TGS 65 yaşında

1952'de kurulan gazetecilik meslek örgütü yeni yaşını kutluyor.

Türkiye'de medya alanının en köklü meslek örgütlerinden olan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) dün 65. yılını kutladı.



10 Temmuz 1952'de Cevat Fehmi Başkut, Nazım Ulusay, Melih Yener, Ecvet Güresin, Sami Teziş, İhsan Tayşılı, Ali İhsan Göğüş, Ahmet İhsan, Sema Ayoğdu, Cevat İstek, M. Ragıp Esatlı, Hıfzı Topuz, Hayri Engin, Ali Karakurt, İzzet Akyol ve Sezai Soleli tarafından kurulan TGS, 65. yılı nedeniyle yayınladığı mesajda gazetecilerin daha çok örgütlenmesi gerektiğini vurguladı:



TGS'nin mesajı şöyle:



Kurulduğu günden bu yana medya emekçilerinin haklarını korumak, ilerletmek, güvenceli bir yaşama ulaşmaları için taviz vermeden mücadele eden TGS, aynı zamanda Türkiye’de basın özgürlüğünün, editoryal bağımsızlığın ve tarafsız haberciliğin de savunuculuğunu üstleniyor.



65. yaşımıza girdiğimiz bugünlerde gazetecilik mesleği ve medya sektörü karanlık günlerden geçiyor. Sansürlenen yazılar, gizlenen haberler, basın kuruluşları üzerindeki siyasal baskılar ve gazeteciler hakkında açılan yüzlerce dava bunların en somut örnekleri. Bugün halen 35 meslektaşımız ise çeşitli gerekçelerle cezaevlerinde tutularak  özgürlüklerinden mahrum bırakılmakta, binlercesi güvencesiz ve sendikasız çalışmaya zorlanmaktadır.



TGS yıllardır yürüttüğü basın özgürlüğü mücadelesi nedeniyle siyasi iktidarların hedefi haline gelmiş, üyeleri zorla istifa ettirilerek etkisiz hale getirilmek istenmiştir. Bütün bu baskılara rağmen basın özgürlüğü mücadelesinde  taviz vermeden 65 yıllık deneyimi ve tecrübesiyle yeniden örgütlenip medya çalışanlarının güvendiği en büyük sendikası olmayı da başarmıştır. Ancak hala on binlerce medya çalışanı sendikasız, güvencesiz çalıştırılmakta, her an özgürlüklerinin kısıtlanması durumuyla karşı karşıyadırlar.



Ülkenin, medyanın kutuplaştırıldığı bugünlerde başta cezaevlerinde bulunan gazetecilerin  özgürlüğü olmak üzere, iş ve gelecek güvenceli, sendikalı, toplu sözleşmeli bir sektör yaratmak için meslektaşlarımızı daha fazla örgütlenmeye çağırıyoruz.



Biz sendikalı olursak basın özgürlüğü olur,



Biz sendikalı olursak halk doğru habere ulaşır,



Biz sendikalı olursak işten atmalar durur,



Biz sendikalı olursak düşük ücret dayatmasını aşarız,



Biz sendikalı olursak geleceğimizi güvence altına alırız.



65 yıllık tarihi boyunca gazetecilerin ekonomik ve özlük hakları, basın özgürlüğü için mücadele eden Türkiye Gazeteciler Sendikası bundan sonra da mücadelesini aynı kararlılıkla sürdürecektir.






Dev derbide gülen taraf Fenerbahçe Bir maden suyu skandalı daha: Dışkı tespit edildi Dolar kuru 25 TL'ye düşecek ünlü ekonomist duyurdu Wilfried Zaha ile Galatasaray'ın yolları ayrılıyor Çocuğu kanlar içindeyken TikTok yayını açtı Adıyaman'da polis memuru dehşet saçtı