Mayıs ayında kar sürprizi. Birçok il beyaza büründü. İşte memleketten kar manzaraları. Bursa Uludağ, Bolu, Kayseri, Erzurum... Kar kalınlığı 20 santimetreyi buldu

Doğu Karadeniz, Marmara, Doğu Anadolu... Birçok ilde kar yağışı etkili oldu. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde birkaç gündür mevsim normallerinin altına düşen hava sıcaklıkları yüksek kesimlerde kar olarak görüldü. Bursa Uludağ, Bolu, Kayseri, Erzurum... Mayıs ayındaki kar sürpriz olarak değerlendirildi. Kar kalınlığının yer yer 20 cm'yi bulduğu yaylalarda kartpostallık görüntüler kaydedildi.

Google Haberlere Abone ol
Mayıs ayında kar sürprizi. Birçok il beyaza büründü. İşte memleketten kar manzaraları. Bursa Uludağ, Bolu, Kayseri, Erzurum... Kar kalınlığı 20 santimetreyi buldu

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde birkaç gündür mevsim normallerinin altına düşen hava sıcaklıkları yüksek yaylalarda Mayıs ayında kar yağışının görülmesine neden oldu.

Sıcaklık değişimi ile birlikte sahil kesimlerinde yaşanan yağmur yağışı yüksek kesimlerde yerini kar yağışına bırakırken, Trabzon, Rize, Gümüşhane, Giresun ve Artvin’in bin 500 metre rakımın üzerindeki yaylalarında kar yağışı görüldü.

Mayıs ayında kar sürprizi. Birçok il beyaza büründü. İşte memleketten kar manzaraları. Bursa Uludağ, Bolu, Kayseri, Erzurum... Kar kalınlığı 20 santimetreyi buldu

Trabzon ile Gümüşhane arasında bulunan Kadırga Yaylası ve Kadırga Yaylası'na yakın olan Davunlu Yaylası, Trabzon'un Çaykara ilçesinde bulunan Şekersu Yaylası, Araklı ilçesinde bulunan Erikli Yaylası ve Köprübaşı ilçesinde bulunan Taşlı Yaylası da bu kar yağışından nasibini aldı.

Mayıs ayında kar sürprizi. Birçok il beyaza büründü. İşte memleketten kar manzaraları. Bursa Uludağ, Bolu, Kayseri, Erzurum... Kar kalınlığı 20 santimetreyi buldu - Resim : 2

Dün gündüz saatlerinde yemyeşil olan yaylalar gece yağan karın ardından sabah beyaz örtüyle kaplandı.

Mayıs ayında kar sürprizi. Birçok il beyaza büründü. İşte memleketten kar manzaraları. Bursa Uludağ, Bolu, Kayseri, Erzurum... Kar kalınlığı 20 santimetreyi buldu - Resim : 3

KAR KLAINLIĞI 20 CM'Yİ BULDU

Kar kalınlığının yer yer 20 cm'yi bulduğu yaylalardaki görüntüler cep telefonu kameraları ile kaydedildi.

MEYVE AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇMIŞTI

Erzurum’un İspir ilçesine mayıs ayında kar yağdı.

Erzurum’da hafta sonunda etkili olan yağışlı hava yüksek kesimlerde kar şeklinde etkili oldu.

Mayıs ayında kar sürprizi. Birçok il beyaza büründü. İşte memleketten kar manzaraları. Bursa Uludağ, Bolu, Kayseri, Erzurum... Kar kalınlığı 20 santimetreyi buldu - Resim : 4

İspir ilçesine bağlı Yedigöl Mahallesi'nde çiçek açan ağaçlar ve yeşillenen araziye yağan kar vatandaşlar tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

Mayıs ayında kar sürprizi. Birçok il beyaza büründü. İşte memleketten kar manzaraları. Bursa Uludağ, Bolu, Kayseri, Erzurum... Kar kalınlığı 20 santimetreyi buldu - Resim : 5

Özellikle meyve ağaçlarının kar yağışı ile birlikte soğuktan etkilenebileceğini ifade eden İspirliler, "5 Mayısta yağan kar bizi şaşırttı. İnşallah meyve ağaçlarımız zarar görmez" dedi.

KOP DAĞI BEYAZA BÜRÜNDÜ

Yazın sıcak günlerinin beklendiği Bayburt’ta mayıs ayında kar yağışı etkili oldu. Bayburt-Erzurum kara yolu güzergâhındaki 2 bin 409 rakımlı Kop Dağı Geçidi'nde kar yağışı ve sis sürücülere zor anlar yaşattı.

Bayburt kent merkezinde aralıklı yağmur yağışı görülürken hava sıcaklığının hissedilir derecede düştüğü yüksek kesimlerde kar yağışı etkili oldu. Bayburt’un Aydıntepe ilçesine bağlı Trabzon sınırındaki köy ve yaylalarda mayıs ayının beşinde kar kalınlığı 10 santimetreyi buldu.

Mayıs ayında kar sürprizi. Birçok il beyaza büründü. İşte memleketten kar manzaraları. Bursa Uludağ, Bolu, Kayseri, Erzurum... Kar kalınlığı 20 santimetreyi buldu - Resim : 6

Öğlen saatlerinden itibaren yağan kar yağışı ve sis, Bayburt-Erzurum arasındaki D-915 kara yolunun 2 bin 409 rakımlı Kop Dağı Geçidi'nde etkili oldu. Sis nedeniyle görüş mesafesinin zaman zaman 50 metreye kadar düştüğü güzergâhta, kar yağışı aralıklarla devam ediyor.

72 YAŞINDAYIM BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM

Sivas’ın Gemerek ilçesine bağlı İnkışla köyüne mayıs ayında yağan kar şaşırttı. Gece boyunca etkili olan soğuk hava sonrası yaylaların yüksek kesimlerine kar yağdı. Yağan kar sonrası bazı tepeler beyaza büründü. Yer yer sıfır dereceye düşen hava sıcaklığı nedeniyle köylerde vatandaşlar soba ve kaloriferleri tekrar yakmaya başladı.

Mayıs ayında kar sürprizi. Birçok il beyaza büründü. İşte memleketten kar manzaraları. Bursa Uludağ, Bolu, Kayseri, Erzurum... Kar kalınlığı 20 santimetreyi buldu - Resim : 7

Gemerek ilçesine bağlı İnkışla köyünde yaşayan Kemal Sazak kar yağışı sonrası, "72 yaşındayım, burada daha böyle bir kar görmedim. Her tarafa kar yağmış. Geceleri buz gibiydi, kırağı düşüyor. Neredeyse köye de kar yağacak. Kaloriferi yakmazsam duramıyorum. Üst tarafta Karababa köyü var, orası da kar altında kalmış. Bu mevsimde bu aylarda kar mı yağar? Ben hayret ediyorum. Hiç görülmemiş bir şey" dedi.

METEOROLOJİ SARI KODLA UYARMIŞTI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerinde sarı uyarı verdiği Gümüşhane’de beklenen kar yağışı gerçekleşti. Kentin yüksek kesimleri beyaz gelinliğini yeniden giydi.

Dün akşama kadar devam eden ve kent merkezinde metrekareye 26 kilogram yağışın düştüğü Gümüşhane’de sabaha karşı yağmur yağışı yerini kar yağışına bıraktı. Bazı noktalarda kar kalınlığı 5 santimetreyi geçerken, kar yağışının bu gece de devam etmesi bekleniyor.
Merkeze bağlı Yağmurdere Vadisi'nde yer alan köylere ulaşımı sağlayan 2 bin 280 metre rakımlı Kostan Dağı geçidinde kar ve tipi etkili olurken denizden 2 bin 24 metre yükseklikte yer alan Limni Gölü Tabiat Parkı'nda ise kar kalınlığı 5 santimetreye ulaştı.

Mayıs ayında kar sürprizi. Birçok il beyaza büründü. İşte memleketten kar manzaraları. Bursa Uludağ, Bolu, Kayseri, Erzurum... Kar kalınlığı 20 santimetreyi buldu - Resim : 8

Torul ilçesine bağlı Zigana köyü sınırlarındaki “Zigana’nın nazar boncuğu” olarak nitelendirilen Limni Gölü'nde yağışın ardından gölün etrafını sarmalayan çam ağaçları beyaz örtüyle kaplanırken eşsiz bir manzara oluştu.

Mayıs ayında kar sürprizi. Birçok il beyaza büründü. İşte memleketten kar manzaraları. Bursa Uludağ, Bolu, Kayseri, Erzurum... Kar kalınlığı 20 santimetreyi buldu - Resim : 9

Tesis işletmecisi Mustafa Eroğlu, her yıl olduğu gibi Hıdırellez gününe denk gelen 5 Mayıs tarihinde yine kar yağışı gerçekleştiğini belirterek, “Akşamdan itibaren şiddetli yağışın ardından gerçekleşen kar yağışıyla beyaz örtüye büründü. Her yıl Gümüşhane’nin yüksek kesimleri ve Limni Gölü böyle bir kar yağışı gerçekleşiyor. Bu yıl da yine aynısı oldu. Kar yağışının ardından ortaya çıkan güzel görüntüyü gelen turistler görebiliyor” dedi.

KAYSERİ'DE MAYIS KARI

Kayseri'de bulunan ve Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden olan Erciyes Kayak Merkezi'ne mayıs ayında kar yağarken, zemin beyaz örtüyle kaplandı.

İl merkezinde akşam saatlerinde etkili olan yağışlı hava, Erciyes Kayak Merkezi'nde yerini kara bıraktı. Hava sıcaklıklarının eksilere düştüğü 2 bin 200 metreden üst noktalara kadar etkili olan kar yağışı sonrası zemin beyaz örtüyle kaplandı.

KOYUNLARIN ÜSTÜ BEMBEYAZ OLDU

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin altına düşmesi, Tokat'ın yüksek kesimlerinde yağan yağmurun yerini kara bırakmasına neden oldu.

Tokat'ın Reşadiye ilçesine bağlı Taşlıca köyünde bir vatandaş, kar yağışını cep telefonu ile görüntüledi. Kar yağışıyla Taşlıca Yaylası mayıs ayında beyaza büründü. Görüntülerde, koyunların da üstünün karla kaplandığı görüldü.

NEMRUT'TA 5 METRE KAR

Bitlis'in Tatvan ilçesindeki Nemrut Dağı yolunda Mayıs ayına rağmen hala 5 metreyi bulan kar tünelleri bulunuyor.

Zirvesinde dünyanın ikinci büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü'nün yer aldığı Nemrut Kalderası kentin önemli turizm destinasyonlarının başında geliyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği kaldera bu yılda yoğun kar yağışı aldı. Geçtiğimiz günlerde Tatvan Kaymakamlığı tarafından zirveye kadar olan karla kaplı yolu açılan Nemrut’ta Mayıs ayına girilmesine rağmen halan yer yer 5 metreyi bulan kar tünelleri bulunuyor. 2 bin 250 rakım yüksekte bulunan mükemmeliyet ödüllü krater gölünü görmek isteyen birçok ziyaretçi kalderaya akın ederken, kar tünellerinin içinde geçerek zirveye ulaşıyor. Yolu kardan tünelleri andıran kaldera yolu yılın büyük bölümü kapalı kalırken, zirveden kaldera içine kadar olan kısmın ise kısa süre sonra açılması planlanıyor. Araçlarıyla zirveye kadar çıkan vatandaşlar gördükleri kar manzaraları karşısında hayretlerini gizleyemezken, zirvede gördükleri manzaraya ise adeta hayran kalıyor. Yazı ayrı kışı ayrı güzel olan kaldera doğal güzelliği ile ziyaretçilerin yanı sıra uzaydaki astronotların bile dikkatini çekmişti.

Mayıs ayında kar sürprizi. Birçok il beyaza büründü. İşte memleketten kar manzaraları. Bursa Uludağ, Bolu, Kayseri, Erzurum... Kar kalınlığı 20 santimetreyi buldu - Resim : 10
Kalderayı görmek için zirveye çıkan ziyaretçilerden Enes Akar, 5 metreyi bulan kar tünelleri arasında zirveye ulaşmanın ayrı bir keyif olduğunu ifade etti.
Mayıs ayına rağmen hala kaldera zirvesinde metrelerce kar bulunduğunu anlatan Akar, herkesi kalderayı ziyaret etmeye davet etti.

SÜRÜCÜLER GÜÇLÜK YAŞADI

Ardahan’da dün sabah saatlerinden itibaren etkili olan soğuk ve sağanak yağışlı hava, yüksek kesimlerde kar yağışı olarak etkisini gösterdi.

Mayıs ayında kar sürprizi. Birçok il beyaza büründü. İşte memleketten kar manzaraları. Bursa Uludağ, Bolu, Kayseri, Erzurum... Kar kalınlığı 20 santimetreyi buldu - Resim : 11

Ardahan ile Artvin’in Ardanuç ilçesini birbirine bağlayan deniz seviyesinden 2 bin 581 metre yükseklikteki Bülbülan Yaylası mevkiinde etkili olan yağmur, yerini kar yağışına bıraktı. Hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte yüksek kesimlere ve Ardahan ovasını çevreleyen dağlara yağan kar, etrafı beyaza bürüdü. Kara hazırlıksız yakalanan sürücüler, ilerlemekte güçlük yaşadı.

ÖĞLEN SAATLERİNDE BAŞLADI

Bolu’nun yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu.

Bolu'da öğle saatlerinde şehir merkezinde yağmur, Köroğlu Dağları’nın zirvesi ve diğer yüksek kesimlerde ise kar yağışı etkili oldu.

Mayıs ayında kar sürprizi. Birçok il beyaza büründü. İşte memleketten kar manzaraları. Bursa Uludağ, Bolu, Kayseri, Erzurum... Kar kalınlığı 20 santimetreyi buldu - Resim : 12

Kartalkaya Kayak Merkezi ve Aladağlar’da etkili olan kar yağışı nedeniyle yeşil alanlar beyaz örtüyle kaplandı. Kar kısa sürede etkisini yitirirken, bölgede kar kalınlığı 5 santimetreye ulaştı.

YENİ UYARILAR...

Erzurum Valiliği, sağanak yağış konusunda uyarıda bulundu.

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; bu akşam saatlerinden itibaren Erzurum’da yerel olarak kuvvetli (21-50 kg/m2) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Erzurum Valiliği konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Kuvvetli yağışlarla birlikte sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yağış anında kuvvetli rüzgar ve yerel küçük çaplı dolu yağışı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.” denildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü 15. Bölge Müdürlüğü, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak için sağanak yağış uyarısında bulundu.
Bölge müdürlüğünden yapılan açıklamada, son değerlendirmelere göre bu akşam saatlerinden itibaren Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta yerel olarak kuvvetli (21-50 kg/m2) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiği belirtildi.
Açıklamada, kuvvetli yağışlarla birlikte sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yağış anında kuvvetli rüzgar ve yerel küçük çaplı dolu yağışı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması uyarısı yapıldı.

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin