Putin'in Türkiye'ye gelmeme sebebi ortaya çıktı. Zeynep Gürcanlı açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Putin'in bir türlü gerçekleşmeyen Türkiye ziyaretiyle ilgili çok dikkat çekici bir yazı kaleme alan Ekonomim.com'dan Zeynep Gürcanlı, "Putin neden gelmedi?" başlıklı yazısında önemli tespitlerde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Putin'in Türkiye'ye gelmeme sebebi ortaya çıktı. Zeynep Gürcanlı açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Putin'in iki kez ertelenen ziyaretiyle ilgili önemli bir değerlendirme geldi.

Gazeteci Zeynep Gürcanlı, "Belli ki Ankara-Moskova hattında, özellikle Rusya açısından bir "hayal kırıklığı" hakim. Putin'in önce Ekim 2023'de beklenen, ardından 12 Şubat 2024'de gerçekleşmeyen, şimdi de "Nisan ya da Mayıs'ta olabilir" diye açıklanan ziyareti, "başka baharlara" kalabilir." tespitinde bulundu ve sebeplerini ise şöyle sıraladı...

Ekonomim.com'dan Zeynep Gürcanlı'nın "Putin neden gelmedi?" başlıklı yazısından bir bölüm

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 12 Şubat'ta Türkiye'yi ziyaret etmesi bekleniyordu. Kremlin bile, Putin'in Şubat ayı içindeki ziyaret planını doğrulamıştı.          

Ancak birden bire, Rusya'daki Cumhurbaşkanlığı seçimleri öne sürülerek, Putin'in ziyaretinin "ertelendiği" açıklandı. Rusya'daki seçim tarihinin ne olacağı aylar öncesinden belli olduğu düşünüldüğünde, bunun Moskova açısından "diplomatik bir bahane" olarak kullanıldığını söylemek hiç de zor değil. Üstelik, Rusya'daki mevcut politik sistemde Putin'in yeniden Cumhurbaşkanı seçilmek için büyük bir "propaganda kampanyasına" ihtiyacı olmadığı da ortada.    

Dolayısıyla, Putin'in tek günlük olarak planlanan ziyaretini bir anda "erteleme" kararı vermesinin ardında başka nedenler aramak mümkün.

 

İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ VE ABD İLE F-35 PAZARLIĞI

Son dönemde Moskova'da "kaşların kalkmasına" neden olabilecek en büyük gelişme Türkiye'nin uzun süredir ertelediği İsveç'in NATO üyeliğini Ocak ayı içinde onaylaması oldu. Bu onayla birlikte Ankara-Washington hattındaki ilişkilerde normalleşmeye doğru bir ivme yakalandı. ABD yönetiminin Türkiye'nin çok ihtiyaç duyduğu F-16 uçak modernizasyonu için Kongre'ye gönderdiği talep, herhangi bir itirazla karşılaşmadan resmileşti.       

Sadece F-16 da değil; TBMM'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından, apar topar Ankara'ya gelen ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland, ilk kez Türkiye'nin yeniden F-35 programına dahil olabileceğinin de işaretini verdi. Ancak Nuland, bunun olabilmesi için Türkiye'nin S-400'lerden -bir şekilde- kurtulması gerektiğini de vurguladı. Bu gelişme, Türkiye'ye ikinci parti S-400 batarya sistemini de göndermeyi -deyim yerindeyse- heyecanla bekleyen Moskova açısından hiç olumlu olmadı.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin