Kolon kanserine kalkan olan o besin bulundu: Kolon kanserine karşı nasıl beslenmeli?

Mart ayı, kolon kanserine karşı farkındalık ayıdır. Sağlık Bakanlığı'ndaki istatistiklere göre ülkemizde en çok rastlanan kanserler arasında ilk üçte yer alan kolon kanserinden korunmanın en etkili yolu ise, sağlıklı bir beslenmeyle mümkün oluyor. İşte kolon kanseri hakkında tüm ayrıntılar

Kolon kanserine kalkan olan o besin bulundu: Kolon kanserine karşı nasıl beslenmeli?

Kolon kanseri, kalın bağırsak veya rektumda (anüs ile bağırsak arasındaki bölge) meydana gelen bir tümördür. Genellikle öncü lezyonlar olan poliplerden gelişir.

Ülkemizde kolon kanseri kadınlarda ikinci, erkeklerde ise üçüncü sırada yer alıyor. Kolon kanserine zemin hazırlayan en büyük hatalardan biri, yanlış beslenme oluyor.

Beslenme alışkanlıkları kanser riskini neredeyse yüzde 35 oranında etkilediğinden, bazı beslenme tüyolarına dikkat etmek gerekiyor.

Sinsice ilerleyen kolon kanseri için bu önerileri sakın görmezden gelmeyin. Peki, kolon kanserine karşı nasıl beslenmeli?

İşte yanıtı...

KOLON KANSERİ BELİRTİLERİ

Kolon kanserinin belirtileri genellikle hastalığın ileri evrelerinde ortaya çıkar ve erken evrede belirgin olmayabilir.

Bununla birlikte, tipik belirtiler arasında kanlı dışkı, uzun süreli ishal veya kabızlık, karın ağrısı veya kramp, kilo kaybı, yorgunluk, ve sürekli hissedilen bir dolgunluk hissi yer alır.

Ayrıca bağırsak hareketlerinin düzensizleşmesi, dışkıda incelme, ve bağırsak hareketlerinin tamamlanamaması da kolon kanserinin belirtileri arasında sayılabilir.

KOLON KANSERİNE KARŞI BUNLARI TÜKETİN

Kolon kanserine karşı önlem almak için bazı beslenme önerilerini dikkate almak gerekir. Örneğin posa içeren besinler tüketmek, kolon kanseri riskini en aza indirir.

Günlük posa tüketiminin 25-35 gram olması, kolon kanserine karşı koruyucu bir kalkan olur. Bu nedenle haftada 2-3 kez mutlaka kuru baklagil tüketmeye özen gösterin.

Kolon kanserine kalkan olan o besin bulundu: Kolon kanserine karşı nasıl beslenmeli?

Öte yandan günde 2 porsiyon pişmiş sebze yemeği tüketmek de kolon kanserine karşı etkilidir. Ayrıca sade makarna veya pirinç pilavı yerine kepekli makarna ve bulgur tüketebilirsiniz.

Mutfağımızda sıkça tükettiğimiz sarımsak, kolon kanserinde etkim rol oynayan besinlerin başında gelir. Yapılan bazı araştırmalara göre sarımsağın bu etkisi, ortaya çıkmıştır.

Kolon kanserine karşı vitamin ve mineraller de etkin bir rol oynar. Özellikle kalsiyum açısından zengin besinler tüketmek, kolon kanserine karşı etkilidir.

Bu nedenle günde en az 2 bardak süt içmeyi ve peynir tüketmemeyi ihmal etmemek gerekir. Aynı zamanda yapılan çalışmalara göre D vitamini eksikliği de kolon kanserini tetikleyicidir.

Günde 2-3 porsiyon olacak şekilde meyve tüketmek, kolon kanseri riskini en aza indirir. Ancak posa açısından etkili olması için kabuklu meyveler tüketmek, etkili bir tercih olur.

İşlenmiş et ürünleri, kanserojen özellikler taşır. Bu nedenle salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş etlerin tüketiminden olabildiğince uzak durmak gerekir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin