Sağlığı için yüzmeye başladı. 2 yılda 23 madalya kazandı

Kayseri'de doğuştan kas hastası 12 yaşındaki Ayşegül Doğanay bacaklarını geliştirmek için başladığı yüzmede büyük başarı gösterdi. 2 yılda 23 madalya kazanan Doğanay, hedefinin Milli Takıma girmek olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Sağlığı için yüzmeye başladı. 2 yılda 23 madalya kazandı
DHA

Kayseri'de yaşayan Ayşegül Doğanay, doğuştan Serebral Palsi (SP) kas hastası olarak dünyaya geldi.

Geçtiğimiz süreçte Ayşegül'ün ailesi bacaklarının güçlenmesi için yüzme kursuna yazdırdı. Ayşegül, sağlık için başladığı yüzme sporunda büyük başarılar kaydetti.

Ayşegül'ün yüzme antrenörü Ertuğrul Çakmak, Ayşegül'deki gelişimi gördü ve yarışmalara hazırlanması için teşvik etti.

Sağlığı için yüzmeye başladı. 2 yılda 23 madalya kazandı

2 YILDA 23 MADALYA KAZANDI

Yoğun çalışan Ayşegül Doğanay 2 senede 23 madalyanın sahibi oldu. 12-14 Aralık'ta Ankara'da düzenlenen Paralimpik Yüzme Milli Takım Seçme Yarışması'nda S5 kategorisi 100 metre kurbağalamada 2'nci oldu. Ayşegül'ün şimdiki hedefinin ise milli takıma seçilebilmek olduğunu söyledi.

Yaşadıklarını anlatan Doğanay, "12 yaşındayım ve 7'nci sınıf öğrencisiyim. Derslerime düzenli olarak çalışıyorum. Okul haricinde yüzmeye gidiyorum. Yüzmeye kas hastalığım sebebiyle başladım. Ayağımı hiç hissetmediğim için yürüyemiyordum. Bu nedenle ayaklarımı geliştirebilmek için yüzmeye başladım ve çok güzel sonuçlar elde ettim. Ayağım gayet gelişti ve şimdi daha iyi. Bir sürü madalyam oldu. 2 yılda katıldığım yarışlarda 23 madalya aldım. Hedefim Milli Takıma girmek, yurt dışında yarışmalara katılmak ve bayrağımızı dalgalandırmak. Milli yüzücü olmak istiyorum" dedi.

Sağlığı için yüzmeye başladı. 2 yılda 23 madalya kazandı - Resim : 2

ENGELLİLERE TAVSİYE VERDİ

Arkadaşlarına tavsiyelerde bulunan Doğanay, "Benimle aynı durumu paylaşan engelli arkadaşlarıma tavsiyem, evde oturmasınlar, bir spor veya başka bir faaliyetle ilgilensinler. Psikolojilerini bozmasınlar. Engelli olmak gerçek bir engel değildir. Aslında engelleri aşmak çok kolay. Yüzmeye gelsinler. Yüzme olmazsa başka bir spor yapsınlar. Kendilerini geliştirsinler. Hayalimde yüzme antrenörlüğü ve doktorluk var. Hiçbir zaman pes etmedim. Hep devam ettim. Çünkü hedefim milli takıma girmek olduğu için çabalayacağım, çalışacağım ve azim göstereceğim. Hedeflerime giden yolda engelim, bana hiçbir zaman engel olmadı. Bazen çok zorlandığım zamanlar oldu ama hep devam ettim. Kendime, 'çabalamam lazım ki bir şeylerin sonucu olsun' dedim. Zorlansam da devam ettim. En son Ankara'da gittiğim Para Yüzme Milli Takım Yarışı'nda S5 kategorisi 100 metre kurbağada 2'nci oldum ve b barajını geçtim. S6 kategorisi 100 metre serbestte de 4'üncü oldum" diye konuştu.

"ÖZGÜVENİ ÇOK GELİŞTİ"

Ayşegül'ün annesi Aygül Doğanay (39) ise, "Çocuğum doğuştan SP kas hastası. Yürüyemiyor. Bu spora ayaklarına bir faydası olsun, evde oturmasın, kendini geliştirsin daha başarılı olsun diye başladı. Getirip götürdüm. Hiç pes etmedim. Sürekli başarsın diye çabaladım. Çok şükür bir şeyleri başardı ve daha iyiye gidecek. Milli takıma seçilecek. Çocukları bu durumda olanlar spora yönlendirsinler. Çok faydası olur. Benim çocuğumun ayakları gelişti. Sporun çok faydasını gördüm. Ayşegül'ün özgüveni çok gelişti. Önceden evde otururdu. Şimdi havuza severek geliyor. Aldığı başarılar karşısında çok mutlu oluyorum. Onunla gurur duyuyorum. Kendi de severek yüzüyor. Onu ileride çok iyi yerlerde görmek istiyorum. Büyük bir başarı elde edeceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.   

Sağlığı için yüzmeye başladı. 2 yılda 23 madalya kazandı - Resim : 3

HEDEFİ TÜRKİYE'Yİ AVRUPA'DA TEMSİL ETMEK

Yüzme antrenörü Türkiye Yüzme Federasyonu Paralimpik Teknik Kurulu üyesi Hasan Ertuğrul Çakmak da, şöyle konuştu:

Ayşegül, tekerlekli sandalyede S5 kategorisinde yarışan bir sporcumuz. Kendisi Kayseri ERÇA Spor Kulübü sporcusu. Bacakları tutmuyor. Sadece kol gücüyle antrenmanlarını devam ettiriyor ve yarışmalara hazırlanıyor. Milli takım vize seçmelerine katıldı ve orada geçtiği barajlar neticesinde finallere gitmeye hak kazandı. Hedefimiz bir sonraki yarışta Avrupa Şampiyonası'na gitmek. Ayşegül kas hastası bir sporcumuz. Hastalığına, yüzme iyi gelir düşüncesiyle başladı. Daha sonra sporcu oldu ve Türkiye Şampiyonalarına katılım sağladı. Amacı daha fazla madalya kazanarak şehrimizi ve ülkemizi Avrupa'da temsil etmek.

 

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin