65 barodan ortak açıklama geldi. Şiddet ve istismar mağduru kadın ve çocuk talepleri haricinde 24 saatliğine greve gidiyorlar

CMK ücretlerinin ekonomik koşullara uygun seviyeye getirilmesini isteyen barolar greve gideceklerini açıkladı. 65 baro ortak duyuru yayınladı, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, "65 baronun olağan dışı bir durum varmış ya da tarife değiştirilmeyecekmiş gibi bildiri yayınlamaları kabul edilemez" açıklamasını yaptı.

CMK ücretlerinin avukatlık mesleğinin saygınlığı ve günün ekonomik koşullarına uygun olmadığını söyleyen barolar greve gitme kararı aldı.

65 baronun imzasını taşıyan ortak bildiri yayınlandı, açıklamada, CMK Otomatik Atama Sistemi'nin kapatılacağı duyurulurken, "Şiddet ve istismar mağduru çocuk ve kadınlar için gelen talepler haricinde' vurgusu yapıldı ve 24 saatliğine greve gidileceği bildirildi. 

65 baro tarafından yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"5 Eylül 2022 tarihli Baro Başkanları toplantısında; CMK (zorunlu müdafilik hizmeti) ücretlerinin günün ekonomik koşullarına ve Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi de dikkate alınarak iyileştirilmesi, KDV oranının da %1'e indirilmesi konusunda ortak mücadele edilmesi ve bu amaçla 81 Baro tarafından ilk etapta CMK hizmetlerini yavaşlatılmasına sonrasında kademeli olarak hizmetlerinin durdurulmasına karar verilmişti.

13 Eylül 2022 tarihindeki yavaşlatma eyleminden sonra TBB'nin, Adalet Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler sonucu makul düzeyde bir iyileştirmenin yapılacağı söylenmiş ve eylemler askıya alınmıştır.

Geldiğimiz aşamada beklentiler doğrultusunda CMK Ücretlerinin Avukatlık mesleğinin saygınlığına ve günün ekonomik koşullarına uygun bir seviyeye getirilmesi, KDV oranının %1'e indirilmesine yönelik somut ve yeterli adımların atılmadığını ve atılmayacağını öğrenmiş bulunmaktayız."

"O TALEPLER HARİÇ"

"05.09.2022 Tarihli Baro Başkanları Toplantısında alınan karar doğrultusunda ilk etapta 20.12.2022(Bugün) Saat 24:00 itibariyle 24 saatliğine "CMK Otomatik Atama Sistemleri" kapatılacaktır. Avukat görevlendirmeleri 24 saat boyunca sadece şiddet ve istismar mağduru çocuk ve kadınlar için ilgili birimlerin Baro Başkanlıklarına taleplerini (yazılı veya telefonla) ulaştırılması halinde yapılacaktır.

Bu süreçte CMK ücretleri ile ilgili devam eden görüşmelerin neticesi de takip edilecek, gelişmeler ışığında kararımızın değiştirilebileceği ve görevlendirmelerin süresiz durdurulabileceğini de (şiddet ve istismar mağduru çocuk ve kadınlar için gelen talepler hariç) kamuoyunun bilgisine sunarız."

BOZDAĞ TEPKİ GÖSTERDİ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ‘CMK Ücret Tarifesi’ ile ilgi Twitter hesabından açıklama yaptı.

Bakan Bozdağ, yaptığı paylaşımda, “CMK Ücret Tarifesi, ilgili yönetmeliğin 9’uncu maddesine göre; ‘Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince baro tarafından görevlendirilen müdafi veya vekile ödenecek meblağ, her yıl aralık ayında hazırlanan ve 1 Ocak tarihinden geçerli olmak üzere düzenlenen tarifede gösterilir. Buna göre: CMK Asgari Ücret Tarifesi, her yıl; aralık ayında hazırlanır, Resmi Gazete’de yayınlanır ve Ocak ayının 1’inci günü de yürürlüğe girer. Bu süreç devam etmektedir. Yeni CMK Ücret Tarifesi, 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecektir” açıklamasında bulundu.

İşte 65 baronun imzasını taşıyan o ortak açıklamanın tamamı: 

Zenginliği tatmadan ölmeyecekler! Bir maden suyu skandalı daha: Dışkı tespit edildi Mayıs ayında yüzleriniz gülecek! Dolar 25 TL'ye düşecek! Tarih verildi Farklı maymunu 8 saniye içinde bulabilir misin? Meğer bu yüzden evlere geliyormuş