Evrenin en güçlü hayvanları. Mantis karidesi: Bir yumruğuyla dağları deviriyorlar

Peygamberdevesi karidesleri önlerine çıkan her türlü avı kolaylıkla etkisiz hale getirebilmekte ve bunun sonucunda ön ayaklarında hiçbir zarar meydana gelmemektedir. Bu durumun sebebi, diğer hayvanlardan farklı moleküler yapıya sahip olmasındandır. Çarpmaya maruz kalan ön ayakların dışı, sert kristalli bir kalsiyum fosfat-seramik malzemesi olan hidroksiapatitten oluşmaktadır.

Hidroksiapatit kimyasal formülü Ca10(PO4)6(OH)2 olan kalsiyum tuzudur, insanlarda kemikte ve diş yapısında bulunan çok sert bir moleküldür. Ön ayakların iç tabakası ise çatlama olasılığını azaltmak amaçlı güçlü kitin katmanlarından oluşmaktadır. Bu moleküler yapı o kadar etkileyicidir ki moleküllerin teknoloji, sanayi, savunma ve tıp gibi alanlarda kullanılması için çalışmalar devam etmektedir. Bu yapı taklit edilerek daha hafif ve daha etkili çelik yelek geliştirilmesi; silah, otomobil ve uçak parçalarının ve birçok nesnenin daha sağlam ve dayanıklı olarak üretilmesi beklenmektedir. Ayrıca Mantis karideslerinin ön ayak yapısına sahip olan insan kemiği ve protezler üretilebilirse tıp alanında önemli bir gelişme yaşanmış olacaktır.


Tesadüfen bulundu; herkes buraya akın ediyor Ağaçların altında lezzetli bir festival Yurtta 19 Mayıs coşkusu: Milli uyanışın 105. yılı 387 bin liralık 'soğan'