Kadın ve erkek dünyasına bir bakış: Zehir. İBB Şehir Tiyatroları Zehir oyunu hakkında

Geçmişte yaşadıkları trajik kaybın ardından ayrılan çift, yıllar sonra bir araya geldi. İBB Şehir Tiyatroları Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi'nde izlediğim Zehir oyunundan bahsedeceğim.

Yıllar sonra gerçekleşen bu buluşma, acılı bir geçmiş hesaplaşmasına dönüşür. Karşı tarafın da neler hissettiğine dair eksik bırakılan taşlar yerine oturur. Kadın ve erkek dünyasının bakış açısına odaklanan eser Hollanda prömiyerinin ardından birçok dile çevrildi. 

SESSİZ SEDASIZ BİR ACI

Oyunu geçtiğimiz hafta İBB Şehir Tiyatroları Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi'nde izledim. Saatinde başlayan oyunda alışılmışın dışında bir şekilde oyunculardan biri bir buluşmaya erkenden gelmişçesine beklemeye başladı. 

Sevinç Erbulak ve Ahmet Saraçoğlu'nun son derece başarılı performansıyla sergiledikleri oyunu beğensem de eksik bir şeyler var gibi hissettim. Sahnede çabasını gördüğüm, gayet de başarılı oynayan iki oyuncunun ve geri kalan ekibin emeğine saygısızlık etmek istemesem de pek çok sahnede bir hareket bekledim ve açıkçası biraz sıkıldım. 

Hikayeyi beğenmeme rağmen bazı diyaloglar ve gelişmeler beni oyundan kopardı. Diyaloglar fazlaca çeviri kokuyordu ve çeviri beni çekmedi maalesef.

Bir mezarlık şapelindeki buluşmada tekrar eden anların olması bu görüşümün en temel nedeni olabilir.

Bunların dışında bir değerlendirme yapacak olursam oyunu diğer yönleriyle beğendim.

Kadın-erkek bakışının aynı olayda ne kadar farklı olduğunu kanlı canlı gördüğümü hissettim. Zaman zaman ilişkimdeki davranışlarımı sorguladım zaman zaman da karşı cinsin ne kadar vurdumduymaz olup karşısındakine kendini kötü hissettirebildiğini düşündüm. Sonuç olarak aynı şeyleri hisseden ancak farklı yollarla acısını yaşayan kadın ve erkek yasını tutarken yargılanmamalı diye de bir not düşmek istedim. 

Kadın erkek ilişkilerini ve dramı sevenlerin kaçırmaması gereken bu oyunu eksilerine rağmen tavsiye edebilirim.

OYUNUN KADROSU

Yazan : LOT VEKEMANS

Yöneten : ŞABAN OL

Müzik : SİNAN ARSLAN

Dramaturg : ÖZGE ÖKTEN

Sahne - Kostüm Tasarımı : NİHAL KAPLANGI

Işık Tasarımı : MURAT SELÇUK

Efekt Tasarımı : HANEFİ TOPRAKTEPE

Dekor Uygulama : CİHAN AŞAR

Kostüm Uygulama : ONUR UĞURLU

Yardımcı Yönetmen : DOĞAN ŞİRİN

Reji Asistanları : ZELİHA BAHAR ÇEBİ - YASEMİN GÜVENÇ