Şeker yerine tatlandırıcı kullananlar aman dikkat: Şekerden bin kat daha zararlıymış! Kullanmadan önce bir kez daha düşüneceksiniz

Günümüzde birçok kişi şeker kullanmak yerine, yapay tatlandırıcıları kullanmayı tercih ediyor. Ancak bu tatlandırıcılar sağlığımız üzerinde ciddi etkileri doğuruyor. Peki, tatlandırıcıların zararları nedir? İşte yanıtı...

Şeker yerine tatlandırıcı kullananlar aman dikkat: Şekerden bin kat daha zararlıymış! Kullanmadan önce bir kez daha düşüneceksiniz

Aspartam, şekerden yaklaşık 200 kat daha tatlı olan yapay bir tatlandırıcıdır. Gram başına yalnızca dört kalori içerir ve genellikle diyet içeceklerinde ve düşük kalorili yiyeceklerde kullanılır.

Birçok kişi, kalorileri azaltmanın ve ilave şeker alımını yönetmenin bir yolu olarak kalorili tatlandırıcılar yerine aspartam kullanıyor.

Ancak aspartamın ve aspartamla tatlandırılmış yiyecek ve içeceklerin sık tüketimiyle ilgili çeşitli sağlık sorunları vardır.

İşte yapay tatlandırıcılardaki aspartamın ciddi zararları...

TATLANDIRICILARIN ZARARLARI

Aspartam, en sık kullanılan yapay tatlandırıcılardan biridir. Aspartam, birçok yiyecek ve içecekte sıklıkla şeker yerine tercih edilir.

Aspartam içeren ürünlerin yüksek tüketimi çeşitli sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir. Aspartam, potansiyel olarak kanser riskinde artışa neden olmasının yanı sıra, aspartam açısından yüksek diyetler diğer sağlık sorunlarıyla da ilişkilendirilmiştir.

partam gibi yapay tatlandırıcıların tüketilmesinin gastrointestinal mikrobiyomu veya bağırsaktaki bakterileri olumsuz yönde etkileyebileceğini ve sindirim sistemin, etkilediğini öne sürmüştür.

Aspartam, kan şekeri kontrolünü olumsuz yönde etkileyebilir. Aspartam ve diğer yapay tatlandırıcılar sıklıkla şeker hastalarına alternatif olarak şeker hastalarına tavsiye edilmektedir.

Ancak bazı çalışmalar aspartam kullanımının glisemik kontrolü veya optimal kan şekeri seviyelerinin yönetimini iyileştirmediğini öne sürüyor.

Aspartam aynı zamanda beyin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Aspartam gibi yapay tatlandırıcılar, vücuttaki oksidatif stresi artırabilir ve bu da bilişsel sağlığa zarar verebilir.

Öte yandan aspartam, beynin duygu, davranış ve öğrenmeyi nasıl düzenlediğini olumsuz yönde etkileyebilir.

Yapılan bir araştırma, yapay tatlandırıcı tüketiminin artan kalp hastalığı riskiyle ilişkili olduğunu ve aspartam alımının özellikle %17 oranında artan felç riskiyle bağlantılı olduğunu buldu.

Bunun nedeni yapay tatlandırıcıların iltihaplanma, bağırsak sağlığı, kilo durumu, kan damarı fonksiyonu ve daha fazlası üzerindeki etkisi olabilir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin