TMSF'DEN UZANLAR'A: ENGEL OLMAYIN ŞİRKETLERİ İYİ BİR FİYATA SATALIM

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Uzanlar’ın, fona alınan İmar Bankası ve Adabank’ın borçlarına mahsuben el konulan şirketleriyle (Telsim, Star, çimento fabrikaları vs.) ilgili kabul edilemeyecek tekliflerde bulunduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
TMSF'DEN UZANLAR'A: ENGEL OLMAYIN ŞİRKETLERİ İYİ BİR FİYATA SATALIM

Ailenin varlık satışını Fon’la birlikte yapmayı ya da en azından satışta inisiyatif sahibi olmayı istediğini belirten Ertürk, istekler arasında tahsilatlardan sonra geri kalan varlıkların yeniden aileye devrinin bile bulunduğunu anlattı. Bunun imkânsız olduğuna dikkat çeken Ertürk, “Geçenlerde yaptığımız bir hesaba göre, şirketlerle ilgili ilan ettiğimiz değerler zaten bizim o gruptan alacaklarımızın ancak yaklaşık yüzde 27’sini karşılıyor.” dedi. Uzan Grubu’nun Hazine’ye maliyeti, vergi borcu dahil 16 milyar doları aşıyor. 30 Haziran 2005 itibarıyla Uzanlar’dan yapılabilen tahsilat ise sadece 157 milyon 496 bin dolar. Ertürk, Uzanlar’dan işbirliği beklediklerini, böylece varlıkları daha yüksek değerlerden satmanın mümkün olacağını, dolayısıyla daha fazla borç mahsup edileceğini kaydetti. Ertürk, işbirliğinin tanımını ise şöyle yapıyor: “Elbette inisiyatif bizim elimizde olacak. Onlar ise satışlarda herhangi bir hukukî problem çıkarmayacaklarına dair taahhüt vererek bize yardımcı olsunlar.” Uzanlar’ın tehditvari bir yaklaşım ile bunun tam tersi bir tavır içinde olduğunu dile getiren Ertürk, “Bizi birtakım müeyyidelerle caydırmaya çalışıyorlar. Neredeyse haftada bir, bazen daha sık ihtarnameler geliyor. Sadece bize de değil, başka şirketlerdeki yöneticilerimize de geliyor. Bunların hukuki geçerlilikleri yok. Burada moral bozmaya, kararlılığımızı zedelemeye çalışıyorlar.” diyor.

Ertürk, “Cem Uzan bize çözüm anlamında bazı yazılı veya sözlü tekliflerde bulundu. Burada protokol görüşmeleri ya da borç tasfiye görüşmeleri eğer zaman kazanmaya yahut Fon’un attığı adımı geri almasını sağlamaya dönükse bunlardan sonuç çıkması beklenemez.” diye konuşuyor. Cem Uzan’ın, borcun ödenmesi için artık varlık satışından başka bir yolun kalmadığını görmesi gerektiğini anlatan Ertürk, şirketlerin çalıştırılarak borcun ödenmesi imkânının neredeyse sıfır olduğunu kaydetti. Ertürk, açıkladıkları değerlerin gerçekleşmesi halinde Star Medya Grubu’ndan 270 milyon dolar, çimento şirketlerinden 430 milyon dolar ve Telsim’den 2,8 milyar dolar gelir beklediklerini belirtiyor. 7 radyo, 2 ulusal kanal ve bir gazetenin satışa çıkarılacağı Star Medya Grubu satış takvimi 21 Eylül’de başlayacak. Ertürk’e göre hemen hemen bütün yerli medya kuruluşları Star Medya Grubu’yla ilgilenirken yabancıların da sayısı giderek artacak. 9 çimento şirketi için satış takvimi de 10 Ekim’de başlayacak. Telsim’e de değinen Ertürk, devraldıkları günden itibaren firmaya yerli-yabancı çok sayıda kuruluşun ilgisi olduğunu belirterek, daha çok yurtdışından talep geldiğini, aralıktaki ihaleye yurtdışındaki bazı kuruluşların yurtiçi ortaklarla girmesini beklediklerini söyledi.

Çukurova gelecek ay da ödeme yapmazsa anlaşmayı feshederiz

TMSF Başkanı Ertürk, Yapı Kredi borçları için Fon ile anlaşan Çukurova Grubu’nun 31 Ağustos ödemesini yapmadığını bildirerek, “Sözleşmeye göre 4 tane temerrüt hakları vardı. Bunun 3’ünü kullanmış oldular.” diyor ve gelecek ay da ödemenin aksaması halinde protokolün feshedileceğini söylüyor. Ertürk, Fon’un BDDK bünyesinde faaliyet gösterdiği dönemde hakim ortaklar ve diğer alacaklılardan yaklaşık 1,5 milyar dolar tahsilat yapıldığını belirterek, tahsilat miktarının bugün itibarıyla 3 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Çukurova ve Dinç Bilgin gruplarıyla yapılan protokolleri değiştirdiklerini, sürelerinin düşürülmesi ve borç miktarlarının artırılmasının kendilerine büyük bir tahsilat imkanı sağlamış olacağını ifade eden Ertürk, protokolün imzalanmasından sonra Çukurova Grubu’ndan yaklaşık 760 milyon dolar tahsilat yapıldığını kaydediyor. Ertürk, “1,3 milyar doları da önümüzdeki aylarda tahsil etmeye devam edeceğiz. Hatta, Turkcell ve Yapı Kredi Bankası olayları çözümlenirse bu protokolden doğan alacağımızın tamamını tahsil etme imkanı kazanacağız.’’ diye konuşuyor. Fon şu ana kadar 11 hakim ortak grubuyla 7 milyar dolarlık protokol imzaladı.

Batık Egebank’ın eski sahibi Yahya Murat Demirel’in borçlarına mahsuben, babası Şevket Demirel’in de varlıklarına el koymalarından sonra Demirel ailesinin kendilerine karşı sert bir tavır içinde girdiğine değinen Ertürk, Fon’un hiç kimseye, hiçbir grup ve aileye karşı intikam duyguları içinde olmadığını vurguluyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin