YAŞAM HAKKINA SAYGI DERNEĞİ'NDEN PİTBULL AÇIKLAMASI

Son günlerde sıkça tartışılan Pitbull cinsi köpeklerin toplanması ve sahiplerinin para cezasına çarptırılması kararına Yaşam Hakkına Saygı Derneği'nden açıklama geldi.

Google Haberlere Abone ol
YAŞAM HAKKINA SAYGI DERNEĞİ'NDEN PİTBULL AÇIKLAMASI

Meclis’in ‘insanlar zarar görüyor, harekete geçin’ talimatı doğrultusunda valiliklere genelge gönderen İçişleri, Çevre ve Tarım bakanlıklarının, pitbull ve benzeri yırtıcı köpeklerin toplanmasını,  istediğini üzüntü ve şaşkınlıkla öğrenmiş bulunuyoruz. 
Genelgenin insani ve sorun çözmekten uzak boyutundan önce yasalara aykırılığına dikkat çekmek istiyorum. TCK'nın 151/1 ve 151/2 maddelerine istinaden sahipli köpeğin uğrayacağı tüm mağduriyetler suçtur ve hapis cezası mevcuttur. Kimse sahipli ve saldırgan olmayan bir köpeği sahibinden alamaz, barınağa koyamaz, köpeklere ve sahibine fizilsel ya DA ruhsal zarar veremez. Türkiye 20.10.2003 tarihinde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi’ni imzalamıştır. Anayasamızın 90/son fıkrasına göre uluslararası sözleşmeler yasa hükmündedir. Tüm bu somut yasa maddeleri varken sahipli masum, saldırgan olmayan hayvanların durduk yere toplanması, el konulması, mağdur edilmesi açıkça yasalara aykırıdır.
 
Diğer açıdan, yani genelgenin insani ve vicdani, toplum sağlığına yönelik çözüm olup olmadığına bakarsak böylesine bir yaklaşım  kastını aşan, binlerce sakin (saldırgan olmayan) pitbullun DA sahiplerinden koparılmasına, hem hayvanların hem sahiplerinin mağdur edilmesine sebep olacaktır. Toplum huzurunu ve sağlığını tehdit Eden dövüştürülen pitbulların üretiminin merdiven altında devam edeceği, dövüşlerin engellenemeyeceği aşikardır. Dolayısıyla toplum sağlığını ve huzurunu korumak adına DA çözüm olmayacağı kesindir.
Toplumda insanın insana şiddetinin had safhada olduğu günümüzde,bu genelge ile pitbulları dövüştüren, Kumar oynayan ya DA güç sembolü olarak kullanan insanlara bu genelge ile hiçbir yaptırıp uygulamadığı aşikardır. Dövüş sektörünü durdurmaya gücümüz yetmediğinin göstergesi, çözümden uzak, birkaç ırkın katliamına çağrı niteliğinde göstermelik bir genelgedir.
 
İnanıyoruz ki genelgede geçen ırklar yanlış insanların elinde gizlice üretilip satılmaya ve yurt dışından getirilmeye devam edilecektir. Çünkü, Çevre ve Orman Bakanlığı'nda gerekli denetimleri yapacak veteriner hekim teşkilatı yoktur. İstisnalar haricinde, veteriner hekim olmayan memurların yasaklanmış olan cinsleri herhangi bir yasak bulunmayan Boxer hatta Danua gibi köpeklerden ayırt etmeleri bile olanaksızdır. Bir çok belediyede veteriner hekim dahi bulunmamaktadır. Bu nedenlerle düşünülmeden çıkarılan bu tarz genelgeler ancak toplumu kargaşaya, hayvanları ve hayvan sahiplerini ise mağduriyete sürükler.
 
Tüm toplumun bilmesi gerekir ki hiçbir köpek doğuştan agresif, saldırgan ya da dövüşçü değildir. Hayvanlara dövüşmeyi, öldürmeyi öğretenler insanlardır. Dövüştürülen hayvanlar aslında birer insan “mağdurudur”. Onlar DA “şiddet mağdurlarıdır”. Bizler tarafından yönlendirilen, aslında sadece “sahibi” ne derse onu yapan bu şiddet mağdurlarına sahip çıkmak hepimizin görevidir. Bu konuda sessizkalmasucaortakolma.com üzerinden başlattığımız imza kampanyasına herkesin desteğini bekliyoruz. 1 günde ulaşılan imza sayısı 3.240'dır.


Başkan, Özgün Öztürk

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin