Salgın paniği. Karantina kararı alındı. 11 mahallede çiçek hastalığı tehlikesi

Salgın hastalık tehlikesi sürüyor. İnsanlardan sonra hayvanlarda da salgın tehlikesi görüldü. Denizli'nin Acıpayam ilçesinde koyun ve keçilerde çiçek hastalığı tespit edilmesi üzerine karantina kararı alındı.

Google Haberlere Abone ol
Salgın paniği. Karantina kararı alındı. 11 mahallede çiçek hastalığı tehlikesi

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde koyun ve keçilerde çiçek hastalığı tespit edilmesi üzerine kırsal bölgedeki 11 mahalle karantinaya alındı. Ayrıca Acıpayam Canlı Hayvan Pazarı da küçükbaş hayvanlara kapatıldı.

Acıpayam ilçesinin Yeniköy Mahallesi'nde bugün koyun ve keçilerde çiçek hastalığı tespit edildi. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü çiçek hastalığının görülmesi üzerine bölgede karantina kararı aldı.

Çiçek hastalığı nedeniyle Acıpayam ilçesinin kırsal mahalleleri olan Yeniköy, Bademli, Yeşildere, Yumrutaş, Bedirbey, Köke, Akalan, Pınaryazı, Uçarı, Oğuz ve Corum mahalleleri karantinaya alındı, hayvan giriş ve çıkışı durduruldu.

Ayrıca Acıpayam Canlı Hayvan Pazarı da küçükbaş hayvanlara kapatıldı.

Koyun ve keçilerde görülen çiçek hastalığı, ölümle sonuçlanabilecek kadar önemli bir sorun. Hayvanlarda ateş, papül veya nodül lezyon oluşturan, sistematik enfeksiyona neden olan sorun, akut veya kronik bir viral hastalık olarak tanımlanıyor. Siz de koyun keçi çiçek hastalığı hakkında detaylı bilgiye Tarfin Blog üzerinden ulaşabilirsiniz. Tarım ve hayvancılık alanındaki üretimlerinde çiftçilerimize avantajlı alışveriş imkanı oluşturan Tarfin’in Tarfin Mobil uygulaması üzerinden anında girdi fiyatlarını karşılaştırabilirsiniz. Üstelik Tarfin yetkili satış noktası üzerinden oluşturduğunuz siparişlerde peşin veya hasat vadeli alışveriş imkanı da sizleri bekliyor.

Koyun keçi hastalığı, poxviridae familyasından Capripoxvirus genusunun üyesi olan virüs üzerinden bulaşan bir hastalıktır. Tek bir serotipi olan virüs sadece koyun ve keçilerde şiddetli hastalık meydana getiriyor. Çürümeye, asit ve alkali farklı koşullara karşı dirençli olan virüs, kuru kabuklarda yıllarca canlı kalıyor. Son derece dirençli olan virüsün yünde canlılık süresi 2 ayı, bulaşık yüzeylerde ise 6 ayı buluyor. Kuzey ve Sentral Afrika’da, Orta Doğu ve Hindistan bölgelerinde endemik olan hastalığın, Güney Avrupa’da salgın olarak görüldüğü kayıtlara geçiyor.

Koyun Keçi Çiçek Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Genç hayvanlarda yüksek ölüm oranı gösteren koyun keçi çiçek hastalığı verim ve yün kalitesinde azalmayı işaret ediyor. Hem can kaybına hem de çiftçilerimiz için ekonomik zorluklara neden olan problemin erken teşhisi oldukça önemli. Hastalığı kolaylıkla teşhis edebilmek için koyun keçi çiçek hastalığı belirtilerini öğrenmelisiniz. İşte resmi kaynaklara göre koyun keçi çiçek hastalığının klinik bulguları:

Kuzularda daha ağır belirtiler gösteren hastalık, %50 oranında ölüm oluşturabiliyor. Belirgin düzeyde düşkünlük ve bitkinlik oluşturuyor.
Hayvanlarda yüksek ateş görülüyor.
Kimi vakalarda yavru atma olguları karşımıza çıkıyor.
Göz ve burun akıntısına rastlanıyor.
Kuzuların kılsız bölgelerinde çiçek belirtileri çıkmadan önce sindirim, solunum ve ürogenital sistemlerde lezyonlar oluşabiliyor.
Ergin koyunlarda daha daha hafif seyreden hastalık durumunda hayvanların koltuk altında, kuyruğunun altında çiçek lezyonları meydana geliyor.
Lezyonlar belirginleşmeden kızarıklıklar oluşuyor. Kızartıların ortası çukurlaşıyor ve içi dolarak küçük kesecikler görülüyor.
Kabızlık ve idrar zorluğu gözleniyor.
Kuzularda zatürre meydana geliyor.
Şiddetli hastalarda mastitis ortaya çıkıyor.
Derinin yün bulundurmayan kısımlarında, burun deliği, dudak çevresinde, göğüs altında, kuyruk altında ve memelerde lezyonlar kabartı şeklinde dikkat çekiyor.
Ağızda oluşan yaralar hayvanın yeme-içme süreçlerine engel oluyor. Bu nedenle küçükbaş hayvanlar hızla kilo kaybediyor. Ayrıca yaralar sebebiyle salya miktarı artıyor.
Kabartılar çıktıktan sonra yükselen ateş düşmeye başlıyor.
Ağır vakalarda, ilk lezyonların belirginleşmesinin ardından 1 hafta sonra ölüm görülüyor.

Koyun Keçi Çiçek Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Koyun keçi çiçek hastalığının kesin bir tedavisi bulunmuyor. Yalnız semptomik tedaviler yapılıyor. Kimi hayvanlar kısa sürede hayatını kaybederken kimileri kendi kendine iyileşebiliyor.

Çiçek hastalığına yakalanan koyun ve keçiler karantina altına alınıyor ve ayrı bir yerde muhafaza ediliyor. Müşahede altında tutulan hayvanların yanı sıra, bütün koyun ve keçilere aşı uygulanıyor. Ölen hasta hayvanlar ve şüpheli olanlar, derileriyle beraber yakılarak veya derin çukurlara gömülerek imha ediliyor. Karantina süresi zarfında, hayvanların dışarı çıkarılmasına, bölgeye yeni hayvan girmesine izin verilmiyor. Bunun yanında bu bölgedeki hayvanların yünleri, derileri, yemleri dışarı çıkarılmıyor. Koyun ve keçilerin yanında sürü köpekleri de karantinada tutuluyor.

Hastalıklı hayvanların ve şüpheli olanların temas ettiği alet ve malzemelerin hepsi dezenfekte ediliyor. Ayrıca hasta koyun ve keçiler kendiliğinden iyileşebiliyor. İyileşen hayvanlar 15 gün bekletildikten sonra dezenfekte edilerek hastalıksız hayvanların yanına alınabiliyor. Eğer karantinada olması gereken hayvanlar izinsiz olarak dışarı çıkarılırsa, bu kişiler hakkında hukuki işlem uygulanıyor. Savcılık şikayetine istinaden soruşturma sürüyor.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin