Gazze'de Ramazan ayında ateşkes olası mı? Kahire'deki Hamas heyeti görüşmeleri uzatmaya karar verdi

Kahire'de gerçekleşen ateşkes müzakereleri Hamas ve arabulucular arasında tamamlanmış durumda. Ancak, Ramazan ayının başlamasına bir hafta kala taraflar arasında henüz kesin bir ateşkes anlaşması sağlanamamış durumda. Hamas yetkilileri, görüşmelerin üçüncü gününe uzatmak amacıyla bir gün daha bölgede kalacaklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Gazze'de Ramazan ayında ateşkes olası mı? Kahire'deki Hamas heyeti görüşmeleri uzatmaya karar verdi

Kahire'de gerçekleşen ateşkes ve rehine görüşmeleri sona erdi. Ramazan ayından önce anlaşmaya varması beklenen taraflar görüşmeden hiçbir ilerleme kaydedemeden ayrıldı.

Üst düzey Hamas yetkilisi Bassem Naim, Reuters'a, iki gün süren görüşmelerde ateşkes anlaşması önerisini arabuluculara sunduklarını ve şimdi İsraillilerden yanıt beklediklerini söyledi.

Naim, "Başbakan Binyamin Netanyahu bir anlaşmaya varmak istemiyor ve top artık Amerikalıların sahasında" dedi.

Reuters'a konuşan bir kaynak daha önce İsrail'in, Hamas'ın hayatta olan tüm rehinelerin listesinin verilmesi talebini reddetmesi nedeniyle görüşmelerden uzak durduğunu söylemişti.

Naim, rehinelerin savaş bölgesine dağıldığı ve ayrı gruplar tarafından tutulduğu için öncelikle ateşkes olmadan bu talebin imkansız olduğunu söyledi.

Bir Hamas yetkilisi yaptığı açıklamada, Hamas liderlerinin Mısırlı ve Katarlı arabulucularla ateşkes anlaşmasına varma umutları konusunda Kahire'de daha fazla görüşme yapmasının beklendiğini söyledi.

Buna göre Hamas, Kahire'de bir gün daha kalarak görüşmeleri uzatacak.

GAZZE'YE YARDIM POMPALANACAK

Kahire görüşmeleri, savaşın ilk uzatılmış ateşkesine ulaşmak için arabulucu ülkeler sayesinde başlamıştı.

Ramazan öncesinde düzinelerce rehinenin serbest bırakılacağı ve kıtlığın önlenmesi için Gazze'ye yardımın pompalanacağı 40 günlük bir ateşkes planlanıyor.

Mısırlı kaynaklar yaptığı açıklamada, müzakerelerin İsrail heyeti olmadan devam etmesine izin vermek için İsraillilerle temas halinde olduklarını söyledi.

İsrail'in hem en yakın müttefiki hem de ateşkes görüşmelerinin sponsoru olan Washington, İsrail tarafından onaylanmış bir anlaşmanın halihazırda masada olduğunu ve bunu kabul etmenin Hamas'a bağlı olduğunu söyledi.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin