Meteoroloji'den 10'larca kente uyarı. Ankara Valiliği'den açıklama. Prof. Dr. Doğan Yaşar faydalarını saydı

Türkiye, Kuzey Afrika kaynaklı toz taşınımı ve kuvvetli rüzgarın etkisi altına giriyor. Meteoroloji ise birçok kente uyarıda bulundu. Ankara Valiliği de 'lodos' ve 'fırtına' uyarısında bulundu. Prof. Dr. Doğan Yaşar, çöl tozunun her yıl mart sonu ve nisan ayında oluştuğunu belirterek, astım ya da bahar alerjisi olanlar için maske önerisinde bulunarak "Pazartesiden itibaren yoğun çöl tozu geldi. Tamamen çöl tozu bulutu var." dedi yararlarını anlattı.

25 Nisan Perrşembe günü İç Ege (Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Denizli), Batı Akdeniz'in iç kesimleri (Isparta, Burdur çevreleri ile Antalya'nın iç kesimleri), İç Anadolu bölge geneli ile Batı ve Orta Karadeniz'in iç kesimlerinde rüzgarın güney ve güneybatı yönlerden (lodos) kuvvetli (40-70 km/saat), yüksek kesimlerde yer yer kısa süreli fırtına (70-80 km/saat) şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği belirtildi.

Meteoroloji tarafından sarı kodlu uyarı verilen iller ise şu şekilde:

Adana Adıyaman
Afyonkarahisar Amasya
Ankara Antalya
Aydın Bolu
Burdur Çankırı
Çorum Denizli
Eskişehir Gaziantep
Hatay Isparta
Mersin Kastamonu
Kayseri Niğde
Ordu Samsun
Sinop Sivas
Tokat Şanlıurfa
Kilis Osmaniye
Düzce Yozgat
Uşak Zonguldak
Uşak Zonguldak
Aksaray Karaman
Bartın Karabük
Kırşehir Konya
Kütahya Kırıkkale
Malatya K.Maraş
Muğla Nevşehir

ANKARA VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Ankara Valiliği, yarından itibaren kentte etkili olması beklenen lodos ve yer yer kısa süreli fırtına nedeniyle ağaç devrilmesi ve çatı uçması gibi olaylara karşı uyarıda bulundu.

Valiliğin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahmin Merkezinden alınan son verilere göre; 25.04.2024 Perşembe günü Ankara il genelinde rüzgarların güney ve güneybatı yönlerinden lodos kuvvetli (40-70 km/saat) ve yer yer kısa süreli fırtına (70-80 km/saat) şeklinde esmesi tahmin edildiğinden meydana gelebilecek ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, ulaşımda aksamalar, toz savrulması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi.

FAYDASI VAR

Türkiye, Libya üzerinden gelen çöl sıcağı etkisi altındayken son günlerde artan çöl tozları da özellikle İstanbul, İzmir, Antalya, Bolu, Tekirdağ ve Muğla'da görüş mesafesini düşürdü, hava kalitesi olumsuz etkilendi. Toz taşınımının her yıl mart sonu ve nisan ayında oluştuğunu dile getiren DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, bunun normal bir süreç olduğunu belirtip, "Çöl tozlarının içerisinde aminoasitlere kadar her türlü besleyici element vardır. Ne kadar çok çöl tozu gelirse o yıl, tarım faaliyetleri o kadar verimli olur. Balıklar ve denizler için de çöl tozları çok önemlidir. Aynı karada olduğu gibi denizde de balıklar ana gıdayı çöl tozlarından sağlar. Çöl tozları gübre gibidir" dedi.

'ÇÖL TOZLARI YAŞAMIN OLMAZSA OLMAZIDIR'

Her yıl yaklaşık 2 milyar ton çöl tozunun, rüzgarlarla kalkıp çöllerden bütün dünyaya yayıldığın ifade eden Prof. Dr. Yaşar, "Gördüğünüz ormanlar, yeşilliklerin hepsinin temelinde çöl tozu vardır. Çöl tozları yaşamın olmazsa olmazıdır. Genellikle mart sonu başlar ve nisan ayında hava sıcaklığının artması ile beraber artış gösterir. Bir tek çam ağacından bile 12,5 milyar polen üretilir. Bunlar doğanın gübresidir ama dünden beri bu yılın en yoğun dönemini yaşadık. Arabalar çamurlandı" ifadelerini kullandı.

'İZMİR'DE ÇÖL TOZU BULUTU VAR'

Çöl tozlarının insan sağlığı üzerinde bazı olumsuz etkilere neden olabildiğini söyleyen Prof. Dr. Yaşar, "Astım ya da bahar alerjisi olanlar bu durumdan olumsuz etkilenir. O kişilerin bu dönemde dışarıya çıkmaması tavsiye edilir. Hapşırma, kuru öksürük, gözlerin yaşarması, baş ağrısı gibi semptomlar yaşayabilirler. Şu anda eminim ki çok büyük bir insan topluluğunun bu tip yakınmaları vardır. Ama bunun da çaresi partikül tutucu maske takmaktır. Pazartesiden itibaren yoğun çöl tozu geldi. Tamamen çöl tozu bulutu var. İzmir'de güneşi göremedik. İki gün önce Libya'da uçak seferleri iptal edildi. Türkiye'de de bugün yaklaşık 17 ilde çok etkili oldu. Bu doğal bir şey. Bahar alerjisi, maske takıldığında hafif geçer, takılmazsa ağır geçer. Bazen hastaneye yatışlarda bile artış olur. Yaklaşık 2-3 hafta boyunca maske kullansınlar. Yarın sabahtan itibaren biraz rahatlayacağız" diye konuştu.

Beşiktaş'ta gündem yine Şenol Güneş Dominik Livakovic, Fenerbahçe'den ayrılıyor Anadolu Efes, Shane Larkin'in sözleşmesini uzattı Voleybol dünyasının kalbi Antalya'da atacak Restoran ve kafelere gidenler aman dikkat Asgari ücrete zam temmuzda değil eylülde!