'BİZ DİZİNİN MİLLİYETÇİ MUHAFAZAKAR OLANINI SEVERİZ'

Can Uğur, Birgün gazetesinde MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen’in Behzat Ç. dizisine yönelik ifadeleri üzerine yazdı...

Google Haberlere Abone ol
'BİZ DİZİNİN MİLLİYETÇİ MUHAFAZAKAR OLANINI SEVERİZ'

CAN UĞUR / BİRGÜN
 
Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)  Genel Kurulu’ndaki görüşmeler esnasında MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen’in Behzat Ç. dizisine  yönelik ifadeleri tartışma yarattı. Bülent Belen Genel Kurul’da yaptığı konuşmasında Behzat Ç.’yi Türk aile yapısına uygun bulmadığını dile getirdi. Belen konuşmasının devamında Savcı ile Emniyet Görevlisi’nin nikahsız biçimde birlikte olduklarını vurgulamakla kalmayıp Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e diziye herhangi bir müdahalede bulunup bulunmadıklarını sordu.


‘TÜRK AİLE YAPISINA DİNAMİT KOYULUYOR’
Konuya ilişkin olarak açıklamalarını Genel Kurulda yapan Bülent Belen dizinin Türk aile yapısına dinamit koyduğunu söylüyor. Türk aile yapısına uygun olmayan dizilerin yayından kaldırılması gerektiğinin de altını çizen Belen ''Behzat Ç. adlı diziyle Türk ailesinin temeline dinamit konuluyor. Bu dizide biri savcı ile diğeri emniyet görevlisi evlenmeden, nikahsız birlikte yaşıyorlar’ şeklinde konuştu. Bülent Belen’in Behzat Ç.’ye yönelik eleştirilerinin temelinde Türk aile yapısına aykırılık bulunuyor. Nikahsız biçimde yaşayan çiftlerin bulunduğu dizilere müdahale edilmesi yönündeki görüşleri tartışmalara neden olan Belen’in bu konuda AKP’li Bakan Fatma Şahin’le hem fikir olması ise dikkat çekici bulunuyor.


SÖZ KONUSU AİLE İSE GERİSİ TEFERRUATTIR
MHP’li vekil Bülent Belen’in diziye yönelik eleştirilerini Fatma Şahin’e iletmesinin ardından Bakan Şahin’in Bülent belen’e destek vermesi ise dikkat çekti. Fatma Şahin, Belen’in sorusunu yanıtlarken onunla hem fikir olduğunu söylemekle kalmayıp bu konuda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu(RTÜK) ’ün sorumlu olduğunun altını çizdi. Genel Kurul’da konuya ilişkin olarak konuşan Şahin ‘Sivil inisiyatif güçlendirilirse bu tarz dizilerin yayından kaldırılmasına yönelik bir baskı mekanizması kurulabilir. Bu alanlarda daha toplumsal duyarlılığı artıracak çalışmaların güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum’ dedi.


AKP VE MHP SANSÜRDE BİRLEŞTİLER
Mecliste birbirlerine yönelttikleri sert eleştirilerin ardından Behzat Ç. dizisine yönelik Türk aile yapısını bozuyor şeklindeki eleştiri AKP ve MHP’lileri birleştirdi. Televizyon kanallarında  ırkçı ve cinsiyetçi söylemler başta olmak üzere birçok ayrımcı söylemi barındıran dizi ve programı gündemine almayan vekillerin Türk aile yapısı kavramına dayanarak bir diziyi gündemine alması oldukça tartışmalı bir noktada duruyor. İnsanların nikahsız biçimde birlikte olmalarını ahlaksız olarak kodlayan bir zihniyetin medyaya bakışı da buradan şekilleniyor. Nikahsız biçimde yaşanan ilişkileri toplumun yapısına dinamit koymak olarak tarifleyen MHP’li Bülent Belen ile diziden rahatsızlığını dile getirip RTÜK’ü bu konuda işaret eden AKP’li Bakan Fatma Şahin’in düşünsel anlamdaki paralelliği ise dikkatlerimizden kaçmıyor. Milliyetçi söylemleri ön plana çıkartanlar ile muhafazakarlığı politikalarının temeline oturtanların buluştuğu nokta ‘ahlak’ olurken bu ahlaktan anlaşılan ise nikahlı birlikte olmak ve bunun yaygınlaştırılması oluyor. Öte yandan nikahlı birlikteliklerin verildiği, ayrımcı ve ırkçı söylemlerin ayyuka çıktığı dizlerdeki söylemler ise çok da göz önünde bulunmuyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin