Mantar yemeden önce 2 defa düşüneceksiniz: Zehirliyor aman dikkat. Mantar zehirlenmesi nedir belirtileri nelerdir?

Mantar hem sağlıklı hem de lezzetli besinlerden biridir. Ancak bu faydalı ve lezzetli besinin dezavantajı, zehirlemesidir. Mantar yerken şüpheyle yaklaşmak istemiyorsanız bunlara mutlaka dikkat etmelisiniz. İşte mantar zehirlenmesi hakkında tüm ayrıntılar

Mantar yemeden önce 2 defa düşüneceksiniz: Zehirliyor aman dikkat. Mantar zehirlenmesi nedir belirtileri nelerdir?

Mantar, sağlığımız için en faydalı besinlerden biridir. Özellikle içerdiği güçlü protein özelliği ile sağlığımız için güçlü faydalar sunar.

Mantar sağlıklı bir besin olduğu kadar lezzetlidir. Bazen ana yemek bazen ara sıcak ve bazen çorba olarak tüketilen mantar, oldukça lezzetlidir.

Mantarı ister doğadan toplayın ister satın alın, mantar konusunda dikkat etmeniz gereken bazı noktalar mevcut.

Çünkü mantar, zehirleme riski taşıyan besinlerden biridir. Öyle ki mantar zehirlenmelerinin sonu, ölüme kadar gidebilir.

MANTAR ZEHİRLENMESİ NEDEN OLUR?

Mantar zehirlenmesi yalnızca doğadan toplanan mantarlarda değil aynı zamanda marketten aldığınız çiğ veya konserve mantarlardan kaynaklı olabilir.

Mantar ister çiğ olsun ister pişmiş olsun her iki türlü de zehirleyebilir. Mantar zehirlenmeleri genellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde yaşanır.

Mantar yemeden önce 2 defa düşüneceksiniz: Zehirliyor aman dikkat. Mantar zehirlenmesi nedir belirtileri nelerdir?

MANTAR ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Mantar zehirlenmesi, kendini çok farklı şekilde gösterebilir. Ancak mantar zehirlenmesinin en yaygın belirtileri; bulantı, kusma, ateş, ishal, nabız yüksekliği, karın ağrısı ve terlemedir.

Bunların yanı sıra görme bozuklukları, yüz ve boyun kızarması ve sersemlik gibi belirtilerle de kendini gösterebilir.

Mantar zehirlenmeleri yenilen mantarın türüne göre farklılık gösterir. Genellikle belirtilerini 2 saat sonra gösterirken bazen 6 bazen 8 ve hatta bazen 1 gün sonra bile belirtilerini gösterebilir.

MANTAR ZEHİRLENMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN DİKKAT!

Eğer doğadan topladığınız mantarları yiyeceksiniz mutlaka kendisinden emin olduğunuz bir uzman kişiye danışmanız gerekir.

Yenilebilir mantarlar listesine göz atarak da mantar zehirlenmelerini önleyebilirsiniz. Ayrıca pazardan aldığınız mantarların onaylı olduğuna dikkat etmelisiniz.

Örneğin istiridye mantarı alacağınızda bu mantarın mutlaka paketli olduğuna ve kontrollerinin yapılmış olduğuna dikkat etmelisiniz.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin