Midye dolma sevenlere çok kötü haber geldi. İstanbul'da satılan midyeler incelendi: Halk sağlığı için riskli, içeriğinde yüksek derecede mikroplastik var!

İstanbul'daki en popüler sokak yemeklerinden biri olan ve severek tüketilen midye dolma ile ilgili İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından yapılan açıklama korkunç bir gerçeği gün yüzüne çıkardı. Araştırmanın sonuçlarına göre İstanbul'da satılan midye dolmaların içerisinde halk sağlığını riske edebilecek oranda mikroplastik tespit edildi.

Google Haberlere Abone ol
Midye dolma sevenlere çok kötü haber geldi. İstanbul'da satılan midyeler incelendi: Halk sağlığı için riskli, içeriğinde yüksek derecede mikroplastik var!

İstanbul'un neredeyse simgesi haline gelen ve en çok tüketilen sokak lezzetlerinden biri olan midye dolma ile ilgili yapılan araştırmanın çarpıcı sonuçları açıklandı.

İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından yapılan bir doktora çalışması kent genelinde satılan midye dolmaların büyük bölümünün içerisinde mikroplastik olduğunu ortaya çıkardı. 

Üniversitenin Gıda Güvenliği ve Beslenme Anabilim Dalı Gıda Güvenliği Programı’nda yapılan çalışma için Sarıyer'deki midye satış yerlerinden alınan numunelerin yüzde 73'ünde mikroplastik çıktı. Midyelerde gram başına mikroplastik kirlilik düzeyi 0.13 parçacık, midye dolma adedi başına ise 0.5 parçacık olarak hesaplandı.

Midyelerde en yaygın saptanan mikroplastik polimer türü ise poliamit (PA) yüzde 38.33 oldu. Araştırmanın sonuç bölümde ise, “Bu çalışma sonuçları İstanbul Boğazı’nda mikroplastik kontaminasyonunun yaygın olduğunu doğrulamaktadır. Dünya çapında sürekli artan plastik üretimi ve kirlilik seviyeleri göz önünde bulundurulduğunda, durumun gelecekte daha da kötü olabileceğine inanılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin