OKURLARIN TÜRK YAZARLARA İLGİSİ ARTTI

Türkiye’de son 6 yılın istatistiklerine göre, yayıncı sayısında yüzde 100, üretilen kitap çeşidinde de yüzde 175’lik artış oldu, okurların Türk yazarlara ilgisinin arttı.

Google Haberlere Abone ol
OKURLARIN TÜRK YAZARLARA İLGİSİ ARTTI

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de son yıllarda talebe bağlı olarak yayıncı ve kitap çeşidinin arttığını belirtti.


Kütüphaneler Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 2000 yılında 844 olan yayıncı sayısının 2005 yılında 1700’e, 9100 olan kitap çeşidinin de 26 bine yükseldiğinin tahmin edildiğini bildiren Tüzüner, bu artışın Türk okurun Türk yazarlara olan ilgisinin arttığını ortaya koyduğunu kaydetti. Tüzüner, çeviri kitap yayınında ise hissedilir bir düşüş olduğunu söyledi.


Tüzüner, 2004-2005 yıllarında üretilen kitap çeşidinin yüzde 50’sinin toplum bilimi ve edebiyat türü kitaplar olduğunu ifade etti.


Çetin Tüzüner, bunun, Türk gençliğinin dünyaya bakış açısının değiştiğinin bir göstergesi olduğunu vurguladı. Son 6 yılın istatistiklerine bakıldığında yayıncı sayısında yüzde 100, üretilen kitap çeşidinde de yüzde 175’lik artış olduğunun görüldüğünü kaydeden Tüzüner, şöyle devam etti:


"Bu açıdan değerlendirdiğimizde, yayın sektörünün gelişme gösterdiğini söylemek mümkün. Ancak gerek yayıncı gerekse yayın çeşidindeki yükselişi artan nüfusla kıyasladığımızda, okuma oranının arttığını pek söyleyemeyiz. Eskiden 5 bin-10 bin arası basılan kitaplar, günümüzde bin-2 bin arası basılmaktadır. Kısacası, yayın çeşidi çoğalmış, ancak baskı adetleri düşmüştür. Ayrıca AB ülkelerinde kişi başına düşen kağıt miktarı 200 kilogram iken, bizde bu oran sadece 35 kilogramdır."

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin