Art arda soruşturmalar açıldı, gazeteciler sessiz kalmadı

TGC ve İGC gazetecilere açılan soruşturmalar hakkında sessiz kalmadı.

Google Haberlere Abone ol
Art arda soruşturmalar açıldı, gazeteciler sessiz kalmadı

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen, MİT'e ait olan Adana'da durdurulan TIR'ların görüntüsünü yayımlayan Cumhuriyet gazetesine terör suçlaması nedeniyle soruşturma başlatılmasını kınadı.



Cumhuriyet gazetesinin büyük bir habercilik başarısına imza attığını ifade eden Başkan Dikmen, “Cumhuriyet gazetesi kamuoyuna karşı sorumluluğunu yerine getirerek, çok başarılı bir habere imza atmıştır. Ancak ‘tarafsız hukuk’ sistemimiz de ibretlik bir soruşturmaya daha yol açmıştır! Türkiye’de artık gazetecilik yapmak cezaya tabidir” dedi.



İktidarın; sansür ve otosansürü yaygınlaştırma girişimlerine rağmen, gazeteciler kamuoyunun gerçeği öğrenme hakkı için mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan İGC Başkanı Dikmen, açıklamasında şunları söyledi:



"Cumhuriyet gazetesi bugün ülke ve dünya gündemine oturan çok önemli bir habere imza attı. Bu haberle birlikte gerçeklerin üzerinin örtülemeyeceği bir kez daha ortaya çıktı. Savaşa destek çıkan zihniyetin bu haber nedeniyle tüm dünya kamuoyundan özür dilemesi gerekirken, ‘yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış’ misali Cumhuriyet gazetesi hakkında ‘terör soruşturması’ başlatması trajıkomik bir durumdur. Savcılık tarafından başlatılan bu soruşturma basın ve ifade özgürlüğünü engellemeye yönelik olduğu gibi halkın gerçekleri öğrenme hakkının da gasp edilmesidir.



İktidar tarafından muhalif her haber ve muhalif her gazetecinin engellenmesi, cezalandırılması girişimlerine rağmen, bugün bir kez daha anlaşılmıştırki yürekli gazeteciler her türlü baskıya rağmen mesleklerini icra etmektedirler. Bu düşüncelerle Cumhuriyet gazetesini yaptıkları haber nedeniyle kutluyor, İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak bu soruşturma sürecinde yanlarında olacağımızı kamuoyuna saygılarımızla duyuruyoruz"



Türkiye'de medyaya ve gazetecilere yönelik artan baskılarla ilgili olarak Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Sözcüsü ve TGC Başkanı Turgay Olcayto son günlerde gazeteciler hakkında açılan soruşturmalara dikkat çeken şu açıklamayı yayınladı:



İstanbul- Türkiye’de İç Güvenlik Paketi’nin yürürlüğe girmesiyle birlikte gazeteler, televizyonlar, radyolar, internet siteleri ve medya çalışanları üzerindeki baskılar endişe verici boyuta ulaşmıştır.



1.Gelecek gazetesine yönelik 26 Mayıs’ta gerçekleştirilen polis baskınında Birgün muhabiri Onur Öncü ile Gelecek gazetesi muhabirleri Ufuk Erhan ve Ezgi Aydın da gözaltına alındılar. Meslektaşlarımız hala gözaltında tutuluyorlar.



2.Birgün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Barış İnce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan'ın hakkında açtığı hakaret davası nedeniyle yargılanıyor. 



3. Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'ndaki odasında şehit edildiği gün sosyal medyadan yapılan paylaşımlarla ilgili açılan soruşturmada Nazlı Ilıcak, Ceyda Karan, Barış Atay, Mirgün Cabas ve Banu Güven'in de aralarında bulunduğu 10 gazeteci ‘terör örgütü  propagandası yaptıkları’ iddiasıyla ifade vermeye çağrıldı. Gazeteciler 4.5 yıla kadar hapis cezası ile açılan soruşturmada, attıkları tweetler nedeniyle terör örgütü propagandası yapmakla suçlanıyor.



4. Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan MİT Tırları hakkındaki fotoğraflı haber  nedeniyle Can Dündar hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında soruşturma başlattı.



5. Bugün Gazetesi Yargı Muhabiri Kamil Maman son 6 ayda attığı tweetler nedeniyle hakkında 25 ayrı soruşturma açıldı. Maman, hakkındaki soruşturmaların davaya dönüşmesi halinde toplamda yaklaşık 130 yıl hapis istemiyle yargılanacak. 



Seçime günler kala medya üzerinde baskı oluşturarak halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının önüne geçmek isteyenlere karşı meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu duyuruyoruz. 



Gazetecileri hedef seçen bu hukuksuz uygulamalara son verilmesini ve alıkonan meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”



 



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin