FT: 'SON GAZETECİ TUTUKLAMALARI ENDİŞELERİ KÖRÜKLEDİ'

Financial Times gazetesi, Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın tutuklanmasını geniş bir haberde değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
FT: 'SON GAZETECİ TUTUKLAMALARI ENDİŞELERİ KÖRÜKLEDİ'

Financial Times gazetesi, Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın tutuklanmasını değerlendirdiği geniş haberinde AKP hükümetini devirmek için komplo kurmakla suçlanan yüzlerce kişi yargılandığına dikkat çekerken, son gazeteci tutuklamalarının ve soruşturmalarının AKP'ye yönelik eleştirileri bastırmak için kullanıldığı endişelerini körüklediği"ni yazdı.


Financial Times gazetesi, Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın tutuklanmasının ardından Türkiye'deki basın özgürlüğüne ilişkin tartışmaları, "Türkiye, Siyasi Eleştirileri Bastırmakla Suçlanıyor" başlıklı geniş haberinde değerlendirdi. Gazete, Türkiye muhabiri Delphine Strauss imzasını taşıyan haberde Nedim Şener'in yakında tutuklanacağı tehditlerini aldığını yazdıktan iki hafta sonra diğer beş yazar ile birlikte, giderek genişleyen bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığına dikkat çekti. Gazete şöyle dedi.


"Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AK Parti) devirmek için komplo kurmakla suçlanan yüzlerce kişi yargılanıyor. Son tutuklamalar, Ergenekon olarak bilinen bir şebeke ile iddia edilen ve Balyoz olarak adlandırılan, iki askeri komplo soruşturmalarının seçimler öncesi AK Parti'ye yönelik eleştirileri bastırmak için kullanıldığı endişelerini körükledi."

-"400 SANIĞIN ÇOĞU 2008'DEN BERİ CEZAEVİNDE"-

Aynı zamanda Arap dünyasına sık sık bir reform modeli olarak söz edilen bir ülkede gazetecilere yönelik bastırma gibi görülen operasyonların yurt dışında kınanmasına yol açtığına dikkat çeken gazete, söz konusu soruşturmaların kapsamındaki 400 sanığın birçoğunun 2008 yılından beri cezaevinde bulunduğuna işaret etti.
Financial Times, savcıların ve hükümetin açıklamaları ile operasyonları eleştirenlerin görüşlerini aktardığını haberde birçok insan ilk başta Ergenekon soruşturmasını, Türkiye'nin askeri darbe tarihine son verme aracı olarak görerek desteklediğini belirterek, "Ancak dört yılı aşkın bir süre devam eden ve davaların sonuçlandırılacağı yönünde hiçbir işaret bulunmayan bir yargı sürecine ilişkin kuşkular büyüyor" diye yazdı.

-"ŞENER VE ŞIK GÜÇLÜ DİNİ CEMAATI ELEŞTİRİYORDU"-

Şener'in "Ergenekon" sanıklarının çoğunun görüşlerini paylaşmadığını, Hrank Dink ile ilgili kitabında polisin soruşturmasının eksikliklerini gözlerin önüne serdiğini, Şık'in ise "Darbe Günlükleri"ni ortaya çıkararak, "Ergenekon" soruşturmasının başlatılmasına katkıda bulunan gazetecilerden biri olduğuna dikkat çekildikten sonra şu yorumu yapıldı:


"Ancak her ikisi, hem Sayın Erdoğan'ı, hem de üyeleri sık sık hükümete sempati gösteren ve poliste etki sahibi oldukları inanılan, vaiz Fethullah Gülen'in liderliğindeki güçlü dini cemaati eleştiriyordu."

-"TÜRKİYE'NİN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ SİCİLİ PEK PARLAK DEĞİL"-

İngiliz gazetesi, Şener ve Şık'ın gözaltına alınması gazetecilerin öncülüğündeki binlerce Türkün protesto gösterisi yaptığını, ABD ve Fransa ile Avrupa Komisyonu'nun kaygılarını dile getirdiğine dikkat çekerek Şubat ayında da üç gazetecinin tutuklandığını anımsattıktan sonra da "Türkiye'nin basın özgürlüğü sicili pek parlak değil. Gazeteciler, örneğin, 1915 yılındaki Ermeni katliamı veya ayrılıkçı Kürtlerin talepleri konusunda yazdıkları için yargılandı" diye yazdı. Haberde şu yorumu da yapıldı:

-"BAZI TABULAR HAFİFLEDİ AMA HÜKÜMET ELEŞTİRMEK ZORLAŞTI"-

"Bazı tabular şimdi hafifledi ama gazeteciler, Sayın Erdoğan'ın hükümetini eleştirmenin zorlaştığını söylüyorlar. Halen varlıklarının birçoğunu satma baskısı altındaki Doğan grubuna empoze edilen büyük vergi cezaları, Türk gazetecileri arasında oto sansürü teşvik etti."


Financial Times, haberine son verirken de, "Bazıları, orduyu eleştirmek veya komünizmi desteklemek gibi bazı konuların dokunulmaz olduğu ancak en az kuralların açık olduğu dönemi nostalji ile hatırlıyorlar" görüşünü de dile getirdi. ANKA

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin