NASA, Nemrut Gölü'nü paylaştı. Fotoğraf uzaydan çekildi, büyük beğeni topladı. Karla kaplı muhteşem manzara

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Bitlis'in Tatvan ilçesinde bulunan Türkiye'nin en büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü'nün fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaştı. Fotoğraf kısa sürede büyük beğeni topladı.

Google Haberlere Abone ol
NASA, Nemrut Gölü'nü paylaştı. Fotoğraf uzaydan çekildi, büyük beğeni topladı. Karla kaplı muhteşem manzara

Her yıl binlerce turist alan Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan Türkiye’nin en büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü'nün, NASA astronotları tarafından uzaydan fotoğrafı çekildi.

NASA’nın resmi X hesabından yayınlanan ve, “Harika bir kaldera Türkiye'deki Nemrut Dağı'nın karla kaplı kalderasının bu fotoğrafını bir @Space_Station astronotu çekti. Kalderanın doğu yarısı geçmiş patlamalardan kaynaklanan katılaşmış lav akıntılarına sahiptir. Nemrut Gölü'nü besleyen kaplıcalar batı yarısına akıyor” notuyla paylaşılan fotoğraf büyük beğeni aldı.

NASA, Nemrut Gölü'nü paylaştı. Fotoğraf uzaydan çekildi, büyük beğeni topladı. Karla kaplı muhteşem manzara

NASA'nın web sitesinde ise şu ifadeler yer aldı:

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki bir astronot, Türkiye'nin doğusunda, Van Gölü'nün batı kıyısındaki Nemrut yanardağının karla kaplı kalderasının bu fotoğrafını çekti. Nemrut Dağı (Nemrut Dağı) jeolojik olarak genç bir stratovolkandır ve en son MS 1650'de patlamıştır.

Kalderanın doğu yarısı kısmen geçmiş patlamalardan kaynaklanan katılaşmış lav akıntılarıyla doludur. Bu fotoğrafın çekildiği sırada mevcut olan kar örtüsü, lavların akması ve soğuması sırasında oluşan basınç sırtlarını vurgulamaktadır. Bu basınç sırtları, püskürmeler sırasında lavların değişen viskozitesi ve akış yönü nedeniyle boyut, kalınlık ve yönelim bakımından farklılık gösterir.

Nemrut Gölü (Nemrut Gölü), kalderanın batı yarısını kaplar ve eski lav akıntılarını kısmen su altında bırakan kaba bir hilal şekli oluşturur. Derinliği 176 metreye kadar ulaşan bu tatlı su gölüne, kalderanın üst merkezinde daha küçük bir göl eşlik ediyor. Bu gölün kaplıcalarla beslenmesi, kalderanın altında devam eden jeotermal aktiviteyi gösteriyor.

Astronot fotoğrafı ISS069-E-16350, 17 Nisan 2022'de 1150 milimetre odak uzaklığı kullanan Nikon D5 dijital fotoğraf makinesiyle çekildi. Görüntü, ISS Mürettebat Yer Gözlem Tesisi ve Johnson Uzay Merkezi'ndeki Yer Bilimi ve Uzaktan Algılama Birimi tarafından sağlandı. Görüntü Expedition 67 ekibinin bir üyesi tarafından çekildi. Kontrastı iyileştirmek için kırpıldı ve geliştirildi ve mercek kusurları kaldırıldı. Uluslararası Uzay İstasyonu Programı, astronotların bilim adamları ve halk için en büyük değeri oluşturacak Dünya fotoğraflarını çekmelerine ve bu görüntüleri internette ücretsiz olarak kullanıma sunmalarına yardımcı olmak için ISS Ulusal Laboratuvarı'nın bir parçası olarak laboratuvarı destekliyor. Astronotlar ve kozmonotlar tarafından çekilen ek görüntüler NASA/JSC Gateway to Astronaut Photography of Earth'te görülebilir.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Etiketler NASA uzay
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin