CEP TELEFONLARINDA HACKER SAHTEKARLIĞI! BAŞKASININ NUMARASINDAN MESAJ ATTIRIYORLAR

İnternet korsanlarının oluşturduğu siteler aracılığıyla artık, isteyen, istediği kişiye, kendisine ait olmayan başka bir numara kullanarak, kolayca kısa mesaj yollayabiliyor.

Google Haberlere Abone ol
CEP TELEFONLARINDA HACKER SAHTEKARLIĞI! BAŞKASININ NUMARASINDAN MESAJ ATTIRIYORLAR



Erkan ÇELEBİ


Cep mesajında yuva yıkan ‘korsan’ var







CEP TELEFONLARINDA HACKER SAHTEKARLIĞI! BAŞKASININ NUMARASINDAN MESAJ ATTIRIYORLAR

  

CEP TELEFONLARINDA HACKER SAHTEKARLIĞI! BAŞKASININ NUMARASINDAN MESAJ ATTIRIYORLAR - Resim : 2





 


İNTERNET korsanlarının oluşturduğu siteler aracılığıyla artık, isteyen, istediği kişiye, kendisine ait olmayan başka bir numara kullanarak, kolayca kısa mesaj yollayabiliyor. Başkası adına hakaret dolu mesajları cep telefonundan yağdırıp, ilan-ı aşk edebiliyor.

İNTERNET korsanlarının yeni geliştirdiği yöntemler, cep telefonu kısa mesajlarını, amacını aşan, aile ve işyerinde huzuru bozan tehlikeli boyutlara ulaştırdı. Kadir İnanır’ın motivasyon, Çağla Şıkel’in ‘Tostumu yedim, bekliyorum’ türü mesajları artık, isteyen, istediği kişiye, kendisine ait olmayan başka bir numarayı kullanarak, kolayca yollayabiliyor. Başkası adına hakaret dolu mesajlar yağdırılabiliyor, ilan-ı aşkta bulunulabiliyor. Örneğin, hiç haberi yokken bir erkek bir anda iş arkadaşı kadına aşk mesajları göndermiş olabiliyor. Bu hem iş yerinde hem de evlerde tatsız tartışmaların çıkmasına yol açabiliyor.

ŞAKA GİBİ BAŞLADI:

Bu da, internet üzerinden cep telefonlarına kısa mesaj gönderilmesine imkan sağlayan bazı siteler aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Bu siteler, yurtdışındaki GSM operatörü şirketlerden yararlanarak, başkası adına Türkiye’deki cep telefonlarına kısa mesaj yollanmasına imkan sağlıyor. ‘Şaka’ adına başlatılan bu uygulama, gönderilen mesajların içeriği yüzünden tatsız sonuçlara, huzursuzluklara neden olabiliyor.

PARAYLA MESAJ:

Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı’nın yaptığı araştırmaya göre, başkası adına kısa mesaj yollayabilmek için ilk önce bu sitelere üye olmak gerekiyor. Ayrıca, her bir mesaj için 1 milyon lira olmak üzere, en az 15 mesaj bedelini site sahibinin hesabına havale yoluyla gönderilmesi gerekiyor. Kredi kartı kabul etmeyen bu sitelere, mesaj bedeli yatırıldıktan sonra, kullanıcı adı ve bir şifre veriliyor. Ardından, kullanıcı adı ve verilen şifre kullanılarak siteye giriş yapılabiliyor. Böylece, istenilen herhangi bir numaradan, istenilen bir başka kişiye ‘motive edecek’ ya da ‘motivasyonunu bozacak’ sözde şaka mesajlarının yollanmasına başlanabiliyor.

ENGELLEME YÖNTEMLERİ:

Bu kısa mesajlar, Turkcell, Telsim, Avea gibi tüm GSM operatörü şirketlerin abonelerine gönderilebiliyor. Mesaj, Türkiye’deki cep telefonu abonelerine gönderilirken, Jersey gibi yurtdışındaki bazı operatörler kullanılıyor. Bu nedenle, gönderilen mesajlar GSM operatörleri tarafından filtrelenemiyor. Sadece, bu mesajların gönderildiği yurtdışındaki operatöre engel konulabiliyor. Bu da, sözkonusu operatörden Türkiye’ye gönderilen tüm mesajların filtrelenmesi anlamına geliyor. Ayrıca, Türkiye’deki internet abonelerinin bu tür sitelere erişimi engellenerek, motivasyon mesajlarının yollanmasının önüne geçilebiliyor. Ancak, erişim engellendiğinde bu kez, farklı GSM şebekeleri kullanılarak, farklı adlarla yeniden faaliyet gösterilmeye başlıyor. Bu da tam bir çözüm olmuyor.

Kadir İnanır’ı yargıladılar ben de bu işe başladım

İNTERNETTE oluşturduğu siteyle herhangi bir numaradan cep telefonuna kısa mesaj gönderilmesine imkan sağlayan Erdal Balcı, bu uygulamayı cep telefonu mesajlarının mahkemelerce delil sayılmasını protesto etmek amacıyla başlattığını söylüyor. Balcı, ‘Kadir İnanır’ın gönderdiği mesajlar yüzünden yargılanması, beni bu uygulamayı başlatmama neden oldu. İnanır, mahkemede şayet bu mesajların kendisine ait olmadığını söyleseydi bile yasa gereği yargılanacaktı. Amacım, herhangi bir kişi adına çok kolay bir şekilde cep telefonu mesajı gönderilebileceğini göstermek’ dedi. Ayrıca, cep telefonlarıyla yapılan görüşmelerin de basit bir yöntemle kolayca dinlenebildiğini savunan Balcı, ‘Cep telefonlarınıza fazla güvenmeyin. Neler yapılabildiğini bilseniz, bir daha asla yanınızda taşımazsınız’ iddiasında bulundu. HÜRRİYET

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin