazır bulunduğu görüldü.

İran'ın devlet tarafından işletilen IRNA haber ajansı, Tahran'ın İsrail içindeki hedeflere balistik füzeler ateşlediğini söyledi.

SALDIRILAR DURDU

İran BM Daimi Temsilciği, X’ten yaptığı açıklamasında, “İran'ın BM Şartı'nın meşru savunmaya ilişkin 51. maddesine dayanarak gerçekleştirdiği askeri harekât, Siyonist rejimin Şam'daki diplomatik tesislerimize yönelik saldırısına bir cevap niteliğindeydi. Artık konu kapanmış sayılabilir.” ifadelerini kullandı.

 İSRAİLLİ YETKİLİLER: İRAN'IN İSRAİL'E BALİSTİK FÜZE FIRLATTIĞINA İLİŞKİN BİR GÖSTERGE YOK

İsrail ordu radyosuna konuşan ve adı açıklanmayan İsrailli yetkililer, İran'ın ülkeye balistik füze fırlatmasına ilişkin herhangi bir emarenin bulunmadığını belirtti. İran resmi haber ajansı IRNA, Devrim Muhafızları Ordusunun İsrail’e balistik füze saldırısı başlattığını iddia etmişti.

İSRAİL'İN BEŞ BÖLGESİNDE SİRENLER ÇALIYOR

İsrail ordusu, İsrail'in beş bölgesinde sirenlerin çalındığını ifade etti. Hizbullah, Lübnan'dan Golan Tepeleri'ndeki bir İsrail askeri üssüne onlarca roket attığını iddia etti.

ABD'Lİ YETKİLİLER, İRAN'A AİT İHA'LARIN DÜŞÜRÜLDÜĞÜNÜ BELİRTTİ

Üç Amerikalı yetkili, ABD ordusunun İsrail'e giden bir İran insansız hava aracını düşürdüğünü söyledi.

İsmi açıklanmayan yetkililer kaç adet İHA'nın düşürüldüğünü veya yerlerini açıklamadı.

İSRAİL, VATANDAŞLARINI UYARDI

İsrail ordusu, belirli bölgelerde yaşayanlara bir sonraki duyuruya kadar "koruyucu alanların" yakınında kalmaları çağrısında bulundu.

İsrail Savunma Kuvvetleri, Kuzey Golan Tepeleri, Nevatim, Dimona ve Eilat bölgesindeki insanlara tavsiyeye uymalarını söyledi.

HOLLANDA, İRAN'IN İSRAİL'E HAVA SALDIRISINI ŞİDDETLE KINADI

Hollanda'da geçici hükümetin Başbakanı Mark Rutte, sosyal medya hesabından, Orta Doğu'daki durumun çok endişe verici olduğunu belirterek, “Bugün erken saatlerde Hollanda ve diğer ülkeler, İran'a İsrail'e saldırmaktan vazgeçmesi yönünde net bir mesaj gönderdi.” paylaşımında bulundu. Rutte, “Hollanda, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını şiddetle kınıyor. Olayların daha fazla tırmanmasının önlenmesi gerekiyor. Az önce Hollanda Savunma Bakanı ve Dışişleri Bakanı ile son durum hakkında temasta bulunduk. Gelişmeleri çok yakından takip etmeye devam ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

FRANSA, İRAN'IN İSRAİL'E HAVA SALDIRISINI KINADI

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, İran'ın İsrail'e hava saldırısını sert şekilde kınadıklarını bildirdi. Sejourne, X hesabından yaptığı açıklamada, "Fransa, İran'ın İsrail'e karşı başlattığı saldırıyı en sert şekilde kınıyor." ifadelerini kullandı.

ABD: 400-500 İNSANSIZ HAVA ARACI VE FÜZELER FIRLATILDI

Amerikan ABC News'e konuşan üst düzey bir ABD yetkili, İran saldırısının 400-500 insansız hava aracı ve füzeden oluştuğu söyledi. İran Devrim Muhafızları Ordusu, sayısını söylememekle birlikte İsrail'e yönelik insansız hava araçları ve seyir füzeleriyle saldırı başlatıldığını açıklamıştı.

İSRAİL: FÜZELERİN ETKİ ALANI GOLAN TEPELERİ VE NECEF ÇÖLÜ'NDEKİ İSRAİL ÜSSÜ

İsrail ordusundan iki askeri yetkiliye göre İran ve Irak'tan düzinelerce insansız hava aracı ve seyir füzesi fırlatıldı. New York Times'a konuşan ancak adının açıklanmasını istemeyen yetkililer, füzelerin etki alanının Golan Tepeleri ve Necef Çölü'ndeki bir İsrail hava kuvvetleri üssü olmasının beklendiğini söyledi.

Son Dakika... İsrail alarma geçti, onlarca uçak havalandı. Okullar tatil edildi. ABD savaş gemilerini gönderdi. İran'ın saldırısı başladı. İşte son durum... - Resim : 3

İSRAİL'E HAVA VE KARA SAHASINI AÇAN ÜLKELERE KARŞILIK VERECEĞİZ

İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani, İsrail'in İran'a saldırması için hava ve kara sahasını açan ülkelere kararlılıkla cevap verileceğini belirtti.

İran medyasında yer alan haberlere göre Aştiyani, ülkesine yönelik saldırılara karşı uyarılarda bulundu.

İranlı Bakan, "İsrail'in İran'a saldırması için hava ve kara sahasını açan ülkeler, kararlı cevabımızı alacaktır." ifadelerini kullandı.

NETANYAHU: HAZIRLIKLIYIZ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yaptığı videolu açıklamada, İsrail'in İran'dan gelecek doğrudan bir saldırıya hazır olduğunu ve aynı şekilde karşılık vereceğini söyledi. Netanyahu, “Son yıllarda ve hatta son haftalarda İsrail, İran'dan gelebilecek doğrudan bir saldırı ihtimaline karşı hazırlık yapmaktadır. Savunma sistemlerimiz konuşlandırıldı ve hem savunmada hem de saldırıda her türlü senaryoya hazırlıklıyız. İsrail devleti güçlüdür, IDF güçlüdür, halk güçlüdür” dedi.

ABD, İngiltere, Fransa’nın yanı sıra birçok ülkenin İsrail’in yanında durduğunu belirten Netanyahu, “Net bir ilke belirledim. Kim bize zarar verirse, biz de onlara zarar vereceğiz. Kendimizi her türlü tehdide karşı savunacağız ve bunu sakince, kararlılıkla yapacağız” ifadelerini kullandı.

İsrail vatandaşlarına da seslenen Netanyahu, "Siz İsrail vatandaşlarının da sükunetinizi koruduğunuzu biliyorum. Sizleri İç Cephe Komutanlığı'nın direktiflerini dinlemeye davet ediyorum. Birlikte ayaktayız ve Tanrı'nın yardımıyla tüm düşmanlarımızın üstesinden geleceğiz” şeklinde konuştu.

İSRAİL ORDUSUNDAN AÇIKLAMA

İsrail ordusu yüksek alarm durumunda olduklarını ve operasyonel durumu sürekli izlediklerini açıkladı. Yapılan açıklamada, "IDF Hava Savunma Dizisi, İsrail hava ve deniz sahasında savunma görevinde bulunan IAF savaş uçakları ve İsrail donanması gemileriyle birlikte yüksek alarm durumunda. IDF tüm hedefleri izliyor." denildi.

'DÜZİNELERCE İHA VE FÜZEYLE HEDEF ALDI'

İran Devrim Muhafızları Ordusu, "Siyonist rejimin Şam'daki İran büyükelçiliğinin konsolosluk bölümüne saldırısına cevap olarak Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri, Siyonist rejimin topraklarındaki belirli hedefleri düzinelerce insansız hava aracı ve füzeyle hedef aldı." açıklamasında bulundu.

BEYAZ SARAY: İSRAİL'İ DESTEKLEYECEĞİZ

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden’ın gelişmeler üzerine ulusal güvenlik danışmanlarıyla bir araya geleceğini açıkladı. Biden’ın ekibi tarafından düzenli olarak bilgilendirildiğini belirten Beyaz Saray, "İran, İsrail’e hava saldırısı başlattı. İsrail'in güvenliğine desteğimiz tam. ABD, İran'dan gelen tehditlere karşı (İsrail'in) savunmasını destekleyecek" ifadelerini kullandı.

İSRAİL KANALI: FÜZELER DE FIRLATILDI

İsrail'in Kanal 12 televizyonu, İran’ın İHA’lardan daha kısa uçuş süresine sahip füzeler fırlattığını duyurdu.

20 KG PATLAYICI TAŞIYORLAR

Eski İsrail Askeri İstihbarat Dairesi (AMAN) Başkanı Amos Yadlin, İHA’ların her birinin 20 kg kadar patlayıcı ile donatıldığını, İsrail'in hava savunma sistemlerinin bunları düşürmeye hazır olduğunu söyledi.

İSRAİL'DEN HAVA SAHASI KARARI

İsrail Havaalanları İdaresi (IAA) tarafından yapılan açıklamada, İran'ın saldırısı nedeniyle İsrail hava sahasının yerel saatle 00.30'dan itibaren kapatılacağı belirtildi. Açıklamada, uçuşların yeniden ne zaman başlayacağına ilişkin ayrıntıya yer verilmezken, gelişmelere göre güncelleme yapılacağı aktarıldı.

IRAK HAVA SAHASINI KAPATTI

Güvenlik kaynakları, Irak hava sahası üzerinde onlarca İHA’nın tespit edildiğini aktardı. Irak Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklama da hava sahasının kapatıldığı, tüm hava trafiğinin durdurulduğu belirtildi.

Eski İsrail Askeri İstihbarat Dairesi (AMAN) Başkanı Amos Yadlin, İHA’ların her birinin 20 kg kadar patlayıcı ile donatıldığını, İsrail'in hava savunma sistemlerinin bunları düşürmeye hazır olduğunu söyledi.

GÜN BOYU NELER YAŞANDI?

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, ilerleyen günlerde planlanan okul gezileri ve gençlik faaliyetlerinin iptal edildiği açıklandı.

Ordunun açıklamasında İran tehdidine karşı hazırlık kapsamında tüm güçlerin teyakkuzda olduğu ve onlarca uçağın havalandığı açıklandı.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, yaptığı açıklamada ülkedeki toplantıların da belirli kişi sayısı ile sınırlandıracağını belirtti.

İsrail’de Gazze ve Lübnan sınırlarına yakın bölgelerde toplanma kısıtlamaları halihazırda mevcut.

Yeni kısıtlamaların pazartesi günü 23.00’e kadar geçerli olacağı belirtildi.

İSRAİL-İRAN GERİLİMİ

İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini belirterek, "Kötü rejim bir hata yaptı, cezalandırılmalı ve cezalandırılacak" ifadelerini kullanmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden da İran'ın İsrail'e yönelik saldırı tehditleri karşısında Tel Aviv'e "sarsılmaz" şekilde destek vermeye devam edeceklerini belirtmişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ise "İran, topraklarından bize saldırırsa karşılık vereceğiz, İran'a saldıracağız" açıklamasını yapmıştı.

Bazı ülkeler, bölgede tırmanan gerilim üzerine vatandaşlarına İran ve İsrail'e seyahat etmeme tavsiyesinde bulunmuştu.

ORTADOĞU'YA SAVAŞ GEMİLERİ GÖNDERİYORLAR

ABD'nin, İsrail ile İran arasında gerilimin tırmanmasının ardından Orta Doğu'ya savaş gemilerinden oluşan takviye güç gönderdiği bildirildi.

Uluslararası basın organlarında, ABD Savunma Bakanlığı yetkililerine dayandırılan haberde, ABD'nin bölgedeki kuvvetlerinin korunma gücünü artırmak ve bölgesel caydırıcılığı desteklemek amacıyla Orta Doğu'ya takviye güç gönderdiği belirtildi.

Öte yandan, ABD'li iki yetkili Politico haber sitesine yaptıkları açıklamada, İran'ın Washington'dan tepki almayacak ve bölgesel çatışmayı tetiklemekten kaçınacak ciddi bir misillemeye göre strateji oluşturduğunu bildirdi.

'İSRAİL'E FÜZE VE İHA SALDIRILARI'

Kimliklerinin gizli kalmasını isteyen yetkililer, "İran, gelecek günlerde İsrail'e normalden daha büyük bir hava saldırısı yapmayı planlıyor, füze ve insansız hava aracı saldırılarının karışımından olacak şekilde" ifadelerini kullandı.

Her iki yetkili de İran'ın İsrail'e ABD'den askeri bir karşılık uyandırmayacak saldırı düzenleyebileceği konusunda tam emin olmadıklarını belirtseler de İran'ın bölgesel krizi tırmandırmaya niyeti olmadığını aktardı.

Bir yetkili ise, Washington'un İran'ın bu hafta sonuna kadar yakın bir zamanda İsrail'e saldırı düzenlemesini beklediklerini kaydetti.

İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü. İran intikam yemini ederken birçok ülke, vatandaşlarına İran ve İsrail'e seyahat etmeme tavsiyesinde bulundu.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Etiketler ABD israil saldırı iran
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin