Eda Erdem: Adam gibi adam değil kadın gibi kadın

Son yıllarda üzerimize bir elbise gibi giydiğimiz umutsuzluğu, karamsarlığı, geleceksizliği onlar sayesinde bir gün de olsa çıkarabildik.

Milli Kadın Voleybol Takımımız.

Onlar sahaya çıktı biz heyecanlandık, onlar smaç bastı biz yerimizden zıpladık, onlar şampiyon oldu biz kederimizden kısa da olsa sıyrıldık.

Ebrar Karakurt'a cinsel yönelimi nedeniyle demediklerini bırakmadılar, Hande Baladın’a tehdit mesajı atan saldırgan serbest bırakıldı, yorgun argın tarifeli uçakla ülkeye döndüler yine de kazanmaktan vazgeçmediler.

8 Mart Cuma günü de hem Fenerbahçe’nin hem de Milli Takımımızın kaptanı Eda Erdem Dündar’ın heykeli Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi'nin girişine konumlandırıldı.

Eda Erdem: Adam gibi adam değil kadın gibi kadın

Heykel oldukça kötü bulundu. "Erkek sporcu bedeninin üzerine Eda’nın kafası konulmuş" bile  denildi.

Heykeltıraş ve Y. Mimar Pınar Öktem Doğan ışık nedeniyle heykelin bu şekilde gözüktüğünü söyledi, Eda Erdem heykeli hakkında, “Sevginize ve desteğinize ihtiyacım olan günler olacak. Bugün bana öyle bir armağan verdiniz ki, ömrümün geri kalanında ne zaman bir şeyler beni zorlarsa ben bu heykelin önünde duracağım ve kulaklarımda ne kaptanlar geldi bestesi çalacak. Bu günleri hatırlayacağım ve sizin sevginiz her şeye iyi gelecek” diye konuştu.

Eda Erdem: Adam gibi adam değil kadın gibi kadın - Resim : 2

Heykelin diğer açıdan fotoğraflarına bakınca o kadar kötü gözükmediği görülebilir. Aslında anlamı güzel deyip geçebiliriz ama bu da sanata haksızlık olur.

Ülkemizin her alanında vasatlık hakim olduğu için zaten sanat pek de umurumuzda değil. Süreyya Ayhan’ın dikilen heykeli yıllar sonra bakımsızlıktan kaldırıldı misal.

Ancak açılış töreninde heykelden daha çok konuşulması gereken bir şey vardı. Ve bence kat be kat daha kötüydü. 

Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ yaptığı konuşmada “Bugün Türk voleybolunun özel bir günü. Kaptan gibi kaptan, adam gibi adam Eda’nın bu güzel heykelinin açılışında sizlerle birlikte olmaktan mutlu ve gururluyum. Bir Eda kolay yetişmiyor” dedi.

Üstündağ “adam gibi adam” der demez Fenerbahçe Başkanı Ali Koç şaşırmış halde Eda Erdem’e baktı. Erdem Üstündağ’ı tanıdığı için bu sözler karşısında gülümsedi. Pek önemsemiş gibiydi.

Ama bizim çok önemli.

Eda Erdem 1987 doğumlu yani 36 yaşında genç bir kadın. Voleybola 2000 yılında Beşiktaş altyapısında başladı.

2004'te A Takım’a yükseldi ve 4 sezon boyunca siyah-beyazlı forma giydi. Son iki sezonunda Beşiktaş'ın kaptanlığını da yaptı. 2008 yılında Fenerbahçe'ye transfer oldu.

Fenerbahçe'de 14. sezonunu geride bıraktı. 12 Türkiye Ligi Şampiyonluğu, 5 Türkiye Kupası, 4 Süper Kupa kazandı. Ayrıca 2010 yılında CEV Şampiyonlar Ligi'nde Fenerbahçe'yle zafere ulaşarak Türk voleybol tarihinde bir ilke imza attı.

A Milli Takım'da da önemli başarılara imza atan Eda Erdem, 2003 yılından beri milli formayı giyiyor. 2010 Avrupa Şampiyonası'nda bronz madalya, 2011 Avrupa Grand Prix'de gümüş madalya ve 2015 Avrupa Oyunları'nda altın madalya kazandı.

2009-2010 Türkiye Ligi En Değerli Oyuncu, 2010 Avrupa Şampiyonası En İyi Smaçör, 2011 Avrupa Grand Prix En İyi Smaçör, 2015 Avrupa Oyunları En İyi Smaçör, 2017 CEV Şampiyonlar Ligi En İyi Smaçör, 2019 Fenerbahçe Opet Kadın Voleybol Takımı'nda 10. Sezon Özel Ödülü’nü kazandı.

2022 yılında Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi Sporcu Komisyonu Başkanlığı’na seçildi.

Yani ne yaptıysa dişiyle tırnağıyla yaptı.

Üstelik Türkiye’de.

Kadın kotasını bile erkeklerin koyduğu, kotayı doldurunca erkeklerin övündüğü, kadınların başarılarından rahatsız olunan, hamile kadınlar sokağa çıkmasın, kadınlar fazla kahkaha atılmasın denilen Türkiye’de.

O kadar başarılı oldu ki heykelini dikelim dediler. Beylikdüzü’nde kurulan spor kütüphanesine adını verdiler.

Ama biri çıktı ve onu överken “adam gibi adam” kelimesini kullandı.

Adam kelimesinin sözlükte birçok anlamı var; “Erkek cinsiyetinde olan insan, herhangi bir insan, reşit olmuş erkek, zorluklar karşısında yılmayan yiğit kişi, ahlaklı ve dürüst kişi.”

Başkan Üstündağ bu anlamların herhangi biriyle seslenmek istemiş olabilir.

Ama ayıp oldu. Üstelik 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde daha da ayıp oldu.

O yüzden ben bir daha seslenmek isterim kadın gibi kadın Eda Erdem’e; başarılarınız daim olsun, ayağınıza taş değmesin.

Dilerim ışığınız birçok kız çocuğumuzun yolunu aydınlatır.