Kürtaj anayasal güvence altına alındı. Fransa'da kürtaj tasarısı senatodan geçti

Fransa'da kürtaj hakkını anayasal güvence altına alan tasarı Senato'dan geçti. Tasarı kürtaj hakkını anayasal güvence altına alarak tarihi bir adımı temsil ediyor. Fransa'da kürtaj 1974 yılından bu yana yasal olmasına rağmen, son dönemde yasal düzenlemelerin güçlendirilmesi yönündeki baskılar artmıştı.

Google Haberlere Abone ol
Kürtaj anayasal güvence altına alındı. Fransa'da kürtaj tasarısı senatodan geçti

Fransa’da kürtajın anayasal bir hak olmasını öngören tasarı parlamentosunun üst kanadı olan Senato’da ezici bir çoğunlukla kabul edildi.
Böylece Fransa, kürtaj hakkını anayasal güvence altına alan ilk ülke olmaya bir adım daha yaklaştı.

BBC'deki habere göre daha önce parlamentonun alt kanadı Ulusal Meclis tarafından onaylanan öneri, Çarşamba günü 50'ye karşı 267 oyla Senato’da da desteklendi.

Fransa'da kürtaj 1974'ten bu yana yasal, ancak son dönemde yasanın daha da güçlendirilmesi yönündeki baskılar artmıştı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçen yıl kürtaj hakkını, 2022'de ABD Yüksek Mahkemesi'nin kürtajı eyaletlerin insiyatifine bırakmasından sonra, anayasal güvence altına alma sözü vermişti.

Macron, son oylama için Pazartesi günü Versailles Sarayı'nda iki meclisi özel bir Kongre oturumuna çağıracağını söyledi.
Ortak oturumda anayasa değişikliği en az beşte üç çoğunlukla onaylanırsa, referanduma gidilmesine gerek kalmayacak.

Ulusal Meclis'in yasayı oyladığı Kasım 2022'de yapılan bir kamuoyu anketi, halkın % 86'sının değişikliği desteklediğini ortaya koydu.

Ülkedeki ana siyasi partilerin hiçbiri kürtaj hakkını sorgulamıyor ancak Ulusal Meclis’in kürtaj "hakkını" onayladığı 2022 oylamasından sonra yasa değişikliğinde kullanılan dil revize edildi.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Etiketler fransa kürtaj
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin