Almanya'ya soykırım suçlaması. Nikaragua acil önlem alınmasını talep etti

Uluslararası Adalet Divanı'nda Nikaragua, Almanya'ya İsrail'e silah yardımı ve soykırımı destekleme suçlamasıyla başvuruda bulundu. Davanın ilk gününde Nikaragua, Berlin'in İsrail'e silah ve diğer yardımlarda bulunmasını engellemek amacıyla yargıçlardan acil önlem almasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'ya soykırım suçlaması. Nikaragua acil önlem alınmasını talep etti

Nikaragua ve Almanya, Birleşmiş Milletler'in en üst düzey yargı mercii konumundaki lahey merkezli Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) karşı karşıya geldi. Managua yönetimi, mahkemede, Berlin'in Gazzelilere yardım gönderirken aynı zamanda İsrail'e silah sağlamasının "rezilce" olduğu değerlendirmesinde bulundu. Almanya ise Nikaragua’nın tüm iddialarını reddettiğini ve başvurusunu da "aşırı ön yargılı" bulduğu yorumunu yaptı.

euronews'teki habere göre Nikaragua'nın, İsrail'in Gazze'deki eylemlerine siyasi, mali ve askeri destek sağlayarak "İsrail'in Gazze'deki soykırımını desteklediği" gerekçesiyle Almanya aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı dava Lahey'de başladı.

Davanın ilk gününde Nikaragua, Berlin'in İsrail'e silah ve diğer yardımlarda bulunmasını engellemek üzere yargıçların acil önlem almasını talep etti. 

İki gün sürecek duruşmalarda, Nikaragua'nın dava sonuçlanana kadar geçecek süreçte 'telafisi mümkün olmayan zararların ortaya çıkmaması için Divan'dan, Almanya aleyhine hükmetmesini talep ettiği ihtiyati tedbir talepleri de ele alınıyor.

Orta Amerika ülkesinin avukatları Almanya'nın İsrail'e silah sağlayarak Holokost'un (Yahudi soykırımı) ardından oluşturulan 1948 Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesini ihlal ettiğini savundu. 

Mahkemede, Nikaragua'nın avukatlarından Daniel Mueller, "Bir yandan Filistinli çocuklara, kadınlara ve erkeklere hava yoluyla insani yardım sağlamak, diğer yandan da onları öldürmek ve yok etmek için kullanılan askeri teçhizatı sağlamak... Gerçekten de acınası bir bahane." ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin