BASIN KONSEYİ, HÜRRİYET GAZETESİ YAZARI VE REFERANS GAZETESİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ EYÜP CAN’I UYARDI

Basın Konseyi Yüksek Kurulu Referans gazetesi genel yayın yönetmeni Eyüp Can'ı uyardı.

Google Haberlere Abone ol
BASIN KONSEYİ, HÜRRİYET GAZETESİ YAZARI VE REFERANS GAZETESİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ EYÜP CAN’I UYARDI


Basın Konseyi Yüksek Kurulu, 25 ve 26 Mart 2009 günlü
Hürriyet ve Referans Gazetesi’nde yayınlanan yazılar için,
aşağıdaki kararı vermiştir:
KARAR
 
ŞİKAYETÇİ:                Burgaz Alkollü İçecekler San. ve Tic. A.Ş. Vekili Av. Savaş MURATOĞULLARI
 
ŞİKAYET EDİLEN:    Hürriyet Gazetesi Yazarı ve Referans Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp CAN
 
ŞİKAYET KONUSU:  Şikayetçi, 25.03.2009 günlü HÜRRİYET, 26.03.2009 günlü REFERANS Gazetelerinde, Eyüp CAN imzasıyla yayınlanan yazılarda çok cüz’i bir hatalı bandrol sorunu ele alınarak, Burgaz Alkollü İçecekler San. ve Tic. A.Ş. hakkında, haksız, gerçeğe aykırı ve marka değerini zedeleyici yorumlar yapıldığını, kendilerine görüş sorulmadığı gibi, gönderilen düzeltme metninin de yayınlanmadığını, böylece Basın meslek ilkelerinden 3, 4, 6, 9, 10, 12 ve 16. maddelerin ihlal edildiğini belirterek, gerekli işlemin yapılmasını istemiştir. 
 
ŞİKAYET EDİLENİN YANITI: Şikayet edilen Eyüp CAN, yazılarına konu iddiaların Edirne Vergi Mahkemesi ile Lüleburgaz 2. Sulh Ceza Mahkemesi ve İş Mahkemesi kararları ile emniyet tutanaklarına dayandığını, 70’lik şişelerde 20’lik bandroller çıktığını, bu nedenle yazılanların doğru, şikayetin haksız olduğunu belirtmiş ve 06.04.2009 günlü Anadolu Ajansı’nın  haber bülteni ile Vergi Mahkemesi kararını göndermiştir.
 
DEĞERLENDİRME VE SONUÇ: 13.05.2009 günlü toplantısında dosyayı değerlendiren Basın Konseyi Yüksek Kurulu, şikayet konusu yazılarda yaşanan bandrol sorununun ele alındığı ve bu soruna ilişkin yorum yapıldığı, dolayısıyla basın meslek ilkelerinden 3, 4, 6, 9, 10 ve 12. maddelere bir aykırılık bulunmadığı, ancak gönderilen düzeltme metnine hiç yer verilmeyerek, cevap hakkına saygıyı öngören 16. maddenin ihlal edildiği sonucuna vararak, Eyüp CAN’ın oybirliğiyle UYARILMASI’na karar vermiştir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin