DÜNYA ŞAİRLERİ ŞİİRİSTANBUL İÇİN 4'ÜNCÜ KEZ İSTANBUL'DA

İstanbul’un artık bir geleneği haline gelen ŞİİRİSTANBUL’un 4’üncüsü, bu sene 21-26 Nisan tarihleri arasında, gerçekleştiriliyor. Festivale bu sene 31 ülkeden 43 şair konuk oluyor.

Google Haberlere Abone ol
DÜNYA ŞAİRLERİ ŞİİRİSTANBUL İÇİN 4'ÜNCÜ KEZ İSTANBUL'DA



Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsü Derneği ile Beyoğlu Belediye Başkanlığı’nın birlikte organize ettiği “Uluslar arası  İstanbul Beyoğlu Şiir Festivali, Şiiristanbul”, PEN Türkiye Merkezi ve Edebiyatçılar Derneği tarafından da destekleniyor.


 


Festivale bu sene 31 ülkeden 43 şair konuk oluyor. Türkiye’den, içlerinde Talat Sait Halman, Hilmi Yavuz, Haydar Ergülen gibi seçkin isimlerin de bulunduğu 21 şair festivale katılıyor.


 


2008’de Türkiye’nin onur konuğu olduğu Frankfurt Kitap Fuarı’nın ev sahiplerinden Alman Yazarlar Birliği Başkanı İmre Török Mihaly, festivalin iki onur konuğundan birisi ve açılış töreninde bir konuşma yapacak. Diğer onur konuğu ise Suriye’den “Rakka Roman ve Şiir Festivali Direktörü” Hammud El Musa. İki özel konuğumuz daha var: Abdülkadir Abdelli, Aziz Nesin, Yaşar Kemal, Fakir Baykurt, Muzaffer İzgü, Haldun Taner’in çok sayıda eseri ile ve Nobel ödülü alan yazarımız Orhan Pamuk’un neredeyse bütün romanlarını Arapça’ya çevirdi. Son zamanlarda Gümüş, Ihlamurlar Altında ve Kurtlar Vadisi dizilerini de Arapça’ya O çeviriyor. Diğer özel konuğumuz Şevket Aksu ise, Mehmet Daraoğlu ile birlikte, Arap şiirinin en seçkin şairlerini dilimize büyük bir başarı ile çevirmekte ve bunu festivalimiz için dört yıldır yapmaktadır.


 


Festivale İrlanda’dan 5 şair ve bir müzisyen geliyor.  Konuklarımızın hepsi de ülkelerinin önemli şairleri.


 


İngiltere’den iyi bir şair ve bir şiir festivali direktörü Peter Waugh ve Hanane Aad konuklarımız.


 


Venezuella, Küba, Bolivya ve Arjantin’den, Güney Amerika’nın “isyankar” ülkelerinden konuklarımız var.


 


Şiiristanbul, Arap dilinin en önemli şairlerini konuk etmeye devam ediyor. Irak’lı Sadi Yusuf, Bahreyn’li Kasım Haddad, Umman’lı  Saif Al Rahbi,  Filistinli Haled Ahmet Derviş, Suriyeli Şakir Alluş, Fevziye Cuma bunlardan bazıları.


 


Abir Zaki’yi ayırıyoruz. O Suudi Arabistan vatandaşı, “dünyalı” bir şair.  En başından bu yana, festivalimizin bir gönüllüsü. Bu yıl da gönüllü olmak istediğini bildirdi, şair olarak katılmasını istedik. Afiş asar, dergi dağıtır, şiirlerini okur.   


 


Hakan Sandell, İsveç’in en önemli şairlerinden.


 


Ermenistan’la şiir kapısını geçen yıl açmıştık. Bu yıl da Ermenistan’ın çok önemli bir şairi geliyor. Hagop Movses (Hagopyan), ülkesinin eski Kültür  Bakanlarından.


 


Neredeyse bütün Balkan ülkelerinden konuklarımız olacak. Dünyada benzeri olmayan; çünkü savaşta bile ara verilmeyen bir şiir festivalinin ülkesinden, Saray Bosna’dan Hacem Haydareviç bize katılacak. Ve Arnavutluktan , Romanya’dan , Makedonya’dan, Kosova’dan, Bulgaristan’dan, Hırvatistan’dan ve Slovenya’dan seçkin şairler festivalde bizimle birlikte olacak.


 


Geçen yıl Irak Kürt Yönetimi eski Kültür Bakanı, değerli şair Şerko Bekes’i ağırlamıştık. Bu sene Erbil’den Müeyeb Talib geliyor. Kürtçe’nin şiir kapısı sadece Irak’tan değil, Türkiye’den de, Suriye’den de açık. Hatta İsviçre’den de: Suriyeli Kürt kızı Chalat (Salad) Ahmed oradan geliyor.


 


Bu sene Dünya’nın doğusuna doğru uzandık. Avustralya’dan ve Hindistan’dan şairlerimiz geliyor. Önümüzdeki yıl ise Japon şiirinin festivalde özel bir ağırlığı olacak.


 


Almanya’dan, Avusturya’dan, İtalya’dan, birer kadın şairimiz var.


 


Kıbrıs’ın Güneyinden, Kuzeyinden, Kıbrıslı iki şair ve arkadaş  geliyor: Gürgenç Korkmazel ve Stephenos Stephanides.


 


İran’dan Sharare Kamrani İstanbul’a doğru yolculuk yapacak. Behruz Kia ise 20 yıldır İstanbul’da yaşayan bir İranlı şair. 2010’da yapmak isteğimiz bir işe bu yıldan başlamış oluyoruz böylece: İstanbul’da yaşayan dünyanın pek çok ülkesinden çok sayıda önemli şair var. Belki bazıları aramızdan birilerinin yakın komşusudur, alışverişlerini aynı marketten yapıyorlardır.


 


Geçen yıl beklediğimiz, ama gelemeyen iki İranlı şair, Nazer Feyz ve Hamidreza Shakarsari, bu yıl festivale geleceklerini bildirdiler. Onlarla geçen yılın acısını çıkaracağız.


 


Etkinliklerimiz…


 


Türkiye’den ve Dünya’dan festivalimizi onurlandıran şairler, 6 gün boyunca çok çeşitli mekanlarda şiirlerini okuyacaklar. Yapı Kredi Kültür Merkezi Sermet Çifter salonunda, İsveç Araştırma Enstitüsü’nde, Kırım Kilisesi’nde, Odakule Sanat Galerisi’nde, Muammer Karaca Tiyatrosu’nda, Galata Meydanı’nda, Kasımpaşa Kızılay Meydanı’nda… şiirler okuyacağız. Boğaziçi Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Robert Kolej, Şişli Terakki Lisesi, Galatasaray Lisesi, Kasımpaşa Çok Programlı Lisesi, her dilden şiirlerin okunacağı okullarımızdan bazıları. Çeşitli mekanlarda şiiri, festivalleri konuşacağız ve geçen yıl yitirdiğimiz Fazıl Hüsnü Dağlarca, İlhan Berk gibi şiirimizin iki abide ismini şiirleri üzerine konuşarak anacağız. Ama festival aynı zamanda beraber eğlenmek, yaptığımız işin tadını çıkarmak demek. Boğaziçi’ne bir  şiir seferine çıkacağız konuklarımızla. Bir İrlanda müzik ve şiir gecemiz var. Arap, müzik ve şiir gecemiz de olacak.


 


Festivalimizin açılış toplantısını Dolmabahçe Sarayı Medhal Salonda yapıyoruz. Ödüllerimizi, plaketlerimizi vereceğimiz kapanış gecemiz ise Aya İrini’de olacak.


 


Geçen yıl PEN Uluslar arası Yazarlar Örgütü Türkiye Temsilciliğiyle, Edebiyatçılar Derneği ile, Adana Özgür Pencere Kültür Sanat Derneği ile, KALAN Müzik ile ve Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu, Kardeş Türküler ile çok güzel işbirlikleri gerçekleştirdik. Bu yıl harika bir işbirliği daha gerçekleştiriyoruz. NAZIM HİKMET Kültür Sanat Vakfı’nın 1995, 2000 ve 2003 yıllarında verdiği “Uluslar arası Nazım Hikmet Şiir Ödülü” bu yıldan itibaren Festival programı içinde, gene Vakıf tarafından verilecek. Uluslar arası Ödül Jürisi bu sene Danimarkalı şair Erik Stinus’u ödüle layık buldu. Ödül töreni, festivalimizin kapanış gecesinde gerçekleşecek.


 


Aynı gece bir ödül töreni daha var: Bu yıl dördüncü defa vereceğimiz Sevda Ergin Şiir Ödülü jürisi, bu yılın ödülünü Gonca Özmen’e vermeyi kararlaştırdı. Gonca Özmen’de Aya İrini de sahneye çıkacak.


 




 


 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin