Uyurken cinsel ilişkiye girme hastalığı. Sekssomnia neden ortaya çıkar? İşte bilinenler...

Uzmanlara göre bir uyku bozukluğu türü olan Sekssomnia hastalığına sahip insanlar uyurken cinsel davranışlarda bulunuyor. Sekssomni, uyurgezerlik, uykuda konuşma, uykuda yeme, uyku terörü gibi parasomnia bozukluklar arasında yer alıyor. İşte bilinenleri...

Google Haberlere Abone ol
Uyurken cinsel ilişkiye girme hastalığı. Sekssomnia neden ortaya çıkar? İşte bilinenler...

Uzmanlara göre bir uyku bozukluğu türü olan bu bozukluğa sahip insanlar uyurken cinsel davranışlarda bulunur. Kişi, bilinçsiz olarak cinsel aktiviteye başlayabilir. Bu davranışlar genellikle kişinin uykusunda gerçekleşir ve kişi uyanık olduğunda hatırlamayabilir.

Konu üzerinde uzman olan psikiyatristler, bu durumun uyarılma bozukluğu olduğunu söylüyor. Sekssomni çoğunlukla delta uykusu adı verilen uykunun en yavaş, en derin aşamasında meydana gelir. Bu sırada sinir sistemindeki bir alarm ya da tetikleyici devreye girer ve parasomnia hastalıkları ortaya çıkar.

DÜŞÜNÜLENDEN DAHA YAYGIN

2010 yılında Norveç’te, 1000 yetişkin üzerinde yapılan bir araştırmaya göre araştırmaya katılan kişilerin yaklaşık %7’sinin hayatları boyunca en az bir kez sekssomni’yi deneyimlediği, yaklaşık %3’ünün ise şu anda bu durumla yaşadığı ortaya çıktı.

TETİKLEYİCİ NE?

Çocukken uykuda konuşan veya yürüyen bazı kişilerin yetişkinlerde sekssomni veya başka bir parasomnia geliştirebilir ancak bu durumda kesin değildir. Yine de psikiyatristler bu durumun sebebinin genetik olduğundan bahsediyor. Uzmanlara göre birinci dereceden akrabada en azından birinde parasomnia varsa, gelişme olasılığı daha yüksektir.

TEDAVİSİ

Listelis'te yer alan habere göre; uzmanlara göre davranışsal tedaviler bazı vakalarda işe yarayabiliyor. Özellikle ilaç kullanmak istemeyenler bu terapiler sayesinde uyku döngülerini düzene sokarak stresi azaltıyor. Öte yandan doktorlar; panik bozukluk, epilepsi ve huzursuz bacak sendromu gibi hastalıklarda kullanılan Klonazepam gibi ilaçlar reçete edebiliyor. Bu ilaçların bazı hastalara iyi geldiği biliniyor. Ancak doğru tedavi yöntemi için mutlaka bir uzmana danışılması gerekiyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin