Dünyaca ünlü şairler İstanbul'da buluşuyor!

Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali için geri sayım başladı.

Google Haberlere Abone ol
Dünyaca ünlü şairler İstanbul'da buluşuyor!

Türkiye’de ilk kez Üsküdar Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek 8 günlük “Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali” 4 Nisan 2015 Cumartesi günü başlıyor. Onursal Başkanlığını Hüsrev Hatemi’nin yaptığı festivalin basın toplantısı bugün Üsküdar Kız Kulesi’nde gerçekleştirildi. 25 etkinliğin yapılacağı “İşte Bunlar Hep Şiir” temalı festival, 8 gün boyunca 19’u yabancı 35 şairi ağırlayacak.

 

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in ev sahipliğinde; İsmail Kılıçarslan’ın koordinasyonu ve Prof. Dr. Hüsrev Hatemi’nin başkanlığında yapılacak festivalin 4 Nisan Cumartesi günü İnce Saz Konseri ile açılışı yapacak. 8 gün boyunca 25 farklı etkinliğin düzenleneceği festival kapsamında dünyanın dört bir yanından şiirin ustaları ağırlanacak. 

 

Festivalin basın toplantısı bugün Kız Kulesi’nde yapıldı. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in babasının vefatı nedeniyle katılamadığı toplantıya, Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Ayyıldız katıldı. Ayyıldız konuşmasında, Üsküdar'ın dünya güzeli bir şehir olduğunu, kültür ve sanatın kök salarak hayat bulduğu bir şehir güzeli, bir altın şehir olduğunu vurguladı. Türkmen, tarihi dokusunun, insana huzur veren manevi atmosferi ve doğal güzellikleriyle yüzyıllardır sanatçıların ilham kaynağı olmaya devam ettiğini belirterek "Uluslararası Üsküdar Şiir Festivalini, şairin ve şiirin aziz şehri, şiir şehir Üsküdar'ı yaşamak, yaşatmak ve paylaşmak için düzenledik. Şair dostlarımıza, şiir sever insanımıza selam olsun. Festivalimiz hayırlı olsun" dedi. Festival Onursal Başkanı Hüsrev Hatemi ise “Dün yaşanan acı olaya rağmen birilerini sevindirmemek için matem havasında olmayacağız. Şiire sıkı sıkıya tutunup birbirimize destek olacağız.” dedi.

 

“Şiir en çok Üsküdar’a yakışır”

 

Şiir en çok hangi semte yakışır deseler kuşkusuz Üsküdar deriz. Üsküdar’ın şiirle arası hep iyi olmuştur diyen Festival Koordinatörü İsmail Kılıçarslan, bu nedenle böyle büyük bir festivalin Üsküdar’da olmasından dolayı sevinçli olduklarını belirtti. Kılıçarslan,  “Bu festivalde 8 gün boyunca şiirin demokratik şekilde yaygınlaşması ve geniş kitlelere ulaşması için etkinlikler yapacağız. Festival sonunda da iki şairimize ödül vereceğiz. Katılımın yoğun olmasını bekliyoruz. Uluslararası öneme sahip festivalimizde 19’u yabancı 35 şair katılacak. Suriye, Almanya, Hindistan, Arjantin, Hırvatistan, Filistin, Polonya, İspanya, Kuveyt ve Somali’den önemli şairlerin olacağı festivalde dikkat çeken isimler de bulunuyor. Toplama kamplarında büyüyen Polonyalı şair Ryszard Krynicki, sürgün edilen devrimci şair Leopoldo Castilla, yerleşik Arap ideolojisine karşı duran Kuveytli aktivist şair Saadia Muharref bunlar arasında.” dedi.

 

Şiir salonlardan okullara taşınıyor

 

Kılıçarslan: “Festival kapsamında “Şiir Okulda” etkinliği düzenliyoruz. 5 tanesi Üsküdar’daki üniversitelerde, 13 tanesi ise liselerde toplam 18 okula gideceğiz. Amacımız şiirin demokratik olarak yaygınlaştırılması için, şiirin sadece salonlarda değil aynı zamanda okullarda öğrencilerle de buluşturulması. Böylece şiir gençlerle buluşarak yeni nesil içinde kendine daha fazla yer edinebilecek.” diye konuştu.

 

Somali ve Hüsrev Hatemi özel geceleri

 

Festival kapsamında 2 özel gece düzenlenecek. Biri Somali Gecesi diğeri ise Festival Başkanlığını yapan Prof. Dr. Hüsrev Hatemi için Festival Başkanı Gecesi. Film gösterimi, şiir okumaları ve panelin yapılacağı gecenin sonunda Grup Abra konser verecek. 

 

Final konseri Le Trio Joubran’dan

 

Festivalin 11 Nisan Cumartesi günkü kapanışında Le Trio Joubran konser verecek. Filistinlilerin acılarını ve Filistin kültürünü temsil eden 3 kardeşin oluşturduğu bu grup, dünyanın en prestijli festivallerinin aranılan topluluklarından biri olarak uluslararası dünya müziği sahnesinde büyük dikkat çekiyor.

 

Türkiye’den 16 şair katılacak

 

Türkiye’den; Fatma Şengil Süzer, Ahmet Murat, Metin Celal, Şakir Kurtulmuş, Selahattin Yolgiden, Zeynep Tuğçe Karadağ gibi 16 Türk şair de şiir dinletisi yapacak.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin